Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry

Vihreiden nuorten liittokokous: Asepalvelus uudistettava vapaaehtoiseksi ja syrjimättömäksi

Jaa

Vihreät nuoret vaatii liittokokouksessaan suomalaisen asepalveluksen kehittämistä vapaaehtoisuuteen ja sukupuolien yhdenvertaiseen kohteluun perustuvaksi. Vihreiden nuorten uudessa asepalvelusmallissa esitetään keinoja, joilla asepalvelus uudistetaan vastaamaan nykyaikaa. Moniin Vihreiden nuorten mallin uudistuksiin voidaan nykytilanteessa siirtyä nopeallakin aikataululla.

“Asepalveluksen tulee perustua vapaaehtoisuuteen ja kaikkien sukupuolien yhdenvertaiseen kohteluun. Nykyjärjestelmän tapa pakottaa osa kansalaisista osallistumaan sotilaalliseen maanpuolustukseen on hyvin ongelmallinen. Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa myös maanpuolustusratkaisun on perustuttava vapaaseen tahtoon ja oltava ihmisoikeuksia kunnioittava. Suomi on saanut useita huomautuksia ihmisoikeusjärjestöiltä totaalikieltäytyjien vankeustuomioista”, toteaa Vihreiden nuorten vastavalittu puheenjohtaja Peppi Seppälä.

“Nykyisessä asepalvelusjärjestelmässä tasa-arvo ei toteudu eivätkä ihmiset ole yhdenvertaisia lain edessä. Vain miehiä koskeva asevelvollisuus asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan lain edessä. Tämä on räikeässä ristiriidassa yhteiskuntamme ydinarvojen kanssa”, toteaa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Brigita Krasniqi.

Vihreiden nuorten asepalvelusmallissa valikoivat kutsunnat ulotetaan koko ikäluokkaan, jolloin kutsuntavelvollisuus tarkoittaisi käytännössä ennakkotietolomakkeen täyttämistä. Tiivis Euroopan unionin laajuinen puolustusyhteistyö tukisi myös nykyistä pienikokoisemman armeijan ratkaisua. Palveluksesta olisi mahdollista kieltäytyä jo tässä vaiheessa. Lisäksi asepalveluksen houkuttelevuutta lisättäisiin panostamalla mielenterveyspalveluihin ja feministisempään toimintakulttuuriin. Vihreiden nuorten asepalvelusmallissa on keskeistä, että asepalveluksesta voi kieltäytyä rangaistuksetta.

Vihreiden nuorten malli perustuu oletukseen asepalvelukseen valmiiden nuorten määrästä, jolla pitäisi pystyä kattamaan suunnilleen nykyisen suuruiset koulutusmäärät. Oppivelvollisuuden laajetessa toiselle asteelle pyritään varmistamaan, että kaikilla nuorilla sukupuoleen tai taustaan katsomatta on saatavilla ajantasainen tieto asepalvelusta koskevien päätösten tueksi. 

“Suomen puolustusratkaisussa toimintaympäristö on hahmotettava laajasti kansainvälisen yhteisön osana. Suomen etu on vaikuttaa turvallisuusympäristömme ja yhteisen maailmamme kriiseihin ennaltaehkäisevästi. Siksi meidän onkin panostettava rauhantyöhön, sovitteluun, ennakkovaroitusmenetelmien kehittämiseen ja yhteiskuntien rauhanomaisen kehityksen tukemiseen yhdessä kansainvälisten kumppanien kanssa”, iloitsevat asepalvelusmallin työryhmän puheenjohtajat Peppi Seppälä ja Olli Puumalainen.

Lue Vihreiden nuorten asepalvelusmalli täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Peppi Seppälä
p. 040 721 7912

Brigita Krasniqi
p. 045 131 2554
puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi

Kuvat

Vihreiden nuorten vastavalittu puheenjohtaja Peppi Seppälä (vasemmalla) ja jatkava puheenjohtaja Brigita Krasniqi (oikealla). Kuva: Reima Kuukka
Vihreiden nuorten vastavalittu puheenjohtaja Peppi Seppälä (vasemmalla) ja jatkava puheenjohtaja Brigita Krasniqi (oikealla). Kuva: Reima Kuukka
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry
Fredrikinkatu 33 A
00120 HELSINKI

https://www.vihreatnuoret.fi

Vihreät nuoret on valtakunnallinen vihreä nuoriso- ja opiskelijajärjestö, joka toimii kestävän, yhdenvertaisen ja oikeudenmukaisen maailman puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme