Vetytalous tulee – VAMK ja Turun AMK kouluttavat vetyteknologian osaajia

Helmikuussa Suomen hallitus hyväksyi periaatepäätöksen vedystä. Periaatepäätöksen mukaan Suomella on edellytykset tuottaa vähintään kymmenen prosenttia EU:n päästöttömästä vedystä vuonna 2030. Jo tällä hetkellä Suomeen on suunnitteilla parisenkymmentä vihreään tai päästöttömään vetyyn liittyvää investointia.
”Vihreällä vedyllä tarkoitetaan uusiutuvalla energialla, eli esimerkiksi aurinko- tai tuulivoimalla valmistettua vetyä. Tuuli- ja aurinkopuistojen rakentamistahti kiihtyy Suomessa, mikä tarjoaa edullista sähköä vihreän vedyn tuotantoon”, kertoo Vaasan ammattikorkeakoulun yliopettaja Ossi Koskinen.
Turun AMK ja Vaasan AMK aloittavat yhteisen vetytalouteen liittyvän koulutuksen, jonka tarkoituksena on vastata energiantuotannon rakennemuutoksen tuomiin osaamistarpeisiin, joita tarvitaan vihreässä siirtymässä. Koulutuksen opinnot ovat työelämälähtöisiä ja ne on mahdollista suorittaa työn ohessa.
“Vihreä vety on miljardien investointimahdollisuus Suomelle. Siksi on tärkeää, että me koulutamme etulinjassa uusia vetytalouden osaajia”, sanoo Turun ammattikorkeakoulun yliopettaja ja koulutusvastaava Tommi Paanu.
”Yhdessä olemme enemmän, joten on hienoa toteuttaa koulutus yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa”, lisää Koskinen.
Koulutus suunnattu työelämässä oleville
Vedyntuotanto ja vetytalouden arvoketjut – koulutuksen toteutuksia on yhteensä kolme, joista ensimmäinen alkaa syksyllä 2023. Koulutus toteutetaan kokonaan verkossa, joten osallistuminen on mahdollista kaikkialta Suomesta.
Osallistujille maksuttoman koulutuksen tavoitteena on vahvistaa vetytalouden osaamista antamalla kokonaiskuva vedyn hyödyntämisen haasteista ja mahdollisuuksista. Koulutuksessa käsitellään vedyn valmistusta ja käyttöä, sähköenergian tuotantoa ja hankintaa, vedyn kuljetusta ja varastointia, synteettisten polttoaineiden valmistusta sekä vetytalouden ympäristönäkökohtia.
Opinnot ovat alemman ammattikorkeakoulututkinnon tasoisia ja opinnoissa pärjätäkseen hakijalla on hyvä olla vähintään 2. asteen tutkinto suoritettuna. Koulutuksen kokonaislaajuus on 30 opintopistettä ja se koostuu kuudesta 5 opintopisteen jaksosta. Osallistujan on mahdollista suorittaa koko koulutus tai valita itseään hyödyntäviä opintojaksoja.
“Koulutus on suunnattu jo työelämässä oleville ihmisille, joita vetytalous kiinnostaa. He voivat esimerkiksi työskennellä tai tulla pian työskentelemään vetytalousasioiden kanssa muun muassa suunnittelutehtävien kautta”, sanoo Paanu.
”On hienoa tarjota korkeatasoista koulutusta, joka on osallistujille maksutonta. Toivottavasti moni löytää tämän hyödyllisen koulutuksen”, iloitsee Koskinen.
Haku koulutukseen alkaa 24. huhtikuuta. Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Koulutuksesta voi lukea lisää Vaasan ammattikorkeakoulun ja Turun ammattikorkeakoulun verkkosivuilta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ossi KoskinenyliopettajaVAMK Vaasan ammattikorkeakoulu
Puh:+358 207 663 607Puh:+358 40 587 9901ossi.koskinen@vamk.fiTommi Paanuyliopettaja ja koulutusvastaavaTurku AMK
Puh:+358 50 598 5745tommi.paanu@turkuamk.fiMaria Miettinen-Battistiniasiantuntija, viestintä ja markkinointipalvelutVAMK Vaasan ammattikorkeakoulu
Puh:+358 40 586 6444maria.miettinen-battistini@vamk.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3250 ja henkilöstöä 200. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Kevään valmistujaiset kokosivat yhteen alkuvuoden aikana valmistuneet osaajat – monet valmistuneista työllistyivät jo opiskeluaikana26.5.2023 14:45:00 EEST | Tiedote
Vaasan ammattikorkeakoulussa vietettiin 26.5.2023 valmistujaisjuhlia kevätlukukauden huipennuksena. Kevään 2023 aikana on valmistunut 200 AMK-tutkinnon ja 14 YAMK-tutkinnon saanutta tuoretta osaajaa.
Lukuvuoden parhaat opettajat ovat innostavia, vaativia ja välittäviä22.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Vaasan ammattikorkeakoulu ja opiskelijakunta VAMOK palkitsivat opettajat, jotka ovat kuluneen lukuvuoden aikana osoittautuneet vuoden opetuksen huipuiksi. Vuoden parhaiksi valittiin Tiina Järvelä, Onni Pyhälahti sekä Eeva Välikangas.
Vuonna 2021 VAMKista valmistuneilla oli Suomen pienin työttömyysaste15.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Opinnot Vaasan ammattikorkeakoulussa ovat työelämälähtöisiä ja oppilaitoksen aktiivinen yhteistyö alueen työnantajien kanssa varmistaa korkeakouluopiskelijoille sujuvan siirtymän työelämään. Vuonna 2021 VAMKista valmistuneilla oli Suomen pienin työttömyysaste.
Työelämälähtöisyys on tuttua myös korkeakouluissa – VAMKin markkinoinnin opiskelijat pääsevät tekemään yrityksille projekteja jo opiskeluaikana25.4.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Opintojen ja työelämän kohtaaminen on tällä hetkellä kuuma puheenaihe. Työelämälähtöisyys ei kuitenkaan koske vain ammattikouluja, vaan kurssit suunnitellaan työelämän tarpeisiin myös korkeakouluissa.
VAMK Energy Talent – yhteistyö laajenee ja tarjoaa tulevaisuuden asiantuntijoille lisää suoria väyliä Vaasan energiaklusterin yrityksiin6.4.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Maaliskuussa lanseerattu Vaasan ammattikorkeakoulun Energy Talent-ohjelma laajenee. Nyt mukaan on lähtenyt myös kansainvälinen Danfoss, joka on iso työllistäjä Vaasassa. Energy Talent-ohjelma etsii ratkaisuja työvoiman saatavuus ja kohtaanto-ongelmaan rakentamalla opiskelijoille yksilöllisiä oppimis- ja urapolkuja yhteistyössä alueen yritysten kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme