Vihreät Euroopan parlamentissa

Vihreät esittävät 20 uutta lähijunapysäkkiä Pirkanmaalle, tempaus lähiliikenteen puolesta keräsi museojunakierroksen täyteen satoja ihmisiä – kaikki eivät mahtuneet kyytiin

Jaa

Vihreät esittävät 20 uutta lähijunapysäkkiä Pirkanmaalle ja tiheästi kulkevaa lähijunaliikennettä. Euroopan parlamentin vihreät ja liikennevaliokunnassa toimiva europarlamentaarikko Alviina Alametsä järjestivät lauantaina 12.11 tempauksen, jossa kuljettiin lättähattu-museojunalla mahdollisten tulevaisuuden lähijunapysäkkien reitti. Tempaus oli suosittu, ja juna ajoi täytenä koko päivän. Lättähattutempaukseen osallistui noin 500-600 ihmistä koko päivän aikana.

– Museojunatempauksen suosio ja ilonen tunnelma on jälleen yksi osoitus siitä, että lähijunaliikenteelle on suuri tarve Pirkanmaalla ja koko Suomessa. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti mahtuneet edes kyytiin. VR:n ja Liikenneministeriön kannattaa nyt kuunnella. Monen työpaikan, koulun ja kodin lähellä kulkee jo raiteet, ja nyt on aika perustaa niille pysäkit. Kansalaisten tahto asiassa on selvä, sanoo europarlamentaarikko Alviina Alametsä.

Tapahtuma on osa Vihreiden lähijuna-avausta, jossa kannustetaan vanhojen lättähattu-pysäkkien uudelleen avaamista Suomen kaupunkiseuduille, mikä toisi miljoona suomalaista lähijunaliikenteen piiriin ja helpottaisi monen arkea. Pirkanmaalla Vihreät esittää avattavaksi 20 uutta lähijunapysäkkiä. 

– Pirkanmaalla uusien pysäkkien ympärillä asuu 180 000 ihmistä ja työpaikkoja on 35 000 ihmiselle. Uudet pysäkit tulee rakentaa Kangasalla Ruutanaan, Kangasalan asemalle ja Vatialaan. Tampereella  Vehmaisiin, Hankkioon, Messukylään, Vuohenojaan, Tampellaan, Amuriin, Pispalaan, Lielahteen, Epilään, Kalkkuun, Rantaperkiöön ja Sarankulmaan. Nokialla Harjuniittyyn ja Siuroon. Lempäälässä Sääksjärvelle, Kuljuun ja Hakkariin, kertoo junatempauksessa konduktöörinä toiminut Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio

Käyttämättömien raideyhteyksien palauttaminen käyttöön ja olemassaolevan liikenneinfrastruktuurin tehokas käyttö on yksi Euroopan parlamentin vihreiden tärkeimpiä tavoitteita liikennepolitiikan alalla. 

– Lähijunien ilmastopäästöt ovat jopa 98 prosenttia pienemmät kuin henkilöautoliikenteen päästöt. Koska kaikesta liikkumisesta Suomessa 90 prosenttia tehdään kaupunkiseutujen sisällä, käyttämättömien raideyhteyksien palauttaminen ja lähijunapysäkkien rakentaminen tarjoaa loistavat edellytykset kestävälle liikkumiselle, Alametsä päättää.  

Lisätietoja:

MEP Alviina Alametsä, 040 729 4597
Jaakko Mustakallio, 045 652 0589

Kuvia median vapaaseen käyttöön museojunatempauksesta täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Hiilinieluasetuksen neuvotteluissa saavutettiin poliittinen sopu11.11.2022 14:48:04 EET | Tiedote

EU:n nielut ovat pienentyneet koko viime vuosikymmenen ajan. Tänään EU pääsi sopuun tärkeästä maankäyttöä koskevasta lainsäädännöstä, jolla varmistetaan, että maankäyttösektori tekee osansa ilmastokriisin torjunnassa. LULUCF-asetuksen kautta EU:n nielutavoite nousee, raportointivaatimuksista tulee aiempaa tiukemmat, ja maankäyttösektorin seuranta on laadukkaampaa. Ensimmäistä kertaa nieluasetuksessa käsitellään biologista monimuotoisuutta ja ilmastokriisiä yhdessä. Jäsenvaltiot velvoitetaan mm. ottamaan huomioon ns. ”ei merkittävää haittaa”-periaatteen, jonka mukaan nielutavoitteisiin pyrkivillä politiikkatoimilla, ei saisi aiheuttaa merkittävää haittaa muille ympäristötavoitteille. Jäsenvaltioiden on raportoitava siitä, kuinka ne ovat ottaneet huomioon sen, että nielujen kasvattamiseen tähtäävät toimet eivät heikennä esimerkiksi biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelua sekä ennallistamista, tai vesivarojen ja merten luonnonvarojen kestävää käyttöä ja suojelua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme