Vieraskielisen ammatillisen koulutuksen järjestäminen on vapautettava

Suomi tarvitsee lähivuosina tuhansia uusia ammattiosaajia. Omat nuoremme ja muu työvoima eivät riitä täyttämään tarvetta. Yli 65-vuotiaiden osuuden väestöstä arvioidaan nousevan nykyisestä 20 prosentista 26 prosenttiin vuoteen 2030. Vajaassa 10 vuodessa syntyvyys on laskenut lähes neljänneksen. Oma väestömme ei riitä ylläpitämään yhteiskuntamme työllisyyttä ja taloudellista kasvua.
Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää ammatillisille koulutuksenjärjestäjille luvan toteuttaa muuta kuin suomen- tai ruotsinkielistä koulutusta. Lupia yhteen tai useampaan englanninkieliseen tutkintoon on myönnetty 16 koulutuksenjärjestäjälle ja näistä yhdellä on oikeus myös yhteen venäjänkielisen tutkinnon järjestämiseen.
Suoraan yrityksistä ja alueellisilta kauppakamareilta tulleiden viestien perusteella, monet koulutuksen järjestäjät ovat hakeneet lupia vieraskielisiin tutkintoihin, mutta turhaan. Opetus- ja kulttuuriministeriön vastaus hakemuksiin on nihkeä: ”Opiskelijan työmarkkina-asema ei ole turvattu, ellei saavuteta riittävää suomen tai ruotsin kielen taitoa”.
”Tutkintokielen laajentaminen nykyisestä olisi mahdollisuus ei uhka”
Jopa 80 prosenttia kauppakamarien jäsenyrityksistä toteaa, että pula osaavasta työvoimasta haittaa kasvua.
Tulevan hallituksen tulisi heti vapauttaa koulutus lupamenettelystä. Mitä tehokkaammin ammatillinen koulutus vastaa kysyntään, sitä paremmin yrityksemme tuottavat verotuloja myös koulutusjärjestelmämme hyväksi.
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen nostaa esiin kolme syytä, miksi vieraskielistä ammatillista koulutusta tarvitaan. ”Vientiyritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa, maahanmuuttajataustaisilla pitää olla mahdollisuus nopeampaan kouluttautumiseen ja vieraskielinen koulutus mahdollistaa myös työperäisen maahanmuuton täydennyskoulutuksen”, Eerikäinen korostaa.
Vieraskielinen koulutus on paitsi mahdollisuus suomalaisille kansainvälistymiseen, myös keino lisätä maamme houkuttelevuutta kansainvälisille osaajille. Kielitaitoisen työvoiman saatavuudella voi olla niin ikään vaikutuksia kansainvälisten yritysten investointihaluihin ja sijoittumiseen Suomeen.
Koulutuskeskus Salpauksen rehtori Päivi Saarelainen toteaa, että muun muassa Päijät-Hämeessä on paljon yrityksiä, joiden laajentumisen ja kilpailukyvyn esteenä on osaavan työvoiman saatavuus. Tämä tarkoittaa riittävän työvoiman varmistamiseksi myös kykyä kansainväliseen toimintaan eli todellista osaamista toimia ammatissa myös muulla kuin suomen kielellä.
”Tutkintokielen laajentaminen merkittävästi nykyisestä olisi mahdollisuus ei uhka. Tämä koskee sekä suomalaisia opiskelijoita että meille muualta tulevia, mutta ensi sijaisesti tämä palvelisi alueen työelämää ja niiden tarpeita sekä mahdollisuuksia työllistää ja kehittyä”, Saarelainen korostaa ja jatkaa ”nykyistä laajempi tutkintokieli ei ole keneltäkään pois vaan se avaisi kaikille merkittävästi uusia mahdollisuuksia.”
”Toivomme, että opetus- ja kulttuuriministeriö puuttuisi tutkintokielen vaihtoehtojen laajentamiseen ammatillisessa koulutuksessa heti uuden hallituskauden alkaessa”, sanoo Eerikäinen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Koulutuskeskus Salpauksen rehtori Päivi Saarelainen, p. 050 071 6751
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen, p. 040 739 9303
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Hämeen kauppakamarin tehtävänä on edistää yritysten toimintaedellytyksiä ja vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon yritysten kilpailukyvyn turvaamiseksi. Lisäksi Hämeen kauppakamari edistää alueensa yritysten verkostoitumista ja yhteistyötä sekä tarjoaa jäsenilleen tietoa, palveluja ja kontakteja. Hämeen kauppakamarin toiminta-alueeseen kuuluvat Päijät-Hämeen maakunta, Kanta-Hämeen maakunnasta Hämeenlinnan ja Forssan seutukunnat sekä Keski-Suomesta Kuhmoinen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hämeen kauppakamari
Hämeen kauppakamarin alueen yrityksiä mukana vauhdittamassa ilmastotyötä26.6.2025 13:31:37 EEST | Tiedote
Keskuskauppakamarin ja LähiTapiolan Ilmastoyhteisöön on valittu mukaan 15 yritystä Kanta- ja Päijät-Hämeestä. ”Ilmastoyhteisö on tarkoitettu pk-yrityksille, jotka ovat jo aloittaneet hiilijalanjäljen laskennan ja haluavat viedä ilmastotyönsä uudelle tasolle. On tärkeää, että alueemme yritykset ovat mukana yhteisössä, joka kirittää kilpailuetua vahvistavaa ilmastotyötä. Ilmastoyhteisön tarjoamien koulutusten, työkalujen ja verkostojen turvin alueemme pk-yritykset vahvistavat asemiaan kotimaisissa ja kansainvälisissä toimitusketjuissa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Anne Vanhala.
Hämeen kauppakamarin myöntää stipendejä valmistuville opiskelijoille31.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Hämeen kauppakamari myöntää stipendejä 31.5.2025 toiminta-alueellaan valmistuville opiskelijoille. ”Tänä keväänä Hämeen kauppakamari myöntää jälleen stipendejä alueemme lukioiden ja toisen asteen ammatillisten oppilaitosten päättäville opiskelijoille. Stipendi myönnetään opiskelijalle, joka on opintojensa aikana osoittanut tuloksellista suuntautumista liike-elämään. Lämpimät onnittelumme kaikille stipendin saajille ja valmistuneille”, onnittelee Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Anne Vanhala.
Tuore talouskysely osoittaa suhdanteiden piristymistä Hämeessä23.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Hämäläisyritysten liikevaihto ja tilauskanta ovat kasvussa verrattuna edelliseen vuoteen, selviää Hämeen kauppakamarin toukokuun talouskyselystä. ”On ilahduttavaa nähdä liikevaihdon kasvua ja yli 32 prosentilla vastaajista kannattavuus paranee. Käännettä on pitkään odotettu ja yritysten aktiiviset toimet alkavat tuottaa tulosta”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Anne Vanhala.
Hämeen kauppakamari tekee merkittävän lahjoituksen LUT-yliopistolle Lahden kauppakorkeakoulun perustamiseen14.5.2025 09:55:24 EEST | Tiedote
LUT-yliopisto on perustamassa kokonaisvaltaisen kauppakorkeakoulun Lahteen ja käynnistää Lahdessa kauppatieteiden kandidaattikoulutuksen nykyisten maisteriohjelmien lisäksi syksyllä 2026. Hämeen kauppakamarin hallitus päätti kokouksessaan 13.5. tukea LUT-yliopiston kauppakorkeakoulun perustamista Lahteen 100 000 eurolla. ”Kokonaisvaltaisen kauppakorkeakoulun perustaminen on alueemme elinkeinoelämälle todella merkittävä ja alueen elinvoimaa vahvistava avaus. Hanke hyödyttää alueemme yrityksiä toimialaan katsomatta sekä Päijät-Hämeessä että Kanta-Hämeessäkin”, toteaa Hämeen kauppakamarin puheenjohtaja Olli Vormisto.
Hämeen kauppakamarin Vaalivaliokunta on valittu14.5.2025 08:26:48 EEST | Tiedote
Hämeen kauppakamarin kevätkokouksessa 13.5.2025 valittiin hallituksen ehdotuksen mukaisesti Vaalivaliokunnan puheenjohtajana jatkamaan kauppaneuvos Risto Korkka. Vaalivaliokunnan jäseninä jatkavat teollisuusneuvos, hallituksen puheenjohtaja Jukka Nummi, yrittäjä, yritysneuvoja Risto Salminen ja talousneuvos, toimitusjohtaja Pekka Väre.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme