SDP EDUSKUNTA

Viljanen: Lääkelupaprosesseja on nopeutettava

Jaa

SDP:n kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Heidi Viljanen vaatii lääkelupaprosessien parantamista niin, että uusien lääkkeiden saaminen potilaille nopeutuisi.

SDP:n kansanedustaja Heidi Vilajnen vaati lääkkeiden lupaprosessien nopeuttamista. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n kansanedustaja Heidi Vilajnen vaati lääkkeiden lupaprosessien nopeuttamista. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

Entinen kansanedustaja Jyrki Kasvin (vihr.) kirjoitti eilen blogissaan pitkäaikaisen syöpäsairauden johtaneen päätökseen saattohoidon alkamisesta.

- Kirjoitus herkisti varmasti jokaisen ihmisen. Oli pysäyttävää lukea uutista, jossa Kasvi kertoi kuolevansa ennusteen mukaan alkukesästä, koska myyntilupa puuttuu. Lupaava lääke on olemassa, mutta se näyttää pysähtyvän byrokratiaan. Näin ei pitäisi olla, kun kyseessä on tuhansien ihmisten elämästä, Viljanen sanoo.

Suomessa sairastuu vuosittain syöpään noin 30 000 ihmistä. Heistä suurin osa paranee hyvien hoitojen ansiosta. Syöpähoidot edistyvät jatkuvasti ja uusia lupaavia hoitoja erilaisten syöpien nujertamiseksi kehitetään koko ajan. Suomessa syövän hoitotulokset ovat kansainvälisesti vertailtuna huippuluokkaa, Viljanen toteaa.

Omasta syöpäsairaudestaan kertoessaan Jyrki Kasvi tuo esiin myös syöpälääkkeiden lupaprosessit. Esimerkiksi Yhdysvalloissa myyntiluvan saanut, vaikuttavaksi todettu syöpälääke ei ole EU:n lääkeviraston lupaa toistaiseksi saanut. Viljanen huomauttaa, että lupaprosessien yksi tarkoitus on varmistaa lääkkeen turvallisuus.

- On selvää, että lääkkeiden lupaprosessissa turvallisuudesta ei saa tinkiä. Onko kuitenkin jotain, mitä voitaisiin tehdä lääkelupaprosessien parantamiseksi? Tämän haluan selvitettäväksi, Viljanen vaatii.

Viljanen huomauttaa, että itse myyntilupa ei vielä takaa, että lääke on potilaan käytössä Suomessa. Uuden lääkkeen pitää vielä saada Kela-korvattavuus Hilasta eli hintalautakunnasta tai päästävä sairaaloiden kilpailutuksissa listoille. Hila-prosessi saattaa kestää uusien lääkkeiden kohdalla jopa kaksi vuotta.

- Jos ihmiset eivät saa apua, vaikka sitä olisi tarjolla, silloin prosesseja voi ja pitää parantaa. On ennen kaikkea potilaan, mutta myös koko yhteiskunnan etu, että uudet lääkkeet ovat mahdollisimman nopeasti potilaiden saatavissa. Se säästää ihmishenkiä, Viljanen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

SDP:n kansanedustaja Heidi Vilajnen vaati lääkkeiden lupaprosessien nopeuttamista. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n kansanedustaja Heidi Vilajnen vaati lääkkeiden lupaprosessien nopeuttamista. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen: Lasten ja nuorten hyvinvointiin on panostettava25.2.2021 17:32:33 EETTiedote

- Kesä tuo tullessaan toivoa. Vaikka tätä päivää varjostavat uutiset tulevista poikkeusoloista, suuntaa hallitus lisätalousarviossaan katsetta tulevaan. Nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseksi ja kehittämiseksi sekä nuorten kesäyrittäjyys- ja työelämätaitojen tukemiseen ehdotetaan yli 2,5 miljoonaa euroa, iloitsee SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen. Nuoria tuetaan myös koulutuksen puolella. Ammatillisen koulutuksen puolella rahoitetaan tukitoimia, joilla ehkäistään opintojen keskeyttämistä, lisätään opiskelijoiden hyvinvointia ja tasoitetaan opiskelijoiden osaamiseroja. Lisäksi kunnille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvien valtionavustusten kautta 17,5 miljoonan euron lisäystä lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen. - Koronapandemia on koetellut nuoria kohtuuttomasti. Pitkittyneet rajoitustoimet ovat herättäneet valtavasti oikeutettua huolta nuorten jaksamisesta ja tulevaisuudesta. On tärkeää, että pandemian vielä jatkuessa lapsille ja nuorille osoitetaan ri

SDP:n Viitanen: EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen verovapauden poisto tärkeä uudistus25.2.2021 14:00:29 EETTiedote

Hallitus antoi tänään etämyynnin arvonlisäverotusta koskevan esityksen, jolla muun muassa poistetaan verovapaus EU:n ulkopuolelta Suomeen tuoduilta alle 22 euron pikkulähetyksiltä 1.7.2021 alkaen. - Tämä on tärkeä uudistus, jolla turvataan veropohjaa digitaalisessa alustataloudessa ja parannetaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Esimerkiksi kiinalaiset ja amerikkalaiset verkkokaupat ovat saaneet verovapaudesta kohtuutonta etua. Kotimaiset yritykset ovat kärsineet, kun EU:n ulkopuoliset pikkulähetykset ovat kasvaneet jo 16,5 miljoonaan kappaleeseen vuodessa, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen (sd.). Valtiovarainministeriön arvion mukaan EU:n ulkopuolisten etämyyntien verovapauden poisto lisää suoraan verotuloja ja vähentää harmaata taloutta, sillä myös arvokkaampia lähetyksiä on tuotu Suomeen ilmoittamalla myyntihinta alakanttiin. Yhteensä verotuottojen arvioidaan kasvavan vuositasolla 60 miljoonaa euroa. - Juuri verovält

SDP:n ryhmäpuhe lähetekeskustelussa valtioneuvoston EU-selonteosta24.2.2021 14:11:36 EETTiedote

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe Lähetekeskustelu valtioneuvoston selonteosta EU-politiikasta Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma Arvoisa puhemies Toisen maailmansodan aikaiset kokemukset tekivät Euroopan unionin suunnittelijoista rauhan rakentajia. Kaksi maailmansotaa ja vuosisadan mittainen vihamielisyys Saksan ja Ranskan välillä olivat julmat lähtökohdat. Johtoajatuksena oli, ettei tulevien sukupolvien tarvitsisi enää kärsiä sotien kauheuksia. Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisajoista löytyy opetus myös tämän päivän Eurooppa-keskusteluun. Sota oli luxemburgilaiselle poliitikolle Joseph Bechille opetus siitä, kuinka voimaton pieni, kahden suurvallan väliin jäänyt valtio voi olla. Tuo voimattomuuden tunne sai Bechin kannattamaan koko sydämestään Euroopan taloudellista ja poliittista yhdentymistä. Arvoisa puhemies Ilman muureja ja tullimaksuja toimivilla EU:n sisämarkkinoilla mukana olemisen kautta myös suomalaisten yritysten tavaroille, palveluille ja pääomille avautuvat 450 mi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme