Vihreät - De Gröna

Vihreät ja vasemmistoliitto jättivät vastalauseen kannabista koskevan kansalaisaloitteen mietintöön

Jaa
Lakivaliokunta julkaisi torstaina mietintönsä kansalaisaloitteesta kannabiksen rangaistavuuden poistamiseksi. Valiokunta esittää eduskunnalle, että aloite hylätään, eikä sen pohjalta ryhdytä muuhun valmisteluun.

Vasemmistoliiton ja vihreiden valiokuntaryhmät yhtyvät valiokunnan kantaan siitä, ettei aloitetta voida sellaisenaan hyväksyä. Kansanedustajat Saara Hyrkkö (vihr), Mirka Soinikoski (vihr) ja Suldaan Said Ahmed (vas) jättivät kuitenkin vastalauseen koskien mietinnön muuta sisältöä.

“Viime kädessä erimielisyys kiteytyi yhteen isoon kysymykseen: pidetäänkö Suomen nykyisiä huumausainepolitiikan linjauksia ja rikoslainsäädäntöä toimivana ja onnistuneena, vai olisiko tarpeen toteuttaa laaja-alainen, tutkittuun tietoon perustuva arviointi ja selvitys tarvittavista kehitystoimista”, Hyrkkö sanoo.

Vastalauseessaan edustajat esittävät, että aloitteen pohjalta tulisi käynnistää laaja-alainen selvitystyö huumausainepolitiikan kehittämisestä. 

“Suomen päihdepolitiikkaa tulisi tarkastella, arvioida ja kehittää laaja-alaisesti kaikkien päihteiden ja niitä koskevien haittojen osalta. Suomalaisen päihdepolitiikan tulisi rangaistusten sijaan painottua ehkäisevään työhön ja varhaiseen puuttumiseen. Huumeiden käyttöön tulisi puuttua ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon keinoin. Näitä näkökulmia myös lukuisat asiantuntijat painottivat”, Hyrkkö sanoo.

Monissa asiantuntijalausunnoissa kannatettiin tämänkaltaista selvitystä riippumatta siitä, mitä mieltä lausuja oli itse aloitteen ehdotuksesta.

“Suomeen huumausainepolitiikassa tarvitaan kokonaisvaltaisempaa tarkastelua ja punnitumpaa näkemystä. Nykyinen huumausainepolitiikka ei kertakaikkiaan ole onnistunut tavoitteessaan vähentää terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja. On olennaista, että huumeiden käytön sääntely perustuu tutkimustietoon. Vielä aika ei ollut sille kypsä”, Hyrkkö toteaa.

 Hyrkkö kirjoitti aiheesta myös Vihreään blogiin: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/tutkittuun-tietoon-perustuvan-paihdepolitiikan-puolesta/ 

Edustajat Hyrkkö ja Said Ahmed ovat median tavattavissa eduskunnan valtiosalissa torstaina 28.4. klo 15:30.

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme