Vihreät - De Gröna

Vihreiden Soinikoski: “Energiaa ja rahaa säästävästä koodista voi kehittyä uusi suomalainen vientituote”

Jaa

Vihreiden kansanedustaja Mirka Soinikoski korostaa digitalisaation kielteisten ympäristövaikutusten ehkäisyä ryhmäpuheessaan keskustelussa valtioneuvoston selonteosta Suomen digitaalisesta kompassista. Soinikoski näkee energiatehokkaissa ohjelmistoissa potentiaalia suomalaiseksi vientituotteeksi. Soinikoski esittää myös tietopolitiikkaan keskittyvän yksikön perustamista valtionhallintoon.

- Digitalisaatio ei ole hopealuoti ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Yhteiskunnan digitalisaatio lisää energiankulutustamme, kun yhteiskunnan palvelut ja toiminta siirtyvät enenevissä määrin sähköiseen muotoon. Nämä digitalisaation aiheuttamat kielteiset ympäristövaikutukset on syytä ottaa vakavasti. Kasvavalla energiankulutuksella on myös talousvaikutuksia, kun palvelinkustannukset nousevat, Soinikoski sanoo. 

Ohjelmistojen energiatehokkuutta voidaan parantaa jopa 90 prosenttia huomioimalla eri ohjelmistojen ja koodikielien ympäristövaikutukset. 

- Tässä on valtavasti mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille ja työntekijöille. Suomessa on paljon taitavia koodareita, jotka osaavat tehdä energiatehokasta koodia nopeasti. Energiaa ja rahaa säästävästä koodista voi kehittyä uusi suomalainen vientituote, joka luo työtä suomalaisille yrityksille ja työntekijöille, Soinikoski iloitsee. 

Soinikoski peräänkuuluttaa myös poikkihallinnollista koordinaatiota julkishallinnon digitalisaatiossa ja datataloudessa. 

- Vihreä eduskuntaryhmä toivoo painokkaasti, että Suomen digikompassin seurantaa ja toteutusta jatketaan yli hallituskausien ja yli hallintorajojen. Seuraavalla hallituskaudella on tärkeätä jatkaa ministerityöryhmän ja digitoimiston toimintaa, jotka yhdessä ohjaavat digitalisaation, datatalouden ja julkisen hallinnon kehittämistä valtionhallinnon tasolla, Soinikoski sanoo. 

Tällä hetkellä digikompassin seuranta ja toteutus jakautuu neljän eri ministeriön kesken.

- Vaarana on, että ministeriöiden väliin jää epäloogisuuksia ja harmaita alueita, joista kukaan ei ota vastuuta. Vihreä eduskuntaryhmä kannattaa erillistä tietopolitiikkaan keskittyvää yksikköä tai muuta hallinnon alaa, jonka vastuulla on edistää digikompassin tavoitteita poikkihallinnollisesti valtionhallinnossa, Soinikoski toteaa.

Koko puhe luettavissa Vihreiden nettisivuilla: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/mirka-soinikosken-ryhmapuhe-eduskunnan-keskustelussa-valtioneuvoston-selonteosta-suomen-digitaalisesta-kompassista-16-11-2022/

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Maria Ohisalon Linnan juhlien asu ottaa kantaa kestävän kotimaisen tekstiiliteollisuuden puolesta6.12.2022 19:27:04 EET | Tiedote

Ympäristö- ja ilmastoministeri, Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo osallistuu Linnan juhliin Samuji-brändin pääsuunnittelija Anne-Mari Pahkalan suunnittelemassa iltapuvussa, joka on kotimaisen käsityön ja ajattoman designin taidonnäyte. Asun on toteuttanut artesaani, suunnittelija-arkkitehti Ulla Vainikka studiollaan Helsingin Kruununhaassa. Ohisalo haluaa asuvalinnallaan tuoda näkyviin kestävää kotimaista suunnittelutyötä.

Vihreät päivittivät maatalousohjelmansa - huoltovarmuus ja kestävä ruoantuotanto entistä tärkeämpiä2.12.2022 11:55:39 EET | Tiedote

Vihreiden puoluevaltuusto hyväksyi kokouksessaan 27.11. puolueelle päivitetyn maatalousohjelman. Ohjelman päivityksessä korostettiin etenkin kestävän ruoantuotannon merkitystä sekä esitettiin keinoja maatalouden siirtymiseksi pois fossiiliriippuvuudesta. Epävarma maailmantilanne on myös nostanut ruokaturvan ja ruoantuotannon omavaraisuuden entistä tärkempään rooliin.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne vaihtoehtobudjeteista: Tutkimuksen rahoittamisen ohella sen tuloksia kannattaisi kuunnella30.11.2022 21:23:08 EET | Tiedote

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ihmettelee Perussuomalaisten ja Kokoomuksen julkaisemien vaihtoehtobudjettien epäjohdonmukaisuuksia. Tutkimuksen rahoituksesta puhuu nyt moni, mutta tieteen ja tutkimuksen viesti ei opposition vaihtoehdoissa näy. Heikennykset ilmasto- ja luontopolitiikkaan ovat tästä selkein esimerkki.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme