Vid barnskyddsanstalter förekommer försummelser om beslut och registrering av begränsande åtgärder

”Utifrån tillsynsmyndighetens synpunkt är det oroande, att barnens göranden i så stor utsträckning faktiskt kringskärs vid barnskyddsanstalter men att begräsningsbesluten inte är skriftliga såsom det förutsätts i barnskyddslagen. När beslut om begränsning fattas kan motiveringarna till dessa vara otillräckliga. Likaså kan registreringar om begränsningsåtgärder i klientuppgifterna vara bristfälliga. Barnskyddsanstalter kan också ha regler som i praktiken motsvarar begränsande åtgärder som kräver ett beslut”, säger Päivi Vuorinen, jurist vid Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira).
Begränsande åtgärder enligt barnskyddslagen är till exempel begränsning av kontakterna eller rörelsefriheten, kroppsvisitation eller kroppsbesiktning, isolering och fasthållande. Av dessa vidtogs år 2020 till antalet flest kroppsvisitationer (8134) och fasthållanden (6168). Ofta är det samma barn som är föremål för åtgärderna. Uppgifterna har erhållits från privata barnskyddsanstalters verksamhetsberättelser. Barnskyddsanstalter inom den offentliga sektorn har ingen skyldighet att lämna ut sina verksamhetsberättelser till tillsynsmyndigheterna, så det finns ingen samlad nationell statistik över antalet begränsningsåtgärder.
Försummelserna framgår på flera olika sätt
Enligt tillsynsmyndigheternas erfarenhet kan bristerna i beslutsprocessen för begränsningsåtgärder framkomma på många olika sätt.
”Till exempel antecknas inte situationen och bedömningen kring tidpunkten för begränsningsåtgärden och inte motiveringar till varför begränsande åtgärder behövs, utan man kopierar direkt det som står i tidigare beslut”, säger Vuorinen.
”Den begränsande åtgärden meddelas kanske inte alls till barnet eller barnet meddelas sent eller man upplyser inte barnet om möjligheten att söka ändring. Även lagenliga bedömningar som ska göras efter en begränsad åtgärd som riktats mot ett barn har försummats. Ett allmänt syfte med bedömning av en begränsning som riktats mot ett barn är att förebygga tillämpning av begränsningsåtgärder i framtiden, därför är det särskilt oroande att denna viktiga skyldighet försummas.”
Den socialarbetare som svarar för barnets ärenden har ansvaret för övervakning
Den socialarbetare som ansvarar för barnet har under den tid som vård utom hemmet pågår till uppgift att övervaka att förutsättningarna för barnets bästa uppfylls, såsom hur barnet behandlas och åtgärder begränsas vid barnskyddsanstalten. Det viktigaste är att kommunen som arbetsgivare ser till att socialarbetaren som har hand om barnets ärenden även i praktiken har en möjlighet att kunna sköta sina uppgifter i enlighet med det som lagstadgats.
”Enligt våra observationer är det möjligt att den socialarbetare som svarar för barnets ärenden inte läser de dagliga anteckningar som förts om barnet vid anstalten under den tid som vård utom hemmet pågått utan endast sammanställningarna månads- eller veckovis. I värsta fall kan barnskyddsanstalten lämna in de dagliga anteckningarna om barnet till kommunens socialväsende för arkivering först när vården utom hemmet avslutats”, säger Vuorinen.
Om inte socialarbetaren aktivt följer de klientanteckningar som ansamlas vid anstalten finns det en risk att eventuell otillbörlig behandling av barnet eller lagstridig begränsning inte upptäcks av socialarbetaren. I samtal med socialarbetaren kan barnet inte nödvändigtvis själv föra fram otillbörliga förfaranden som riktats mot hen vid anstalten. Därför är det nödvändigt att den socialarbetare som svarar för barnets ärenden även följer barnets situation vid anstalten via de dagliga anteckningarna.
Enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd ökar antalet barn som placerats utom hemmet och omhändertagna barn. I år är rättigheterna för barn i vård utom hemmet föremål för barnskyddets systematiska tillsyn.
Det finns 442 privata barnskyddsanstalter i Finland.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jurist Päivi Vuorinen, 0295 209 402
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PB 43
00521 Helsingfors
https://www.valvira.fi/web/sv
Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
Valvira avlutar tillsynen över tillgången till den icke-brådskande specialiserade sjukvården i Södra Savolax och Kymmenedalens välfärdsområden24.6.2025 10:45:38 EEST | Pressmeddelande
Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira har avslutat tillsynen över tillgången till den icke-brådskande specialiserade sjukvården i Södra Savolax (Eloisa) och Kymmenedalens välfärdsområden utan vidare åtgärder. Tillgången till den icke-brådskande specialiserade sjukvården har förbättrats i båda områdena jämfört med tidigare.
Valviras verksamhet upphör, uppgifterna överförs till det nya Tillstånds- och tillsynsverket19.6.2025 08:31:54 EEST | Pressmeddelande
Verksamheten för Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira upphör i slutet av år 2025. Alla Valviras uppgifter överförs till det nya riksomfattande Tillstånds- och tillsynsverket som inleder sin verksamhet 1.1.2026. Utöver Valviras uppgifter övertar Tillstånds- och tillsynsverket merparten av regionförvaltningsverkens uppgifter och den största delen av NTM-centralernas miljörelaterade uppgifter.
Adoptionsnämnden informerar: Sverige föreslås att den internationella adoptionsverksamheten läggs ner i nuvarande form – Ingen direkt inverkan på Finland2.6.2025 11:23:21 EEST | Pressmeddelande
Sverige har publicerat en nationell adoptionsutredning. Arbetsgruppen rekommenderar att den internationella adoptionsverksamheten upphör i sin nuvarande form. Det bedöms att det krävs minst helt nya strukturer för att verksamheten ska kunna fortsätta. Adoptionsnämnden anser att Sveriges utredning är betydande eftersom Sverige har varit ett av de största länderna som tar emot internationella adoptioner. Motsvarande utredningar har även gjorts i andra europeiska länder. Informationen som erhållits från dessa utredningar är även viktig för adoptionsverksamheten i Finland. Adoptionsnämnden drar inga direkta slutsatser utifrån resultaten från utredningarna i de andra länderna, men bekantar sig noggrant med den nya internationella informationen.
Soteris handläggningstider påverkar inte inledningen av verksamheten för tjänsteproducenter som arbetar ensamma3.4.2025 12:59:19 EEST | Pressmeddelande
I och med den temporära regleringen i lagen om tillsynen över social- och hälsovården är handläggningstiden för registreringsprocessen för tjänsteproducenter som arbetar ensamma inte längre lika betydande som tidigare. Tack vare den temporära regleringen kan tjänsteproducenter som arbetar ensamma och som omfattas av den inleda sin verksamhet genast efter att de har lämnat registreringsansökan till myndigheterna, och behöver inte vänta på ett registreringsbeslut innan de inleder verksamheten. Även ändringar i verksamheten kan genomföras genast efter att ansökan har lämnats in.
Klart fler personer förlorade yrkesrättigheter inom social- och hälsosjukvården jämfört med året innan14.1.2025 14:14:12 EET | Pressmeddelande
Jämfört med året innan förlorade ett större antal yrkeutbildade personer inom social- och hälsovården sin rätt att utöva yrke 2024. Sammanlagt 132 yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården förlorade sin yrkesrätt genom beslut av tillsynsnämnden, medan motsvarande siffra året innan var 91.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme