Vihreät - De Gröna

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto: Lapsille kesän puistoruokailu koko maahan

Jaa

Vihreät esittää, että Suomen jokaisessa kunnassa tulisi tarjota kaikille alle 16-vuotiaille lämmin ateria arkipäivisin, kirjoittaa Outi Alanko-Kahiluoto Vihreässä blogissa. Hurja inflaation kiihtyminen ja ruoan hinnan nousu osuu kipeästi pienituloisiin lapsiperheisiin, eivätkä kaikki lapset saa kesäaikaan lainkaan lämmintä ruokaa. Suomen jokaisessa kunnassa tulisi Alanko-Kahiluodon mukaan tarjota kaikille alle 16-vuotiaille lämmin ateria arkipäivisin. Helsingissä puistoruokailu täytti tänä vuonna jo 70 vuotta.

- Kun koulut ovat kesällä kiinni, on vaarana, etteivät kaikki lapset saa lounasta. Siksi Vihreät esittää, että Suomen jokaisessa kunnassa tulisi tarjota kaikille alle 16-vuotiaille lämmin ateria arkipäivisin, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa.

Helsingissä puistoruokailu täytti tänä vuonna 70 vuotta. Kesällä 2020 puistoissa jaettiin keskimäärin 8 000 annosta päivässä. Puistoruokailua on Helsingin lisäksi toteutettu esimerkiksi Hämeenlinnassa ja Porvoossa, mutta valtakunnallinen malli puuttuu. Ruokailun voi toteuttaa leikkipuiston sijaan myös esimerkiksi kirjaston pihalla, uimarannalla tai luontopolun äärellä.

Eniten hintojen noususta kärsivät ne perheet, jotka olivat jo valmiiksi muita heikommassa asemassa. Vuonna 2019 enemmän kuin joka kymmenes suomalainen lapsi eli pienituloisissa perheissä.

- Myös monet sellaiset perheet, jotka ovat jo aiemmin joutuneet sinnittelemään toimeentulon rajoilla, ovat nyt vaarassa ajautua köyhyyteen. Inflaatio osuu pahiten pienituloisiin perheisiin, jotka käyttävät suhteessa suuremman osan tuloistaa ruokaan ja muihin välttämättömiin tarpeisiin, Alanko-Kahiluoto sanoo.

- Koska kaikilla perheillä ei ole varaa tai mahdollisuutta tarjota lapsille lämmin ateria, osa lapsista saa päivän ainoan lämpimän aterian koulussa tai päiväkodissa. Siksi koulujen ja päiväkotien ollessa kesällä kiinni kuntien tulisi tarjota lapsille ja nuorille maksuton lounas, kuten esimerkiksi Helsingissä tehdään, Alanko-Kahiluoto jatkaa.

Eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan uudistuksen hinnaksi tulisi maltillinen 7 miljoonaa euroa. Laskelma perustuu oletukseen, että puistoruokailu maksaisi saman kuin peruskoulussa tarjottu ateria (2,92 euroa) ja siihen osallistuisi valtakunnallisesti noin kuusi prosenttia alle 16-vuotiaista.

- Maksuton puistoruokailu helpottaisi erityisesti pienituloisten perheiden tilannetta ja siten lisäisi perheiden välistä yhdenvertaisuutta sekä vähentäisi lapsiperheköyhyyttä. Puistoruokailu on samalla kutsu yhteisen tekemisen ja ulkoilun äärelle. Kunta saa mahdollisuuden tavoittaa niitä lapsia ja nuoria, jotka viettävät pitkiä päiviä yksin tai joilla ei ole turvallista aikuista keskustelukumppaninaan. Pienten lasten vanhemmille puistoruokailu on mahdollisuus saada vertaistukea ja hengähdystauko arkeen, Alanko-Kahiluoto toteaa.

Koko blogikirjoitus luettavissa Vihreiden verkkosivuilla osoitteessa: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/lapsille-kesan-puistoruokailu-koko-maahan/

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme