HSY

Viemäreiden toimivuutta parannetaan Espoossa

Jaa

Viemäreiden kapasiteettia on lisättävä toimintavarmuuden turvaamiseksi, koska jätevesimäärä kasvaa kaupungin kehittyessä. Espoon Blominmäen itäisen valuma-alueen investointikokonaisuuden hankesuunnitelma hyväksyttiin Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n hallituksessa 23.4.2021.

Hankkeen kustannusarvio vuosille 2021-2030 on yhteensä 23 525 000 € (alv 0%) vuoden 2020 hintatasossa. Etulinjassa käynnistetään Koivumankkaan ja myös Kokinkylän jätevedenpumppaamojen ylivuotoihin vaikuttava viemäröintikapasiteetin hankeosuus.

- Osuuden on tarkoitus päätyä kilpailutukseen ja käynnistyä mitä pikimmin vuoden 2021 aikana, kertoo vesihuollon toimialajohtaja Tommi Fred. Runsaiden sateiden tai lumen sulamisaikana viemäriverkon kapasiteetti on ollut riittämätön eikä runsaan virtaaman aikana ylivuodoilta ole vältytty. Tämän ongelmallisen tilanteen pyrimme ratkaisemaan mahdollisimman nopeasti, hän jatkaa.

Blominmäen itäisen valuma-alueen investointikokonaisuudessa parannetaan jätevesiviemäröinnin toimintavarmuutta Espoossa. Näin ehkäistään ongelmatilanteita kuten ylivuotoa ympäristöön ja kiinteistöihin ja sen myötä ympäristö- ja omaisuusvanhinkojen toteutumista. Nostamalla viemäröintikapasiteettia pystytään vastaamaan nykyistä paremmin kasvavan kaupungin tarpeisiin. Viemäreiden viettoa parannetaan ja vialliset liitokset verkosto-osien välillä korjataan. Viemäreiden uusiminen vähentää sade- ja sulamisveden määrää viemäreissä.

Jätevesiviemäriä saneerataan 5,3 kilometriä, mutta sitä rakennetaan 9,3 km, sillä iso paineviemäri toteutetaan kahdennettuna, jotta viemäröinti toimisi hyvin myös häiriötilanteissa. Hulevesiviemäreitä saneerataan 1,3 kilometriä. Kokonaisuuteen sisältyy myös kahden jätevedenpumppaamon saneeraus ja yhden uuden rakentaminen. Lisäksi urakoiden yhteydessä uusitaan myös vesijohtoja noin 8 kilometrin verran. Vesijohtoverkoston saneeraus parantaa vedenjakelun tasoa ja ehkäisee laajempia häiriöitä aiheuttavia putkirikkoja.

INFOLAATIKKO:

  • HSY rakentaa parhaillaan Espoon Blominmäkeen uutta jätevedenpuhdistamoa. Hankesivut: hsy.fi/blominmaki
  • Puhdistamon sekä sen tulo- ja purkutunneleiden lisäksi tarvitaan viemäröintijärjestelyjä Blominmäen jätevedenpuhdistamoon kytkeytyviltä valuma-alueilta.
  • Blominmäen itäisen valuma-alueen pääviemärilinjoissa johdetaan jätevettä laajalta valuma-alueelta Vantaan lounaisosista, Leppävaaran, Kilon, Mankkaan, Laajalahden ja Otaniemen suunnalta sekä Keilaniemen, Tapiolan ja Niittykummun suunnalta.
  • HSY:n vesihuoltoverkoston (vesijohdot, jätevesiviemärit, hulevesiviemärit) kokonaispituus on yli 9000 kilometriä. Tästä jätevesiviemäreiden osuus on noin kolmannes.
  • Vesihuoltoverkoston ylläpitoon tarvitaan investointeja, jotta se pystytään pitämään kunnossa. Syksyllä 2020 valmistuneen valtakunnallisen selvityksen perusteella vesihuollon verkostojen saneerausinvestointien tarve kasvaa voimakkaasti. Verkostot muodostavat noin 80 prosenttia koko vesihuoltolaitoksen omaisuuden arvosta. (lähde: VVY)

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Raimo Inkinen, puh. 045 635 7741
vesihuollon toimialajohtaja Tommi Fred, puh. 050 348 4841

Avainsanat

Kuvat

Lataa
Lähivuosina saneeraukset kohdistuvat kartassa merkitylle alueelle.
Lähivuosina saneeraukset kohdistuvat kartassa merkitylle alueelle.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY haluaa kiinteistöjen omistajat mukaan vesihuollon aluesaneeraukseen26.4.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY aloittaa toukokuun alussa vesihuoltoverkoston saneerauksen Pitäjänmäen, Marttilan ja Reimarlan alueilla. Hankkeessa testataan uutta aluesaneerauksen toimintamallia, jossa myös kiinteistönomistajille tarjotaan mahdollisuus kunnostaa omat tonttijohtonsa HSY:n urakan yhteydessä. Mukaan lähteville kiinteistönomistajille on tarjolla erityinen taloudellinen etu.

HSY:n hallituksen päätökset 23.4.202123.4.2021 10:45:23 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä Blominmäen itäisen valuma-alueen viemäröinnin hankesuunnitelman ja Kivikon Sortti-aseman uudistamisen hankesuunnitelman. Hallitus hyväksyi myös Digitalisaatio-ohjelman ja CEB-pankin kanssa tehtävän rahoitussopimuksen. Hallitus päätti seuraavat hankinnat: - jätehuollon kuljetuspalveluiden IT-järjestelmän toimittajaksi valittiin CGI - Ämmässuon eteläisen hyötykäyttökentän esirakentamistöiden urakoitsijaksi valittiin Louhintahiekka Oy - vesijohtoverkostojen rakentamisessa ja kunnossapidossa tarvittavat aluemittakaivot hankitaan Oy Lining Ab:ltä - Metsäpirtin kompostointikentällä tarvittavat työkonepalvelut tilataan Ekolannoite Oy:ltä. Hallitus sai tiedoksi Blominmäen jätevedenpuhdistamohankkeen tilannekatsauksen maaliskuulta. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti, asia 11 muutetun esityksen mukaan. HSY tiedottaa erillisillä tiedotteilla Blominmäen itäisen valuma-alueen viemär

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme