Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Vetovoimaa vammaisalalle – uusia opintopolkuja, osaamisen kehittämistä ja vaikuttamista

Jaa
Vammaisalan ongelmana on työntekijöiden saaminen. Ala ei houkuttele opiskelijoita. Tuore julkaisu kuvaa Vammaisalan vetovoima ja koulutuksen kehittäminen (VAVE) -hankkeen toimia Etelä-Savossa vammaisalan vetovoiman lisäämiseksi ja työvoiman saatavuuden parantamiseksi.

Julkaisu tuo monipuolisesti esille hankkeessa tehtyä kehitystyötä, saatua palautetta ja kehittämistarpeita. Lukijan on mahdollista hyödyntää julkaisun sisältöä erilaisissa alan kehittämistehtävissä.

Julkaisu on ajankohtainen, sillä koronapandemialla on ollut vaikutusta sote- ja palvelualan työvoimaan, ja työvoiman kysynnässä tapahtuu todella nopeita ja suuria muutoksia. Alan vetovoimaan ja työolojen parantamiseen on tärkeää kiinnittää huomiota, jotta työvoiman saatavuutta voidaan parantaa, kertoo julkaisun toimittaja Piia Suihkonen.

– Vammaisalalla on työntekijäpula. Ala ei houkuttele opiskelijoita ja koulutuksen rakennemuutokset haastavat vammaisalalle hakeutumista. Vammaisala vaatii erityisosaamista, jota tulee edelleen vahvistaa ja alaa kehittää, kertoo Suihkonen aiheen tärkeydestä.

Vammaisalan osaamista haastavat sosiaali- ja terveysalan muutokset sekä esimerkiksi lainsäädännön muuttuminen. Jotta alan vetovoimaisuutta voidaan lisätä ja osaavan työvoiman saatavuus turvata, tulevaisuutta on tärkeä ennakoida.

– Julkaisun aineisto ja tulokset osoittavat jatkosuunnan kehittämistyölle. Vetovoimaisuutta onnistuttiin lisäämään ja vaikuttamistyötä tulee edelleen suunnitelmallisesti jatkaa valtakunnallisesti alan järjestöjen, oppilaitosten ja työelämän yhteistyönä. Vammaistyön johtamisosaamista ja toimivia työhyvinvoinnin prosesseja tulee kehittää yhdessä henkilöstön, esihenkilöiden ja organisaatiojohdon kanssa, kertoo Suihkonen julkaisun hyödyistä.

Alan opintojen houkuttelevuus kasvoi

Hanke onnistui lisäämään tietoisuutta vammaisalasta ja vahvistamaan positiivista kuvaa siitä sekä työstä vammaisalalla.

– Vammaisalan opintoja suorittavien määrä kasvoi hankkeen toteutuksessa mukana olleissa toisen asteen oppilaitoksissa 86 prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2021. Myös Diakin avoimen ammattikorkeakoulun Osaamista vammaistyöhön -osaamiskokonaisuuden opintoja suorittavien määrät lisääntyivät moninkertaisesti, Suihkonen kuvailee hankkeen saavutuksia.

– Hankkeessa toteutettu Erilaisia polkuja vammaisalalle -polkumalli esittelee vammaisalan koulutusmahdollisuuksia ja uratarinoita houkutellen hakeutumaan alalle. Vammaistyön teknologisia työmenetelmiä ja toimintamalleja hankkeessa kehitettiin pilotointien avulla, joita esitelty julkaisussa.

VAVE-hankkeen tavoitteita olivat vammaisalan tulevaisuuden osaamisen ja visioiden kartoittaminen, osaamisen vahvistaminen ja alan työvoiman saatavuuden edistäminen, uusien toimintamallien kehittäminen eri toimintaympäristöihin sekä brändin vahvistaminen.

Hanke toteutettiin vuosina 2020–2022 ja hankkeen pää­toteuttajana toimi Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak), ja hankkeen osatoteuttajina olivat Vaalijalan kuntayhtymä, Savas-Säätiö sr, Etelä- Savon Koulutus Oy (Esedu), Kirkkopalvelut ry (STEP-koulutus) ja Itä-Savon koulutuskuntayhtymä (Samiedu).

Julkaisun tiedot

Suihkonen, P. (toim.) (2022). Vetovoimaa vammaisalalle – uusia opintopolkuja, osaamisen kehittämistä ja vaikuttamista. (Diak Työelämä 26). Diakonia-ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-396-4

Julkaisu on luettavissa Theseuksen sivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kyläsaarenkuja 2
00580 HELSINKI

http://www.diak.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.

Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye