Vihreät Euroopan parlamentissa

Ville Niinistö: Energiamurroksen vauhdittaminen vastaa energian hinnannousuun paremmin kuin fossiiliriippuvuuden jatkaminen

Jaa

Euroopan hurjasti nousseet kaasun ja sähkön hinnat herättävät huolta. Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö toteaa, että energiamurroksen vauhdittaminen on ratkaisu myös tähän tilanteeseen ja riippuvuutta fossiilitaloudesta kannattaa edelleen vähentää nopeasti. Europarlamentti keskusteli energiapolitiikasta täysistunnossaan tänään Strasbourgissa.

MEP Ville Niinistö, kuva: Salla Merikukka
MEP Ville Niinistö, kuva: Salla Merikukka

- Fossiilikaasun hinnannousu on aiheuttanut valtaosan hintapiikistä sähkölle. Tähän on monia syitä, kuten Aasian korkea LNG:n kysyntä kun koronasta on toivuttu odotettua nopeammin ja Venäjän Gazpromin mahdollinen markkinamanipulaatio.  Samalla kun kaasun hinta on noussut rajusti, on uusiutuvilla tuotetun sähkön hinta pysynyt vakaasti alhaalla. Ilmastopolitiikan syyttäminen energian hintojen noususta on virheellinen oletus eikä väite pidä paikkaansa, Niinistö painottaa.

Investoinnit uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen ovat paras keino sähkön rajujen hintavaihteluiden estämiseen tulevaisuudessa.

- Selvää on se, että Euroopan on päästävä eroon riippuvuudestaan fossiilisesta maakaasusta. Siksi ilmastopaketti ja investointien siirto kokonaan pois fossiileista on edullista myös sähkön ja energian huoltovarmuudelle ja riippumattomuudelle. EU:n markkinasääntöjä tai hinnoittelua ei kannata sotkea. Joidenkin ehdottama hintakatto fossiilisille olisi käytännössä rahaa pois edullisemmilta energiamuodoilta ja samalla pois uusiutuvien investoinneista. Olisi sulaa typeryyttä vain lisätä riippuvuuttamme fossiileista. Energiamurroksen vauhdittamisella voimme varmistaa sen, että tämä on viimeinen fossiilisten polttoaineiden aiheuttama energiashokki Euroopan unionissa, Niinistö sanoo.

Sähkön hinnat ovat Suomessa EU:n edullisimpia ja nousu on muualla Euroopassa ollut kovempi. Kaasun hinta on iso kysymys erityisesti maissa, joissa kotitaloudet lämmittävät kaasulla.

- Jos talvesta tulee kylmä, ovat kotien lämmityskulut vaarassa kohota kohtuuttomiksi. Siksi energiaköyhyyden torjumiseksi kotitalouksia voi jo nyt tukea jäsenmaiden omilla toimilla ja komissio kokoaa käytettävissä olevia keinoja yhteen. Loppukuluttajan tukeminen ei vaikuta markkinahintaan. Energiatehokkuutta ja vaihtoehtoisia lämmitysjärjestelmiä sen sijaan kannattaa tukea, Niinistö sanoo.

Avainsanat

Kuvat

MEP Ville Niinistö, kuva: Salla Merikukka
MEP Ville Niinistö, kuva: Salla Merikukka
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Ville Niinistö: EU:n hiilinielutavoitetta vuodelle 2030 on nostettava ilmastokriisiin ratkaisemiseksi ja uusien maankäytön nielutoimien vauhdittamiseksi20.12.2021 12:05:02 EET | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö on jättänyt raporttiluonnoksensa europarlamentin kannaksi LULUCF-asetuksesta. Raportissaan Niinistö esittää merkittävää lisäystä EU:n ja sen jäsenmaiden maankäytön hiilinielutavoitteisiin vuodelle 2030 sekä esittää vuoden 2050 hiilinielutavoitteen asettamista vuoteen 2025 mennessä.

Mepit Niinistö ja Hautala: EU:n aiheuttaman metsäkadon torjunta jäämässä puolitiehen17.11.2021 15:29:03 EET | Tiedote

EU-komissio julkaisi tänään esityksensä EU:n aiheuttaman globaalin metsäkadon torjumiseksi. On erinomaista, että EU vihdoin ryhtyy toimenpiteisiin kulutuksemme aiheuttaman globaalin metsäkadon pysäyttämiseksi ja asettaa EU-markkinoille metsäkatoriskituotteita tuoville yrityksille huolellisuusvelvoitteen. Vihreät mepit Ville Niinistö ja Heidi Hautala näkevät, että esityksessä on kuitenkin huolestuttavia porsaanreikiä niin luonnonsuojelun kuin ihmisoikeuksien osalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme