Pohjois-Savon ELY-keskus

Vesistöt kuntoon Tavinsalmi-Kallavesi kalatalousalueella

Jaa
Tavinsalmi-Kallavesi kalatalousalueen toimijoiden halukkuutta ja valmiuksia osallistua vesistökunnostushankkeisiin selvitetään kyselyllä, joka on lähetetty suoraan alueen toimijoille.

Tavinsalmi-Kallavesi kalatalousalue, Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistys sekä Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalatalousyksikkö ja vesienhoito selvittävät kyselyn avulla kalatalousalueen osakaskuntien, kyläyhdistysten, riistanhoitoyhdistysten, metsästysseurojen ja muiden toimijoiden halukkuutta, valmiuksia ja sitoutuneisuutta osallistua vesistökunnostushankkeisiin. Lisäksi selvitetään vesistökunnostuksiin liittyvää tiedon tarvetta ja vesistökunnostustarpeita kalatalousalueella. Keskeinen selvitettävä asia on, voisiko Tavinsalmi-Kallavesi kalatalousalue olla mukana kalataloudellisten ja vesienhoidollisten kunnostushankkeiden toteuttamisessa esimerkiksi hankehallinnoijana.

Tavinsalmi-Kallavesi kalatalousalueella on vesialuetta lähes 23 000 hehtaaria Kuopion kaupungin ja Siilinjärven kunnan alueilla. Kalatalousalueen keskusjärvistä Maaninkajärven, Ala-Ruokoveden (Suuri Ruokovesi) ja Pohjois-Kallaveden ekologinen tila on tyydyttävä. Myös seitsemän muun vesimuodostuman, mm. Lyhyenjärven, Pitkäjärven ja Räimäjärven tila on tyydyttävä. Lapinjärvien ja Patajärven tila on välttävä. Kalatalousalueella on useita hyvässä tai erinomaisessa tilassa olevia vesimuodostumia.

Vesienhoidon tavoitteet on tarkistettu ja nyt on toteutuksen vuoro

Vesien tila ja toimenpidetarpeet on hiljattain arvioitu ja vesienhoitosuunnitelmat tulevat nähtäville marraskuun alussa. Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelman 2019-2023 kautta tuleville vuosille on saatavilla myös merkittävää tukea hankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen. Rahoitettavien kohteiden ja hankkeiden tulee edistää ensisijaisesti vesienhoidon tavoitteita ja vesien hyvän tilan saavuttamista. Samalla voidaan kuitenkin parantaa vesistöjen käytettävyyttä ja edistää kalataloudellisia tavoitteita.

Pohjois-Savon ELY-keskus on luomassa toimintamallia, jolla yhtenäistetään ja vakiinnutetaan toimintatavat kunnostushankealoitteesta esiselvitykseen, toteutukseen ja sen seurantaan. Samalla selkeytetään toimijoiden rooleja sekä tuetaan alueen toimijoita yhteistyössä ja verkostoitumisessa. Tavoitteena on myös lisätä vesistökunnostushankkeiden määrää ja vaikuttavuutta Pohjois-Savossa. Toimintamallityötä tehdään vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoituksella.

Keskeinen osa toimintamallia on myös kalatalousalueen ja paikallisten toimijoiden tarpeiden ja ennen kaikkea hankeaktiivisuuden ja sitoutumisen kartoittaminen. Tämän kyselyn tulokset vaikuttavat toimintamallin kehitystyöhön.

Kysely on lähetetty sähköpostitse suoraan Tavinsalmi-Kallavesi kalatalousalueen osakaskunnille, kyläyhdistyksille, riistanhoitoyhdistyksille ja metsästysseuroille. Mikäli et ole saanut kyselyä, voit pyytää sen suoraan Arja Saarelaiselta, arja.saarelainen(at)ely-keskus.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesienhoidon asiantuntija Arja Saarelainen, puh. 0295 016 201, arja.saarelainen(at)ely-keskus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Kiuruveden Lapinsalon tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä2.6.2023 12:04:23 EEST | Tiedote

Lapinsalon tuulivoimahankealue sijoittuu noin 15 kilometriä Kiuruveden keskustasta pohjoiseen ja on laajuudeltaan noin 8690 hehtaaria. Lausunnot ja mielipiteet tulee toimittaa Pohjois-Savon ELY-keskukselle viimeistään 3.7.2023. Hanketta ja YVA-menettelyä sekä YVA:n kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään 14.6.2023 klo 17.00-19.00.

Hiilineutraali Pohjois-Savo -työlle Kuntaliiton kunniamaininta ilmastotyön alueellisesta edistämisestä31.5.2023 14:58:08 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja sen koordinoimassa Hiilineutraali Pohjois-Savo -työssä on pidetty kokonaisvaltaisesti esillä ilmastonmuutokseen hillinnän lisäksi myös ilmastonmuutokseen sopeutumista ja autettu kuntia tunnistamaan tärkeimpiä riskejä. Pohjois-Savon ilmastotyön ytimessä on ilmastotiekartta, joka ohjaa maakuntaa kohti hiilineutraaliutta vuonna 2035

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme