Viisi uutta kotimaista elokuvateosta muovautuu Kehittämössä

Mukaan valituista teosideoista kaksi on dokumentaareja. Rabbe Sandströmin Kuinka kuolemme kertoo saattohoidosta ja siihen kouluttautuvien vapaaehtoisten kokemuksista. Katri Myllyniemen Mootrix on dokumentaari ultramoderneilla maitotiloilla asuvista lehmistä ja niiden onnea ja tehokkuutta valvovasta koneistosta.
Fiktioelokuvista Kaivo (ohj. Siiri Halko) on absurdi draama kaksikymppisestä Emmistä, jonka rooli vastuuntuntoisena auttajana ja sijaissiskona on uhattuna, kun perheeseen lapsena sijoitetun täysi-ikäistyvän Iidan biologiset vanhemmat päättävät uida pihakaivosta takaisin tyttärensä elämään. Elisa Kujalan Elektra taas kertoo pelimaailman ennakkoluuloista sekä yhden naisen taistelusta kohti tasavertaisempaa tulevaisuutta.
Sawandi Groskindin kokeellinen Skarpnabba matkaa yli puolivuosisataa muistin ja historian välimaastossa. Alkaen Werneristä 1960-luvun Pohjanmaalta ja jatkuen Adaan nykyhetken Helsingissä teos tutkii Suomen vanhempaa maalaismaisemaa ja uudempaa kaupunkimiljöötä lukuisten historiallisten, kulttuuristen ja luontoreferenssien kautta.
Rahallista tukea ja kansainvälistä mentorointia
Valitut viisi hanketta saavat kukin 55 000 euron tuen teoksen kehittämiseen ja toteuttamiseen. Tämän lisäksi hankkeille räätälöidään yksilöllinen kehittämissuunnitelma sekä osoitetaan oma mentori. Kansainvälisen mentoroinnin avulla ohjelmassa olevat tekijät verkostoituvat myös Suomen ulkopuolella, ja heidän teoksensa nousevat heti kansainvälisesti alan tietoisuuteen.
Noin puolen vuoden kehittämisjakson tavoitteena on saada ideoista hiottua vahvoja teosehdotuksia, jotka menestyvät kilpailluilla markkinoilla myös maailmalla.
”Entisenä tuottajana tiedän, että Kehittämö on hanke, jota Suomessa on tarvittu. Aiemmin suomalaisten tekijöiden on täytynyt lähteä maksullisiin kansainvälisiin kehittämisohjelmiin. Nyt voimme viimein tarjota vastaavaa myös kotimaassa − ja vieläpä niin, että ohjelmaan valitut hankkeet saavat mentoroinnin lisäksi kehittämiseen myös taloudellista tukea”, kertoo AVEKin johtaja Ulla Simonen.
Kehittämö-ohjelmaa toteuttaa AVEK, ja sen mahdollistaa Suomen Kulttuurirahaston taloudellinen tuki, joka tuo av-alalle liki miljoonan euron lisärahoituksen neljän vuoden aikana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ulla SimonenjohtajaAVEK
Puh:09 4315 2384ulla.simonen@avek.kopiosto.fiKuvat







Linkit
Tietoja julkaisijasta
AVEK tukee monimuotoista kotimaista audiovisuaalista kulttuuria tekijänoikeusvaroin. Tuellamme syntyy uusia dokumenttielokuvia, animaatioita ja lyhytelokuvia sekä mediataideteoksia. Toimimme osana tekijänoikeusjärjestö Kopiostoa. Varamme ovat pääasiassa peräisin valtion budjetista saatavasta yksityisen kopioinnin hyvityksestä.
www.kopiosto.fi/avek
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta AVEK
AVEKin DigiDemo-tukea journalismia ja valeuutisia käsittelevälle tarinapelille12.10.2022 11:35:00 EEST | Tiedote
Digitaalisten kulttuurisisältöjen synnyttämiseen sekä luovien alojen kehittämishankkeisiin tarkoitetut DigiDemo- ja CreaDemo-tuet on myönnetty vuodelle 2022. Tukea sai muun muassa toimittajan työtä käsittelevä tietokonepeli, joka pyrkii viihteen kautta kehittämään pelaajien medialukutaitoa.
Kansainväliset huippuasiantuntijat mentoroivat tekijöitä uudessa audiovisuaalisen alan kehittämisohjelmassa21.9.2022 14:00:00 EEST | Tiedote
AVEK ja Suomen Kulttuurirahasto käynnistävät Suomeen ensimmäisen audiovisuaalisen alan kehittämisohjelman, joka keskittyy uusien tekijöiden ammatilliseen kehitykseen. Kehittämö-ohjelmassa tekijät saavat rahallisen tuen lisäksi mentorointia alan kansainvälisiltä osaajilta.
Vuoden 2022 AVEK-palkinto liikkuvan kuvan taitaja Azar Saiyarille9.9.2022 16:00:00 EEST | Tiedote
Suomen merkittävimmän mediataiteen palkinnon saa tänä vuonna erityisesti liikkuvan kuvan parissa työskentelevä Azar Saiyar. Hän hyödyntää teoksissaan usein arkistomateriaalia sekä yhdistelee erilaisia elokuvallisia tyylejä ja tekniikoita. Saiyarin Mun koti -videoteos esitettiin viime helmikuussa Berlinalessa.
AVEK-priset går till konstnär Tuomas A. Laitinen30.9.2021 14:00:00 EEST | Tiedote
AVEK-priset på 15 000 € ges i år till konstnär Tuomas A. Laitinen (f. 1976). I sin konst reflekterar Laitinen över materians och livets kretslopp genom mångsidig användning av video, ljud, glas, algoritmer och kemiska processer. Vinnaren av priset valdes av italienska Paolo Bertoli som är programkurator vid Venedigs filmfestival.
AVEK-palkinnon saa taiteilija Tuomas A. Laitinen30.9.2021 14:00:00 EEST | Tiedote
15 000 €:n arvoinen AVEK-palkinto myönnetään tänä vuonna taiteilija Tuomas A. Laitiselle (s. 1976). Taiteessaan Laitinen pohtii materian ja elämän kiertokulkuja hyödyntäen monipuolisesti videota, ääntä, lasia, algoritmeja sekä kemiallisia prosesseja. Palkinnon saajan valitsi Venetsian elokuvajuhlilla ohjelmistokuraattorina toimiva italialainen Paolo Bertolin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme