Uudenmaan ELY-keskus

Vihdin Moksin pähkinäpensaslehtoa aletaan hoitaa Helmi-rahoituksella

Jaa

Helmi-elinympäristöohjelman tavoitteena on turvata ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta. Uudenmaan ELY-keskus toteuttaa luonnonhoitoa luonnonsuojelulain mukaan rajatuilla luontotyypeillä ohjelman rahoituksella. Helmi-ohjelman rahoittaa ympäristöministeriö.

Keväisessä pähkinäpensaslehdossa kukkivat sinivuokot.
Keväisessä pähkinäpensaslehdossa kukkivat sinivuokot.

Metsäisten elinympäristöjen hoidon teemassa keskitytään Uudellamaalla nyt pähkinäpensaslehtojen ja jalopuumetsien hoitoon sekä arvokkaiden lajikohteiden kunnostuksiin. ELY-keskuksen toimesta hoitotoimia suoritetaan yksityismailla. Hoitotoimet tehdään aina maanomistajan hyväksynnällä ja tarvittaessa yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Hoitotoimia suunniteltaessa kartoitetaan ja arvioidaan kohteen erilaiset luontoarvot ja hoito suunnitellaan näitä arvoja kunnioittaen.

Nyt on vuorossa Vihdissä sijaitseva Moksin pähkinäpensaslehdon hoitotyöt, jotka käynnistetään jo tämän talven aikana.

Hoitotoimenpiteitä toteutetaan esimerkiksi jalopuumetsissä ja pähkinäpensaslehdoissa, joissa tavoitteena on parantaa luontotyypin ominaispiirteitä.

Pähkinäpensaslehdot ja jalopuumetsät kärsivät kuusettumisesta. Kuusettuminen muuttaa luontotyyppien valoisuutta ja happamoittaa maaperää sekä vaikuttaa kenttäkerroksen kasvilajistoon.

- Luontotyypin rajausperusteena olleet pähkinäpensaat tai jalopuut voivat jäädä hiljalleen kuusen varjoon niin pahoin, että niiden kunto heikentyy ja uudistuminen vaarantuu. Kuusen poiston tarve ja muut hoitotoimet arvioidaan aina kohdekohtaisesti, metsäisten elinympäristöjen hoidosta Uudenmaan ELY-keskuksessa vastaava (luonnonsuojelun asiantuntija) Paula Salomäki toteaa.


Moksin pähkinäpensaslehto hoitoon jo tänä talvena

Yksi tulevan talven kunnostuskohteista on Vihdin Seurakunnan omistama Moksin pähkinäpensaslehto, jossa tehdään pääasiassa kuusen poistoa. Osa alueesta jätetään käsittelemättä, näin saavutetaan vaihtelevuutta luontokohteen metsärakenteeseen. Puuston poistoilla lisätään kohteen etelään ja länteen suuntautuville lehtorinteille valoisuutta ja tarjotaan alueen lehtolajistolle paremmat mahdollisuudet kukoistaa.

Toimenpiteet tehdään yhteistyössä Länsi-Uudenmaan metsänhoitoyhdistyksen kanssa. Puuston poistot suoritetaan metsurityönä. Kohteelta raivataan myös alikasvoskuusta. Hakkuu- ja raivaustähteet pyritään keräämään kasoihin ja kuljettamaan tarpeen mukaan pois kohteelta. Jotta kuljetuksesta ei aiheudu maastovaurioita, ne tehdään talvikelillä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Paula Salomäki, paula.salomaki(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Keväisessä pähkinäpensaslehdossa kukkivat sinivuokot.
Keväisessä pähkinäpensaslehdossa kukkivat sinivuokot.
Lataa
Moksin pähkinäpensaslehdon vanhoilta pähkinänrungoilta löytyy useita kääpiä.
Moksin pähkinäpensaslehdon vanhoilta pähkinänrungoilta löytyy useita kääpiä.
Lataa
Liian tiheä puusto ja runsas alikasvoskuusikko heikentävät pähkinäpensaiden elinmahdollisuuksia kohteella.
Liian tiheä puusto ja runsas alikasvoskuusikko heikentävät pähkinäpensaiden elinmahdollisuuksia kohteella.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme