Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Viisi ilmastopositiivista kokeilua kevääksi Kalasatamaan

Jaa

Helsingin Kalasatamassa toteutetaan kevään aikana viherratkaisuihin, sähköautoiluun, pysäköintiin, aurinkosähköön sekä kotitalouksien hiilijalanjäljen vähentämiseen liittyviä kokeiluja. Kokeilut ovat osa Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelmaa.

Kaikkiaan 34 jätetystä tarjouksesta mukaan valittiin

  • Green House Effect: Kaupunkikeidas – viherratkaisut kotipihoihin ja kiinteistöihin
  • Parkkisähkö oy: Smart minigrid – sähköautojen lataamisen ja aurinkosähkön yhdistelmäkokeilu
  • Witrafi oy: Rentapark – parkkipaikkojen vertaisvuokrauspalvelu
  • Elwedo oy: Taloyhtiöiden tuottama aurinkosähkö hyödyksi asukkaille
  • The Natural Step: Kotihiili – ilmastofiksuja käytäntöjä ja kannustimia asukkaille

Nyt käynnistyvä kokeilukierros on kolmas laatuaan. Viimeisimmät kokeilut, Kuntokaverit ja Auntie, käynnistyivät viime syksynä. Kokeiluissa on kehitetty uusia ratkaisuja parantamaan kaupunkilaisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Kalasataman ensimmäiset kokeilut puolestaan liittyivät älykkääseen liikkumiseen, ruokahävikin vähentämiseen, jätehuollon tehostamiseen ja paikallisten palveluiden yhteiskehittämiseen.

”Nopeiden kokeilujen ohjelmaan on tähän mennessä jätetty kokeilutarjouksia yli 130 kappaletta. Kokeilijoita on ollut kuusi Kalasatamassa ja kolme Helsingin Ilmastokadulla. Yhteistyötä on tehty 10 kaupungin yksikön ja 30 yrityksen kanssa. Käyttäjien määrä on ollut yli 300”, kertoo Fiksu Kalasatama -hankkeen ohjelmajohtaja Veera Mustonen Forum Virium Helsingistä.

Käynnissä oleva kokeilukierros toteutetaan yhteistyössä Smart & Clean -projektin kanssa. Projektissa kaupunki, kaupunkilaiset, yritykset ja tutkimuslaitokset kehittävät Helsingin seudusta maailman parhaan testialueen älykkäille ja puhtaille ratkaisuille.

”Parhaiden toimijoiden poikkeuksellinen yhteistyö tekee Helsingin seudusta maailman parhaan testialueen älykkäille ja puhtaille tuotteille ja palveluille. Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelmassa ideoita ja ratkaisuja päästään kokeilemaan aidossa kaupunkiympäristössä. Parhaimmillaan uusista ratkaisuista kasvaa merkittäviä muutoksia ja uutta liiketoimintaa. Helsingin seudulla tehtävät muutokset toimivat referensseinä suomalaisille yrityksille”, toteaa Smart & Clean -säätiön toimitusjohtaja Tiina Kähö.

Taustaa

Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelma ostaa pieniä (10008000 euron) kokeiluja, jotka tuovat innovatiivisia palveluja kaupunkilaisten käyttöön. Vuosina 2016–2017 ostetaan kaikkiaan 15–20 nopeaa kokeilua kirittämään fiksujen urbaanien palveluiden leviämistä. Kokeilut kiihdyttävät hyvien ideoiden kehittymistä palveluinnovaatioiksi. Ratkaisuja kehitetään ja testataan yhdessä asukkaiden kanssa.

Fiksu Kalasatama

Helsingin Kalasatamaan nousee parhaillaan uusi kaupunginosa, jossa kokeillaan uudenlaista älykästä kaupunkikehitystä. Aluetta kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa. Fiksu Kalasatama -hanke on osa 6Aika-strategiaa vuosina 2015–2017. Rahoittajia ovat Euroopan aluekehitysrahasto, Helsingin kaupunki sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Hanketta koordinoi Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö Forum Virium Helsinki. fiksukalasatama.fi

Kalasatamaan valmistuu 2030-luvulle mennessä asuntoja noin 25 000 ihmiselle ja alueelle on tulossa 10 000 työpaikkaa. Alueen rakentaminen on alkanut Itäväylän eteläpuolelta Sörnäistenniemestä ja etenee kohti pohjoista ja etelää. uuttahelsinkia.fi

Forum Virium Helsinki

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupunkikonserniin kuuluva osakeyhtiö, joka kehittää uusia digitaalisia palveluja yhdessä yritysten, Helsingin kaupungin, muiden julkisten toimijoiden sekä kaupunkilaisten kanssa.forumvirium.fi, @forumvirium

Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö

Helsingin seudun kaupungit, suomalaiset yritykset, tutkimuslaitokset ja yliopistot sekä valtio haluavat nopeuttaa älykkäiden ja puhtaiden ratkaisujen kehittämistä ja käyttöönottamista Suomessa ja erityisesti Helsingin seudulla. Tätä varten ne ovat perustaneet viiden vuoden muutosprojektin, Smart & Clean -säätiön. Projektin tehtävä on ohjata, tukea, kiihdyttää ja fasilitoida muutoksia sekä johtaa asian viestintää Suomessa ja kansainvälisesti. smartclean.fi, @SmartClean_Fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Forum Virium Helsinki
Veera Mustonen
Ohjelmajohtaja, Fiksu Kalasatama
puh. +358 40 508 4022 / veera.mustonen@forumvirium.fi

Smart & Clean -säätiö
Tiina Kähö
Toimitusjohtaja
puh. +358 40 591 3847 / tiina.kaho@smartclean.fi

Helsingin kaupunginkanslia, aluerakentaminen
Hannu Asikainen
Projektinjohtaja
puh. +358 9 310 79787 / hannu.asikainen@hel.fi

fiksukalasatama.fi
uuttahelsinkia.fi
smartclean.fi
Twitter: @fiksukalasatama #fiksukalasatama #smartkalasatama

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Kaksi kolmesta kuntien nuorisotyön esimiehistä arvioi kunnan nuorille suunnattujen digitaalisten palvelujen parantuneen viimeisen vuoden aikana29.5.2019 11:02:43 EESTTiedote

Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verke toteutti maaliskuussa jo neljännen kerran kyselyn kuntien nuorisotyön digitalisaatiosta ja digitaalisesta nuorisotyöstä. Tänään julkaistussa Kunnallisen nuorisotyön digitalisaatio 2019 -raportista ilmenee, että digitalisaatioon suhtaudutaan myönteisesti ja digitaaliset palvelut ovat parantuneet viime vuosina.

Helsingin kaupungin rakennusvalvonta tekee toisen esitutkintapyynnön päiväkotien rakennuslupa-asiassa24.5.2019 14:19:57 EESTTiedote

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren käynnistämässä päiväkotiselvityksessä käytiin alkukeväällä läpi sekä yksityisten että kaupungin omien päiväkotien rakennuslupia. Selvityksessä löytyi yhteensä 71 päiväkotia, joiden rakennuslupa oli puutteellinen. Helsingin kaupungin rakennusvalvonta teki maaliskuussa esitutkintapyynnön poliisille päiväkotiyritys Ankkalampi – Ankdammen Oy:stä. Nyt esitutkintapyyntö tehdään kaupungin omasta toiminnasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme