Viisi uutta professorin uralle tähtäävää tutkijaa vahvistamaan Oulun yliopiston epäorgaanisen kiertotalouden tutkimusta

Oulun yliopistolle on nimitetty viisi uutta professorin uralle tähtäävää (ns. tenure track) tutkijaa epäorgaanisen kiertotalouden ja rajallisten luonnonvarojemme tehokkaamman hyödyntämisen tutkimukseen. Juuri täytetyt tehtävät keskittyvät myös eri tieteenalojen ja yliopiston ulkopuolisen yhteistyön vahvistamiseen, jotta epäorgaanisten materiaalien arvoketjut olisivat tulevaisuudessa mahdollisimman tehokkaita. Kiertotalousajattelussa rajallisiin luonnonvaroihin pohjautuvat materiaalit säilytetään kierrossa mahdollisimman pitkään esimerkiksi uudelleenkäytön, kierrätyksen tai yhteisomistuksen avulla tavoitellen samanaikaisesti myös taloudellista kasvua ja hyvinvointia.
Tehtävät sijoittuvat Oulun yliopiston eri tiedekuntiin vahvistaen InStreams Hub -tutkimuskeskittymän monitieteellistä huippuosaamista. Nimetyt henkilöt näihin tehtäviin ovat filosofian tohtori Päivö Kinnunen, filosofian tohtori Tero Luukkonen, filosofian tohtori ja dosentti Minna Patanen sekä tekniikan tohtori ja dosentti Jukka Majava. Viides nimitys julkistetaan myöhemmin syksyllä.
Poikkitieteellisen tutkimuksen koordinointiin alkuvuodesta 2020 perustettu InStreams Hub -tutkimuskeskittymä kokoaa jo yli sata huippututkijaa ratkomaan luonnonvarojen optimaalisen käytön sekä kestävän teollisen tuotannon haasteita. Tavoitteena on myös entisestään syventää teollisuuden ja yliopiston yhteistyötä, kasvattaa yleistä tietoisuutta kiertotaloushaasteiden tärkeydestä ja mahdollisuuksista sekä parantaa edellytyksiä tutkimustulosten kaupallistamiseksi.
Kiertotalous on myös kirjattu yhä useampien yritysten strategioihin. Pyrkimys vastuullisuuteen näkyy myös käytännön tasolla ja tutkimusmaailmassa kasvavana kysyntänä kiertotalouden tutkimukselle. ”Päätösten takana yrityksissä ja politiikassa sen kaikilla tasoilla on sielläkin ihmisiä. Asialleen omistautunut poliitikko, kehitysinsinööri tai toimitusjohtaja voi uusia toimintatapoja soveltaessaan saada ihmeitä aikaan”, kommentoi tutkimuskeskittymän johtaja, kiertotalouden materiaalitutkimuksen professori Mirja Illikainen.
Keskeisimmät tutkimusteemat liittyvät kestäviin teollisiin prosesseihin, uusiin sementtiä korvaaviin sideaineisiin, energianvarastointiin (mm. paristotutkimus), ympäristösovelluksiin, materiaalien karakterisointiin sekä kiertotalouden arvoketjuihin ja liiketoimintamalleihin. ”Kestävässä kiertotalousajattelussa jalostusarvon lisääminen on tärkeää. Meidän täytyy ottaa huomioon koko materiaalin elinkaari, kuinka erilaisia sivuvirtoja voidaan jatkojalostaa, kaupallistaa ja käyttää taas uudelleen. Oulun yliopisto haluaa vahvistaa eri tieteenalojen välistä yhteistyötä ja yhteisön kasvattaminen uusilla tehtävillä vahvistaa tätä”, jatkaa tuotantotalouden professori Harri Haapasalo.
Kesällä 2020 on tutkimuskeskittymään tarkoitus täyttää vielä kaksi uutta professorin uralle tähtäävää tehtävää sekä rekrytoida useita muita tutkijoita. Tutkimussaralla tehdään tänä päivänä valtavasti töitä uusien taloudellisesti ja teknisesti kiinnostavien ratkaisujen löytämiseksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
- Professori Mirja Illikainen, InStreams Hub tutkimuskeskittymä, Oulun yliopisto, mirja.illikainen@oulu.fi, p.+358 40 5885904
- Professori Harri Haapasalo, tuotantotalouden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, harri.haapasalo@oulu.fi, p.+358 40 5182275
- Viestintäasiantuntija Heini Tuorila, kuitu- ja partikkelitekniikka, Oulun yliopisto, heini.tuorila@oulu.fi, p.+358 40 7096512
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme