Viilennyt sää kääntänyt sinilevähavainnot laskuun Etelä-Savossa
Kahden edellisen viikon aikana Etelä-Savossa on koettu kesän toinen selvä piikki sinilevähavainnoissa mutta myös havaintojen määrän tippuminen Riikka-rajuilman ja ilmojen viilenemisen myötä. Viikonvaihteessa Etelä-Savonkin yli kulkenut Riikka-rajuilma ja navakoituneet tuulet ovat sekoittaneet ja hajottaneet leväesiintymät vesipatsaaseen ja edesauttaneet leväkukinnoille alttiissa paikoissa veden vaihtumista.
Viime viikolla poikkeuksellisen helteinen sää jatkui yhä, mikä on suotuisaa sinileväkukintojen muodostumiselle. Havaintoja vähäisestä määrästä sinilevää kirjattiin viime viikolla viideltä ELY-keskuksen havaintopaikalta: Pieksämäen Pieksäjärveltä ja Vangasjärveltä, Rantasalmen Pieneltä Raudanvedeltä, Mäntyharjun Pyhäveden Haapaselältä sekä Juvan Jukajärveltä. Havaintomäärä on hieman pienempi kuin juhannusviikon sinileväpiikin aikaan, jolloin sinilevähavaintoja tehtiin seitsemällä havaintoverkon kohteella.
Tämän hetken ennusteen mukaan tuulet pysyvät Etelä-Savossa navakoina ja lämpötilat kohtuullisina vielä muutaman päivän ajan. Uusi korkeapaine on kuitenkin vahvistumassa Suomen ylle viikonloppuna, minkä seurauksena sää jälleen lämpenee. Mikäli tuulet pysyvät maltillisina ja pintavesien lämpötila nousee uusien helteiden myötä, todennäköisyys uusien sinileväesiintymien muodostumiselle kasvaa.
Pintavesien lämpötilat laskussa
Myös pintavesien lämpötilat ovat tällä viikolla laskeneet niin Etelä-Savossa kuin muuallakin Suomessa. Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) suorittamassa pintavesien lämpötilaseurannassa Haukivuoren Kyyvedellä mitattiin 22.7. pintaveden lämpötilaksi 20,4 °C ja Oravin Haukivedellä Savonlinnassa vastaavasti 20,0 °C. Lämpötilat ovat näillä havaintopaikoilla 0,4–0,7 °C pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampia, siinä missä lähiviikkojen hellejakson aikana pintavedet ovat monin paikoin olleet jopa 4–7 astetta normaalia lämpimämpiä.
Lisätietoa valtakunnallisesta sinilevätilanteesta, pintavesien lämpötiloista ja muista vesistöihin liittyvistä asioista löytyy esimerkiksi vesi.fi-verkkopalvelusta. Etelä-Savon ELY-keskus on mukana valtakunnallisessa sinileväseurannassa ja tiedottaa alueensa levätilanteesta lomakautena muutaman viikon välein ja useamminkin, mikäli levätilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia. Etelä-Savon ELY-keskus seuraa maakunnan sinilevätilannetta säännöllisesti 16 järvikohteella.
Näin tunnistat sinilevän
Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen.
Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa vettä seisotettaessa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.
Tarkkaile levätilannetta ja vältä selvästi leväpitoisen veden käyttöä
Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväalueelta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä pitää välttää. Lisäksi kannattaa perkaamisen päätteeksi pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (palvelee 24 h/vrk).
Kansalaiset voivat halutessaan ilmoittaa omia sinilevähavaintojaan suoraan JärviWikiin Havaintolähetti-palvelun avulla. JärviWiki-sivustolla pääsee myös tarkastelemaan ELY-keskusten havaintopaikkojen tietoja ja selaamaan muiden lähettämiä levähavaintoja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vesistösuunnittelija Kukka Kujala, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 246, kukka.kujala(at)ely-keskus.fi
Kuvat
Linkit
- Etelä-Savon levätilanne (ely-keskus.fi)
- Etelä-Savon levätilanne ja havaintopaikat (jarviwiki.fi)
- Havaintojen tallentaminen Havaintolähetin avulla (jarviwiki.fi)
- Ohje levähavainnon tekemiseen (jarviwiki.fi)
- Valtakunnalliset levätiedotteet (syke.fi)
- Vesi.fi
- Vesistöjen pintavesien lämpötilat (ymparisto.fi)
Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote
Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme