Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Viittomakielinen Ursa Minor Ensemblen esikoisteos Growth on taiteellinen manifesti moninaisuuden puolesta

Jaa

Ursa Minor Ensemblen teos Growth tutkii kuuron esiintyjän ruumista ja todellisuutta. Esitys on viittomakielinen ja se on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Moninaisuutta esille tuova esitys saa ensi-iltansa kulttuurikeskus Caisassa 27.10.2021.

Ursa Minor Ensemblen esikoisteos Growth tutkii kuuron esiintyjän ruumista ja todellisuutta. Kuva: Heidi Koivisto-Robertson.
Ursa Minor Ensemblen esikoisteos Growth tutkii kuuron esiintyjän ruumista ja todellisuutta. Kuva: Heidi Koivisto-Robertson.

Ursa Minor Ensemblen esikoisteos Growth tutkii luonnon takaisinvaltaamien paikkojen ja ekologisen sukkession käsitteen kautta kuuron esiintyjän ruumista ja todellisuutta. Mitä tapahtuu, jos näyttämöllä saakin olla kuuro? Miten käsityksemme näyttämöstä ja esiintyjän ruumiista muuttuu, kun annamme niiden olla kuuroja? 

Growth on kamppailu irti normatiivisesta esitysperinteestä ja toiseuttavasta ihmiskäsityksestä, jossa kuurous on vieras ja tuntematon. Growth on taiteellinen manifesti, joka valtaa esityksellisen tilan ja kyseenalaistaa sen omistajuutta. 

Teoksen ohjaajan Noora Karjalaisen mielestä teatteritaiteen tulee uudistua kohti nykyaikaista inklusiivista ja intersektionaalista ihmiskuvaa. Teatteritaiteen tulisi tunnustaa niin tekijöidensä kuin yleisönsä moninaisuus ja pyrkiä ilmentämään sen eri todellisuuksia.

Growth on syntynyt halusta ravistella teatteritaiteen normeja ja löytää oma paikka näyttämöllä omasta todellisuudesta käsin. Caisassa nähtävä esitys on kahden kuukauden intensiivisen taiteellisen tutkimuksen tulos. Sen pohjana ja teoreettisena viitekehyksenä on toiminut opinnäytetyöni Teatterikorkeakoulun teatteripedagogiikan maisteriohjelmaan.”

”Devising-menetelmällä toteutetussa prosessissa olen pyrkinyt luopumaan autoritäärisen ohjaajan roolista antamalla ryhmälle aktiivisen toimijuuden: olemme kukin ohjanneet toisiamme ja siten tutkineet meitä kiinnostavia ohjauksellisia menetelmiä. Koen tämän olleen suuri lahja, sillä olemme näin saaneet tilaisuuden tutkia kuuron kokemusta maailmasta laajemmassa ja moninaisemmassa kontekstissa”, kertoo Noora Karjalainen.

Taiteilijat:

Noora Karjalainen on teatteripedagogi ja teatterintekijä, joka tutkii taiteellisessa työssään muun muassa kehollisuutta, kuuron elämismaailmaa ja multimodaalisuutta. Growthissa Karjalainen on kiinnittänyt huomionsa kehollisiin viesteihin, kehon ääniin ja haptiikkaan.

Quentin Green on amerikkalaissyntyinen Visual Vernacular -taiteilija, jonka taiteessa nähdään maksimaalisen visuaalista tarinankerrontaa. Growthissa Greeniä kutkuttaa visuaalinen teatteri, toiminnan rytmi ja metaforat.

Silja Ruonala on teatterintekijä, jonka taiteellinen praktiikka rakentuu minimalistisen fyysisen teatterin ympärille. Ruonalaa inspiroi liikkuva kuva, kuten gifit ja erilaiset videoloopit. Growthissa Ruonala tutkii läsnäoloa, yhteyttä ja intensiteettiä.

Jussi Rinta-Hoiska on valokuvaaja ja näyttelijä, jonka estetiikka kiteytyy tavallisiin arkisiin hetkiin, joista tarinat ja tunteet kumpuavat. Rinta-Hoiska tutkii Growthissa teatterin tekemistä fyysisen ilmaisun ja ohjeen keinoin. Growth on ollut Rinta-Hoiskalle harppaus tuntemattomaan ja hän odottaa lopputulosta kiinnostuneena.

Jarl Hanhikoski on näyttelijä ja mediataiteilija, jonka työn keskiössä on leikki. Hanhikoski ei pelkää heittäytyä ja astua mukavuusalueensa ulkopuolelle, vaan häntä on tituleerattu tuhansien roolien esiintyjäksi. Growthissa Hanhikoski tutkii kuinka leikin ja pelillisyyden kautta voi antaa ohjeita näyttelijälle.

Olga Green on monitaiteilija, joka ammentaa taiteelliseen praktiikkaansa jatkuvasti uutta opettelemalla, kokeilemalla ja luomalla. Greenin taiteellinen kiinnostus kohdistuu visuaaliseen musiikkiin ja väreilyyn. Growthissa Green tutkii väreilyä näyttämöllisenä ohjeena.

Ursa Minor on viittomakielinen esittävän taiteen osuuskunta, jonka tarkoituksena on etsiä ja tutkia uusia keinoja saavutettavuuden ja inkluusion toteuttamiseksi taiteen ja kulttuurin kentällä.

Taiteellinen suunnittelu ja toteutus: Noora Karjalainen 
Ensemble: Olga Green, Quentin Green, Jarl Hanhikoski, Noora Karjalainen, Jussi Rinta-Hoiska, Silja Ruonala 
Kuvat: Heidi Koivisto-Robertson 
Media Designer: Teemu Lipasti-Sjöroos 
Tuotanto: Anne Sjöroos, Zagryda Sandholm 

Esitystä tukee: Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Suomen Kulttuurirahasto 

Kieli: viittomakielinen esitys; tekstitetty suomi, ruotsi, englanti
Ikäsuositus: 10-v
Kesto: 1,5 h 
Liput: 10/6 € (sis. palvelumaksun) Lippu.fi 

Yhteistyössä:  Kulttuurikeskus Caisa ja Ursa Minor Ensemble 

Esitykset:

27.10. klo 19 (ensi-ilta)
28.10. klo 19
29.10. klo 19
30.10. klo 19
31.10. klo 15 

Caisa
Kaikukatu 4 B, Helsinki
www.caisa.fi

***********

Hyvä toimittaja, tervetuloa ensi-iltaan tai johonkin toiseen esitykseen! Saat pressiliput Caisasta kulttuurituottaja Jaana Lindmanilta, jaana.lindman@hel.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kulttuurituottaja
Jaana Lindman
050 551 3355, jaana.lindman@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
Kulttuurikeskus Caisa

Viestintäsuunnittelija
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
viestintä- ja markkinointipalvelut

Kuvat

Ursa Minor Ensemblen esikoisteos Growth tutkii kuuron esiintyjän ruumista ja todellisuutta. Kuva: Heidi Koivisto-Robertson.
Ursa Minor Ensemblen esikoisteos Growth tutkii kuuron esiintyjän ruumista ja todellisuutta. Kuva: Heidi Koivisto-Robertson.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Caisa on 1996 perustettu kulttuurikeskus, joka edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Caisassa järjestetään esityksiä, tapahtumia ja näyttelyitä sekä annetaan taideopetusta. Tiloja on mahdollista myös vuokrata. Kulttuurikeskus Caisa on avoin kaikille!

Caisa kotisivut
Caisa FaceBook
Caisa Twitter
Caisa Instagram

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Under höstlovet erbjuder Helsingfors gott om gratis evenemang och aktiviteter för barn och unga8.10.2021 10:36:38 EEST | Tiedote

Under höstlovsveckan ordnas över 80 evenemang för barn och unga i Helsingfors. Största delen av stadens evenemang under höstlovet är avgiftsfria och även avgiftsbelagda upplevelser är förmånliga. Hela utbudet för höstlovet har nu samlats ihop för första gången på webbplatsen tapahtumat.hel.fi/sv/. I Helsingfors börjar de svenska skolornas höstlov torsdagen 21 oktober och slutar söndagen 24 oktober.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme