Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ryVihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry

Vihreät nuoret ja Demarinuoret: Kuuttien turhat pyydyskuolemat on ehkäistävä!

Jaa

Vihreät nuoret ja Demarinuoret vaativat verkkokalastuskieltoa saimaannorpan levinneisyysalueille Saimaalla norppien suojelemiseksi!

Kuva: Vihreät nuoret ja Demarinuoret
Kuva: Vihreät nuoret ja Demarinuoret

Maa- ja metsätalousministeriön Saimaannorppa ja kalastus -työryhmän loppuraportti julkaistiin alkuvuodesta 2021. Työryhmä teki lisäksi kymmeniä uusia toimenpide-esityksiä, joiden tavoitteena on yhtäältä turvata norppakannan kasvu, että mahdollistaa kalastustoiminta. 

“Kiitämme suuresti siitä, että rajoitusaluetta esitetään laajennettavaksi. Kannamme kuitenkin suurta huolta siitä, ovatko toimet aidosti riittäviä. Esimerkiksi verkkokalastuskiellon pituuteen ei tällä erää esitetä muutoksia”, toteaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Brigita Krasniqi

“Verkkokalastuskiellon pidentäminen vähintään heinäkuun loppuun saakka mahdollistaisi kevään kuuttien kasvamisen riittävän isoiksi, jolloin verkkokalastamisesta ei ole niille enää uhkaa. Verkkoihin kuolee eniten kuutteja juuri heinäkuussa”, vaatii Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto.

“Saimaannorppa on Suomen ainoa kotoperäinen nisäkäs. Saimaannorppa on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi ja uhanalaisuus on seurausta ihmisen toiminnasta. Saimaannorppien säilyminen onkin meidän suomalaisten vastuulla ja on kestämätöntä että joka vuosi kuutteja hukkuu kalastajien verkkoihin,” muistuttaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Peppi Seppälä

Pitkäjänteinen suojelutyö ja norpille vaarallisten kalastusmuotojen rajoittaminen ovat tuottaneet viime vuosikymmeninä tulosta ja norppakanta on kasvanut 2000-luvulla yli 400 yksilöön, kiitos erilaisten suojelutoimien kuten kalastusrajoitusten. Hyvää kehitystä uhkaa kuitenkin ilmastonmuutoksen lisäämät vähälumiset talvet jotka ovat aiheuttaneet norpan lisääntymiselle haasteita.

“Jokainen verkkoon hukkunut kuutti on tragedia, etenkin kun kuolemat ovat vältettävissä käyttämällä norppaturvallisia kalastusvälineitä ja välttämällä verkkokalastusta keväällä ja kesällä. Monet ammattikalastajat ovat tämän siirtymän jo tehneet, eikä mikään estä myös vapaa-ajan kalastajiavapaa-ajan kalastajia toimimaan samoin. Verkkokalastuskiellon laajentamisella on laaja kannatusta ja tämän tahtotilan tulee näkyä myös eduskunnassa”, päättävät puheenjohtajat. 

Lisätietoja:

Pinja Perholehto
Demarinuorten puheenjohtaja
pinja.perholehto@demarinuoret.fi, 0400596521

Brigita Krasniqi, 0451312554
Peppi Seppälä, 0407217912
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtajat
puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi 

Kuvat

Kuva: Vihreät nuoret ja Demarinuoret
Kuva: Vihreät nuoret ja Demarinuoret
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry
Fredrikinkatu 33 A
00120 HELSINKI

https://www.vihreatnuoret.fi

Vihreät nuoret on valtakunnallinen vihreä nuoriso- ja opiskelijajärjestö, joka toimii kestävän, yhdenvertaisen ja oikeudenmukaisen maailman puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry

Vihreiden nuorten liittokokous: Asepalvelus uudistettava vapaaehtoiseksi ja syrjimättömäksi22.11.2020 11:43:01 EET | Tiedote

Vihreät nuoret vaatii liittokokouksessaan suomalaisen asepalveluksen kehittämistä vapaaehtoisuuteen ja sukupuolien yhdenvertaiseen kohteluun perustuvaksi. Vihreiden nuorten uudessa asepalvelusmallissa esitetään keinoja, joilla asepalvelus uudistetaan vastaamaan nykyaikaa. Moniin Vihreiden nuorten mallin uudistuksiin voidaan nykytilanteessa siirtyä nopeallakin aikataululla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme