Oulun yliopisto

Vetytutkijoilta hallitusneuvotteluihin: Suomen menestys vetykilpailussa vaatii osaajia ja tutkimusinnovaatioiden kiihdyttämistä

Jaa
Suomella on erinomaiset edellytykset menestyä kansainvälisessä vetykilpailussa, jos vetyosaajien ja -innovaatioiden lisäämistä kiihdytetään hallitusohjelmassa 2023–2027. Myös hiilidioksidipäästöjen radikaali vähentäminen vaatii siirtymää kohti vetytaloutta.
Kuva: Oulun yliopisto
Kuva: Oulun yliopisto

Vetytalous nousee tulevaisuudessa osaksi kehittyneiden hiilineutraalien yhteiskuntien energiajärjestelmiä, teollisuutta ja liikennettä. Vetytaloudessa on odotettavissa tiukka kansainvälinen kilpailu eri teknologioiden välillä, ja valmisteilla on tuhansia vetyhankkeita Euroopassa ja kansainvälisesti.

Vetykilpailussa keskeisiä seurattavia kohdemaita ja yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Pohjoismaat, Saksa ja USA. Vetysiirtymän toteutus edellyttää joustavaa ja nopeaa kaavoitusta sekä luvitusta koko arvoketjun investoinneille. Paremmin ennakoitava EU-sääntely vähentää teollisiin investointeihin liittyvää riskiä.

Tutkimus ja koulutus ovat avainasemassa myös vetysiirtymässä. Suomen vetytutkimusfoorumin mukaan menestyminen vetysiirtymässä vaatii suunnitelmallista panostamista myös tulevassa hallitusohjelmatyössä.

Vaadittavat toimenpiteet:

 • ohjelmaluonteinen pitkäjänteinen rahoitus osaajien kouluttamiseksi kaikilla koulutusasteilla
 • vetysiirtymän tutkimusinfrastruktuurin ja datan käytön systemaattinen kansallinen kehittäminen
 • kansainvälinen (erityisesti pohjoismainen) tutkimusyhteistyö vetysiirtymässä
 • tutkimus-investointi-syklien tukeminen ja kiihdyttäminen sekä investointiriskien vähentäminen tiiviimmällä yhteistyöllä tutkimuslaitosten ja yritysten välillä

Huomioitavat kokonaisuudet:

 • osaamiseen panostaminen koko vetyarvoketju huomioiden (vihreä sähkö, vedyn monimuotoinen tuotanto, siirto ja jakelu sekä vedyn käyttö eri sovelluksissa)
 • systeemitason merkitys tehokkaassa, turvallisessa ja joustavassa energia-siirto-varastointi-toimitusketjussa
 • lisäarvotuotteet (kuten vetypohjaiset vihreät polttoaineet ja kemikaalit) vetysiirtymän keskiössä hyvinvoinnin lisäämisessä Suomeen
 • energiasiirtoinfrastruktuuri

Vaadittavat edellytykset vetysiirtymän hyötyjen kotiuttamiseksi Suomeen:

 • monialaisten osaajien koulutus huomioiden niin kansalliset kuin kansainväliset osaajaresurssit
 • uusimman teknologian hyödyntäminen Suomen teollisissa investoinneissa koko arvoketjussa
 • vetysiirtymän teknologiakehitys ja -tuotanto Suomessa

Suomen vetytutkimusfoorumi on keskeisten tutkimus- ja koulutustoimijoiden perustama yhteisö. Foorumi edistää suomalaista vetyosaamista yhteisillä toimintasuunnitelmilla ja tulevaisuusvisioilla sekä edustaa akateemisia toimijoita muiden vetytoimijoiden rinnalla.

Suomen vetytutkimusfoorumissa (Hydrogen Research Forum Finland) mukana ovat Aalto Yliopisto, LUT-yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Åbo Akademi, Luonnonvarakeskus, Jyväskylän, Turun, Tampereen ja Vaasan yliopistot sekä Oulun yliopisto, joka aluksi koordinoi foorumin toimintaa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vetytutkimusfoorumin puolesta,
Oulun yliopisto, Timo Fabritius, professori, Suomen vetytutkimusfoorumin koordinaattori, timo.fabritius@oulu.fi, p. 040 554 6683


Oulun yliopisto, Kaisu Koivumäki, viestintäasiantuntija, kaisu.koivumaki@oulu.fi, p. 050 4344261

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto
Kuva: Oulun yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tiina Rajala, Tua Huomo, Pertti Korhonen ja Janne Saarikivi valittiin Oulun yliopiston hallitukseen1.6.2023 15:57:01 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston kollegio on valinnut neljä uutta jäsentä Oulun yliopiston hallitukseen. Pohjois-Pohjanmaan liiton kehitysjohtaja Tiina Rajala valittiin kaudelle 5.9.2023–31.12.2025. VTT:n Tulevaisuuden tuotteet ja palvelut -liiketoiminta-alueen johtaja Tua Huomo, Fintrafficin toimitusjohtaja Pertti Korhonen sekä kielitieteilijä, tietokirjailija Janne Saarikivi puolestaan kaudelle 1.1.2024–31.12.2025. Yliopiston kollegio päätti asiasta 31.5.2023. Päätös syntyi äänin 13–8.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme