Vihreät - De Gröna

Vihreiden Niinistö ja Suomela: Euroopan on yhdessä tuumin lopetettava Putinin sodan rahoittaminen 

Jaa

Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela ja Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö painottavat, että Euroopan on vauhditettava vihreää siirtymää ja fossiilisesta energiasta irtaantumista. Niinistö ja Suomela esittelivät vihreiden ratkaisuja yleisötilaisuudessa Helsingissä perjantaina 6.5.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on paljastanut karmealla tavalla myös sen kuinka riippuvaisia olemme Venäjän energiasta. Ilmastokriisin ratkaiseminen energiaitsenäisyyttä lisäämällä ja kiertotaloutta vahvistamalla on myös väline turvallisuusuhkien ehkäisyyn, demokratian ja kansainvälisen oikeuden vahvistamiseen sekä autoritääristen voimien heikentämiseen, Niinistö sanoo.

Niinistö ja Suomela esittävät, että komission tulisi laatia kunnianhimoinen strategia, jolla vauhditetaan koko EU:n siirtymää fossiilisista uusiutuviin energialähteisiin ja varmistetaan energiaitsenäisyys fossiilisesta tuontienergiasta.

– Vuonna 2020 jopa 23 prosenttia EU:n öljystä, 40 prosenttia kaasusta ja 45 prosenttia kivihiilestä oli tuontitavaraa Venäjältä. Suomen osalta nämä luvut ovat osin vielä korkeammat. Tarvitaan koko EU:n talouden ohjaamista energiasiirtymän toteuttamiseen ja näistä Putinin sotakassaa tukevista hankkeista irtautumiseen. Samalla on tärkeä varmistaa, ettemme siirry yhden autoritaarisen valtion rahoittamisesta toiseen. Pelkkä fossiilienergian hankinta muista lähteistä kuin Venäjältä ei riitä; fossiiliriippuvuus on kokonaisuudessaan katkaistava, Suomela sanoo.

Niinistö näkee, että Euroopan unionin Fit for 55 -ilmastopaketin tavoitteita on varaa kiristää.

– Fit for 55 -paketin esitykset eivät nykyisellään vastaa muuttuneeseen tilanteeseen. Kun sota Ukrainassa alkoi, europarlamentissa ja jäsenmaissa ovat voimistuneet äänet siitä, että kaikesta venäläisestä energiasta on irtauduttava heti ja EU-komission ilmastolakipaketin tavoitteita uusiutuvassa energiassa ja energiatehokkuudessa on entisestään kiristettävä. Energiatehokkuusdirektiivin tavoite on nostettava 45 prosenttiin ja uusiutuvan energian direktiivin tavoite 56 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, Niinistö sanoo.

Suomela korostaa, että energian säästäminen on myös keskein keino vähentää riippuvuutta Venäjän tuontienergiasta. 

– Suomen hallitus tukee jo rakennusten energiaremontteja, kuten öljykattilan vaihtamista maalämpöön. Jokainen meistä voi tehdä osansa esimerkiksi huonelämpötilaa laskemalla ja tarpeetonta autoilua vähentämällä. On kuitenkin selvää, ettei kaikilla ole samoja mahdollisuuksia osallistua näihin talkoisiin. Siksi on tärkeää, että kun tuemme ihmisiä, emme tue hetken helpotusta, vaan tuemme aidosti kestävää muutosta pitkällä aikavälillä. Usein tämä auttaa myös säästämään arjen kuluissa, kuten bensa- tai öljykuluissa, Suomela sanoo.
Lue koko avaus osoitteesta: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/eurooppalaisten-rahat-fossiilisista-sotakassoista-vihreaan-siirtymaan/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Saara Hyrkkö: Nato-jäsenyydestä huolimatta ydinaseita ei tule Suomen maaperälle vastoin Suomen tahtoa17.5.2022 11:29:29 EEST | Tiedote

(Embargo, kunnes puhe pidetty klo 12 alkavassa eduskunnan täysistunnossa.) Vihreiden kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Saara Hyrkkö piti eduskunnan täysistunnossa 17.5. ryhmäpuheen, jossa hän painotti, että muuttuneen ulkopoliittisen tilanteen myötä on välttämätöntä arvioida myös Suomen turvallisuuspoliittista asemaa. Hyrkön mukaan pyrkimyksenä on silti jatkossakin oltava ydinaseeton maailma.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme