Espoon kaupunki - Esbo stad

Villa Elfvikin luontotalon kesä tarjoaa luontoelämyksiä koko perheelle

Jaa

Suositut koko perheen sunnuntairetket alkavat kesäkuun alusta ja kestävät syyskuulle. Juhannusviikolla myös vauvat pääsevät luontoretkelle ihan omalla luontokylpy-retkellä. Yöllisen luonnon elämästä nautitaan yölaulaja- ja lepakkoretkillä. Kunnon kohotusta on luvassa perinnemaisematalkoissa elokuussa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ellei muuta ole mainittu.

Vauvojen luontokylpy. Kuva: Raakel Silvennoinen.
Vauvojen luontokylpy. Kuva: Raakel Silvennoinen.

Mäyrän metsän satuhetki lauantaisin 1.6., 6.7. ja 3.8.2019 klo 11

Satuhetki järjestetään kesä-syyskuussa aina kuun ensimmäisenä lauantaina. Opas lukee satuja Villa Elfvikin luontotalon yläaulaan rakennetussa Mäyrän metsässä. Siellä voi myös pukeutua metsän asukkaaksi ja leikkiä eläinkäsinukeilla.

Luontoretkiä koko perheelle kesäsunnuntaisin, alkaen 2.6.2019 klo 10.30–12.30

Kesä-syyskuussa järjestetään koko perheelle sopivia luontoretkiä Villa Elfvikin lähiluontoon. Retkillä kuljetaan lasten ehdoilla. Villa Elfvikin keijukoulu - retkillä pääsee kulkemaan myös lastenvaunujen kanssa. Retkille lähdetään klo 10.30 luontotalon pihalta. Ota mukaan pienet eväät ja pukeudu säänmukaisesti. Retkille lähdetään satoi tai paistoi.

Retkiajat ja aiheet ovat:
2.6. Villa Elfvikin keijukoulu
9.6. Kosteikko elää - tutustutaan Laajalahden kosteikkojen eläimiin
16.6. Luonnonkukkien päivän perheretki
23.6. Lude vai lukki? – ötökkäretki
30.6. Seikkailujen metsä
7.7. Villa Elfvikin keijukoulu
14.7. Seikkailujen metsä
21.7. Lude vai lukki? - ötökkäretki
28.7. Villa Elfvikin keijukoulu
4.8. Seikkailujen metsä
11.8. Lude vai lukki? - ötökkäretki
18.8. Villa Elfvikin keijukoulu
25.8. Nature tour for families (englanninkielinen retki)
1.9. Kosteikko elää - tutustutaan Laajalahden kosteikkojen eläimiin
8.9. Villa Elfvikin keijukoulu
15.9. Seikkailujen metsä
22.9. Lude vai lukki? -ötökkäretki
29.9. Villa Elfvikin keijukoulu

Alkukesän lintuyö to 6.6.2019 klo 17.30 - 23.00

Tapahtuma alkaa maksuttomalla lasten luontoretkellä klo 17.30. Maksullinen ohjelma sisällä alkaa klo 19: musiikkia, leikkimielinen lintuvisailu ja ruokailu. Klo 21 jälkeen lähdetään eripituisille yölaulajaretkille oppaan johdolla. Osallistumismaksu on aikuisilta 12 € ja lapsilta 5 €. Perhemaksu kuitenkin enintään 30 €. Ilmoittautuminen 2.6. mennessä: villaelfvik@espoo.fi tai puh. 09 8165 4400. Tilaisuuden tuotto käytetään Villa Elfvikin luontotalon toiminnan tukemiseen. Järjestää Villa Elfvikin ystävät ry.

Lepakko- ja yölaulajaretki Laajalahdelle la 8.6.2019 klo 22.30–01.30

Mitä Laajalahdella tapahtuu öisin? Lähdemme etsimään merkkejä lepakoista. Lähtö Villa Elfvikin pihalta klo 22.30. Ota mukaan taskulamppu ja retkieväät. Vapaa pääsy.

Opastus maalämpöön siirtymisestä su 9.6., 7.7. ja 18.8.2019 klo 14

Tervetuloa katsomaan ja kuulemaan, miten maalämpöön siirtyminen tapahtui vanhassa huvilassa ja mitä pitää ottaa huomioon, jos haluat siirtyä omakotitalossasi tähän ilmastoystävälliseen lämmitysmuotoon. Luontotalon henkilökunnan pitämässä puoli tuntia kestävässä opastuksessa pääset mm. tutustumaan talon kellaritilassa olevaan laitteistoon. Villa Elfvikin luontotalossa on siirrytty syksyllä 2014 sähkölämmityksestä maalämpöön ja pienennetty hiilidioksidipäästöjä jo roimasti. Pidemmällä aikavälillä säästyy myös rahaa!

Vauvojen luontokylpy ti 18.6.2019 klo 10

Vauvojen luontokylpy on retki luonnon helmaan. Luontoa aistitaan vauvantahtisesti, tutustutaan luonnosta löytyviin elementteihin ja leikitään vuorovaikutuksellisia leikkejä lapsen kanssa. Vauvat osallistuvat luontokylpyyn vanhempiensa tai läheisen huoltajan kanssa. Retki tarjoaa luonnon hyvinvointivaikutuksia niin vauvoille kuin vanhemmillekin. Vauvojen luontokylpy sopii 4-18 kk ikäisille lapsille. Retkelle lähdetään luontotalon pihasta ja se kestää noin 60 min. Ilmoittautuminen 16.6. mennessä: bit.ly/luontokylpy.

Kirjastopyörän pop-up ke 3.7.2019 klo 11-16

Pop-up tarjoaa pienimuotoista hauskaa tekemistä koko perheelle Villa Elfvikin pihalla. Lainaa pelejä tai lehtiä, löydä poistokirjoista kesälukemista tai tule askartelemaan kirjanmerkkejä. Tapahtuma järjestetään Espoon kirjasto- ja nuorisopalveluiden yhteistyönä.

Perinnemaisematalkoot Laajalahden luonnonsuojelualueella la 10.8.2019 klo 10–14

Osallistu luonnon monimuotoisuuden ylläpitoon! Heinät niitetään pääasiassa etukäteen (viikatettakin pääsee kokeilemaan) ja nostetaan seipäille lauantaina talkoovoimin. Talkooväelle tarjotaan keittolounas ja kahvit. Mukaan tarvitset omat työrukkaset, heinätöihin sopivat vaatteet ja reipasta talkoomieltä. Kokoontuminen Villa Elfvikin pihassa. Tarjoilun vuoksi toivomme ilmoittautumista 8.8. mennessä: bit.ly/perinnemaisematalkoot  tai puh. 09 8165 4400. Tervetuloa koko perheen voimin!

Retki Villa Elfvikin puulajipolulle ke 14.8.2019 klo 18–20

Tiedätkö, miksi haavan lehdet havisevat tai miksi lahopuu on tärkeää? Villa Elfvikin puulajipolku esittelee luontotalon pihapiirissä ja Luonnon helmassa -luontopolun varrella kasvavia puita ja pensaita. Opastetulla retkellä opit tunnistamaan puulajeja ja kuulet, mikä niiden merkitys on ihmiselle ja muulle luonnolle.

Espoo-päivän lepakkoluento ja -retki la 31.8.2019 klo 20.00 – n. 22.30

Hämärän laskeuduttua Villa Elfvikin lähimaastossa voi tavata pohjanlepakoita tai viiksisiippoja, kunhan osaa olla oikealla aaltopituudella. Luontotalo ja Café Elfvik avautuu klo 20, sukellus nahkasiipien salaperäiseen maailmaan aloitetaan sisällä luontotalossa diojen avulla klo 20.30. Lepakkoretkelle lähdetään oppaiden johdolla yön pimetessä. Lepakoiden tunnistamisessa käytetään apuna lepakoiden ääniä ihmiskorvalle kuultavaan muotoon muuttavaa detektoria, jota myös retkeläiset pääsevät kokeilemaan. Mukaan voi ottaa oman taskulampun. Ilmoittautuminen viimeistään 30.8. klo15: bit.ly/lepakkoilta. Mukaan mahtuu 50 hlö.

Luontoretkiä lapsiryhmille syyskuussa - varaukset ti 13.8.2019 alkaen

Opas johdattaa lapsiryhmiä luontoretkelle Villa Elfvikin lähiluontoon arkipäivisin syyskuun ajan. Toiminnalliset retket on suunniteltu 5-10 -vuotiaille lapsille. Noin 1,5 tuntia kestäviä retkiä on kolme erilaista. Retkivaraukset 13.8. klo 9 alkaen, puh. 09 8165 4400.


VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Vihreä lippu liehumaan - kestävää elämäntapaa oppimassa
4.5. - 23.2019

Vihreä lippu on ympäristökasvatuksen toimintamalli päiväkodeille, kouluille sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toimijoille. Näyttelyssä pääset näkemään, miten eri ikäiset lapset ovat Espoossa ja muualla toteuttaneet ohjemaa. Näyttelyllä juhlistetaan Vihreän lipun 20-vuotissynttäreitä.

Espoon luontohelmiä – valokuvanäyttely
26.6. – 21.8.2019

Näyttelyssä on esillä Espoon ympäristöyhdistyksen vuonna 2017 järjestämän luontokuvakilpailun palkittuja kuvia Espoon keskuspuistosta ja muista luontohelmistä. Esillä on myös kartta ja valokuvia Espooseen ehdotetusta kansallisesta kaupunkipuistosta.

Veden äärellä – luontokuvanäyttely
24.8. – 29.9.2019

Luontokamerat ry:n kantaaottava näyttely korostaa puhtaan veden merkitystä luonnolle ja yhteiskunnalle. Näyttelyn kuvat kertovat vesiin liittyvästä luonnosta, jonka tulevaisuus on vaakalaudalla. Vaikka monessa asiassa tilanne näyttää synkältä, on meillä mahdollisuus valoisampaan tulevaisuuteen, kunhan heräämme suojelemaan vesiluontoa.


LUONTOPOLUT

Villa Elfvikin luontotalolta lähtee useita luontopolkuja lähiympäristöön. Lähialueen historiaan sukeltavat aikuisille suunnatut luontopolut Kylämaiseman historia ja Historiakasvio, jotka kierretään luontotalosta saatavien opasvihkojen kanssa. Myös Puulajipolun voi kiertää luontotalosta saatavan vihkon kanssa.

Luonnon helmassa – luontopolun varrelta löytyy seitsemän opastaulua. Polku lähtee talolta rantaan päin ja sen voi kiertää myös lastenvaunuilla. Väinö Variksen - luontopolku lapsille sukeltaa metsän siimekseen. Näihin kahteen polkuun on tehtävämateriaalia lapsille.

Kaikkiin luontopolkuihin liittyviin materiaaleihin voi tutustua luontotalon internetsivuilla, www.espoo.fi/villaelfvik, Luontopolut.


YHTEYSTIEDOT JA AUKIOLOAJAT

Villa Elfvikin luontotalo sijaitsee Espoon Laajalahdessa osoitteessa Elfvikintie 4. Se on avoinna ma-pe klo 9-16 ja la-su sekä pyhäpäivinä klo 10-16. Juhannusaattona 21.6. suljettu. Sisäänpääsy luontotaloon on maksuton.

Café Elfvik on avoinna viikonloppuisin ja pyhinä talon aukioloaikoina. Juhannuspäivänä 22.6. klo 11-14 on tarjolla brunssipöytä. Lisätietoja Café Elfvikin omilta sivuilta.

Tietoa luontotalosta ja tapahtumista löydät myös internetsivuiltamme www.espoo.fi/villaelfvik. Voit myös esittää toiveita tapahtumista joko puhelimitse puh. 09 8165 4400 tai sähköpostitse villaelfvik@espoo.fi.

Tervetuloa luontotaloon!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katri Luukkonen, suunnittelija, puh. 043 8265 253 tai etunimi.sukunimi@espoo.fi

Kuvat

Vauvojen luontokylpy. Kuva: Raakel Silvennoinen.
Vauvojen luontokylpy. Kuva: Raakel Silvennoinen.
Lataa
Alkukesän lintuyön retkellä kuunnellaan yölaulajia.
Alkukesän lintuyön retkellä kuunnellaan yölaulajia.
Lataa
Perinnemaisematalkoot. Kuva: Jussi Helimäki.
Perinnemaisematalkoot. Kuva: Jussi Helimäki.
Lataa
Kirjastopyörä. Kuva: Annika Bäck.
Kirjastopyörä. Kuva: Annika Bäck.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Ympäristökeskus edistää ympäristövastuullisuutta Espoossa vaalimalla ja parantamalla luonnon monimuotoisuutta ja toimintakykyä, ennaltaehkäisemällä ja korjaamalla ympäristöhaittoja sekä lisäämällä ympäristötietoisuutta ja kannustamalla vaikuttamaan. Villa Elfvikin luontotalo on osa Espoon ympäristökeskusta.

 

Seuraa meitä somessa:
www.instagram.com/villaelfvik
www.facebook.com/espoonympäristökeskus

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Iso Omena maternity and child health clinic and mental health services join forces to help parents21.10.2020 12:59:57 EESTPress release

The Iso Omena Service Centre’s maternity and child health clinic and mental health and substance abuse services have created a joint service model. The new model makes it easier for a public health nurse at the maternity and child health clinic to consult a psychologist if the nurse is especially concerned about the well-being of a new parent or a parent-to-be. The service model was selected as the winner in the innovation competition of the Iso Omena Service Centre.

Mödra- och barnrådgivningen i Iso Omena och mentalvården hjälper föräldrar tillsammans21.10.2020 12:56:43 EESTTiedote

Mödra- och barnrådgivningen samt mental- och missbruksvården som finns på servicetorget i Iso Omena har tillsammans utvecklat en ny tjänstemodell. Tack vare modellen kan rådgivningsbyråns hälsovårdare nu lättare konsultera en psykolog om hen känner speciell oro över en förälder i en familj som väntar barn eller nyss fått barn. Tjänstemodellen utsågs till vinnare i den innovationstävling som servicetorget i Iso Omena ordnade.

Keskisuomalaisen Kino Metson toiminta kiinnostaa valtakunnallisesti – Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä tutustuu elokuvatoimintaan Petäjävedellä20.10.2020 09:21:00 EESTTiedote

Keski-Suomen elokuvakeskuksen ylläpitämä kiertävä elokuvateatteri Kino Metso tuo elokuvia niihin kuntiin, joissa ei ole omaa elokuvateatteria. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävä ja kuntien edustajat eri puolilta Suomea tutustuvat Petäjävedellä Kino Metson toimintaan keskiviikkona 21.10.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme