Vihreät - De Gröna

Vihreiden Harjanne: Vihreät valmiina talousvaaleihin

Jaa

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne esitteli puheessaan laajaa kattausta Suomen taloutta uudistavia toimia. Vähentääksemme kestävyysvajetta ja luonnonvarojen kulutusta on meidän Harjanteen mukaan panostettava koulutukseen, uudistettava yritystukia, lisättävä TKI-rahoitusta ja satsattava työhön johtavaan maahanmuuttoon. Harjanne puhui Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Harjanne muistutti puheessaan, että huhtikuun vaalit ovat väistämättä myös talousvaalit. 

– Suomen velkataakka on tällä kaudella kasvanut hurjasti - pitkälti perustelluista syistä, mutta kasvanut silti. Suomen julkisessa taloudessa on edelleen merkittävä kestävyysvaje.  Vihreille talousvaalit sopivat. Otamme julkisen talouden tilan vakavasti: Poliittisessa tavoiteohjelmassa linjasimme keväällä, että haluamme tasapainotetaan julkisen talouden keskipitkällä aikavälillä, Harjanne sanoi. 

Vihreiden resepti on talouden uudistaminen.

– On edettävä niin, että oli kyse sitten menosopeutuksista, rakenteiden korjaamisesta tai kasvun hakemisesta, punaisena lankana on oltava uudistava ote talouteen, maalina ekologisesti kestävissä raameissa pysyvä, hyvinvointivaltion ylläpitoon kykenevä, kukoistava kansantalous. Köyhimmiltä leikkaaminen ei auta tässä, Harjanne linjasi. 

Harjanteen mukaan ilmeisin uudistava voima on tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta.

– TKI-rahoituksen tasonnostoon on nyt ilahduttava parlamentaarinen yhteishenki ja sitoutuminen. Rahoituslaki saadaan pian maaliin, ja hallituksen loppusuorajärjestelyn sivu-uhriksi jäänyt TKI-verokannustinkin saadaan vielä korjattua. Tiede- ja teknologiapuolueena vihreät on vahvasti TKI-panostusten puolella. Polulla neljään prosenttiin BKT:sta on pysyttävä, Harjanne sanoi. 

TKI-panostukset uhkaavat kuitenkin jäädä Harjanteen mukaan ontoksi, jos tekijät puuttuvat. Niiden rinnalle tarvitaan hänen mukaansa panostuksia koulutukseen ja maahanmuuttoon.

– TKI tarvitsee tekijöikseen erityisesti korkeakoulutettua väkeä. Korkeakoulutettujen osuuden kasvattaminen onkin perusteltua. Silti työllisyyden näkökulmata kaikkein tärkeintä on itse asiassa huolehtia siitä, ettei kukaan olisi enää 25-vuoden iässä ilman jotakin peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Se kun alkaa tietää tuomiota työttömyyteen nyky-yhteiskunnassa. Ammatillinen koulutus ei siksi saa jäädä sivuosaan koulutuspolitiikassa, Harjanne muistutti. 


Harjanteen koko puhe on luettavissa osoitteessa: 
https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/atte-harjanteen-puhe-vihreiden-puoluevaltuuston-kokouksessa-26-11-22/ 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Hopsu: ”Ilmastonmuutoksen vaikutukset osuvat kaikkein kovimmin niiden maiden ihmisiin, jotka ovat vaikuttaneet siihen vähiten”11.1.2023 14:22:32 EET | Tiedote

Ryhmäpuheessaan keskustelussa valtioneuvoston selonteosta kansallisesta ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelmasta vuoteen 2030 Vihreiden kansanedustaja Inka Hopsu korosti entistä suurempaa tarvetta sopeutua ilmastonmuutokseen pandemian jälkeen. Hallitsematon muutos uhkaa yhteiskuntien vakautta ja turvallisuutta monin tavoin, ja tulevien vuosikymmenien kuluessa vaikutukset voimistuvat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme