Vihreät Euroopan parlamentissa

Ville Niinistö europarlamentin raportoijaksi hiilinieluasetuksesta

Jaa

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö ryhtyy pääneuvottelijaksi eli raportoijaksi hiilinielujen asetuksesta europarlamentin kannan muodostamisessa. Ympäristövaliokunnan ryhmävastaavat päättivät tehtävien jaosta tänään. Maankäyttöä koskeva LULUCF-asetus määrittelee sitä, miten maankäyttösektorin eli esimerkiksi metsien hiilinielut ja päästöt otetaan huomioon EU:n ilmastotavoitteissa.

MEP Ville Niinistö, kuva: Salla Merikukka
MEP Ville Niinistö, kuva: Salla Merikukka

- Olen erittäin tyytyväinen saamastani vastuullisesta tehtävästä. Maankäytön merkitys ilmastokriisin torjumisessa on suuri, niin EU:ssa kuin globaalistikin. Siksi hiilinieluasetuksen uudistaminen on tärkeässä roolissa EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Komissio ehdottaa monimutkaisen vertailutasomallin uudistamista vuodesta 2026 eteenpäin siten, että jokaiselle maalle tulee oma tavoite perustuen niiden toteutuneisiin hiilinieluihin. Samalla hiilinielujen määrää kasvatetaan. Tämä on oikea suunta ilmastokriisin ratkaisemiseksi sekä metsien ja muun maankäytön hiilinielujen potentiaalin vahvistamiseksi, Niinistö sanoo.

Komission heinäkuussa julkaisemassa esityksessä tavoitellaan hiilinielujen vahvistamista siten, että vuonna 2030 metsien sitoman hiilen määrä olisi 310 miljoonaa tonnia CO2-ekvivalenttia. Tästä Suomen osuus on komission esityksessä alustavasti 17,8 miljoonaa tonnia, joka vastaa jo nyt viime vuosien toteutunutta tasoa.

Niinistö painottaa, että metsiä ei tule nähdä pelkkinä hiilinieluina, vaan kiihtyvää luontokatoa on pyrittävä ratkomaan ilmastokriisin kanssa rinnakkain.

- On tunnistettava, että hiilinielujen kasvattamisen on oltava keskeinen osa niin Suomen kuin muiden EU-maiden maankäytön tavoitteita. Luontokadon torjumisen on kuljettava käsi kädessä ilmastokriisin ratkaisemisen kanssa. Siksi luonnon ennallistamista ja sitä tukevia hiilinieluja kasvattavia menetelmiä niin metsä- kuin maataloudessa on vauhditettava. Hiilinieluasetuksen käsittelyssä on tärkeää yhdistää nämä eri näkökulmat luonnon ja ilmaston hyväksi samalla kun vauhditetaan kestävää taloutta. Luonnon ja ilmaston vaaliminen sekä kestävä talous ovat toisistaan riippuvaisia, eivät toisilleen vastakkaisia tavoitteita, Niinistö korostaa.

Avainsanat

Kuvat

MEP Ville Niinistö, kuva: Salla Merikukka
MEP Ville Niinistö, kuva: Salla Merikukka
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Pääneuvottelija Ville Niinistö tyytyväisenä: Europarlamentti äänesti hiilinielujen kasvattamisen ja luontoarvojen puolesta LULUCF-asetuksessa8.6.2022 20:32:33 EEST | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikko ja europarlamentin LULUCF-pääneuvottelija Ville Niinistö on pääosin tyytyväinen europarlamentin hyväksymiin kantoihin maankäytön hiilinieluja koskevaan LULUCF-raporttiin. Niinistön johdolla valmistellusta ympäristövaliokunnan esityksestä äänestettiin europarlamentin täysistunnonnossa Strasbourgissa 8. kesäkuuta.

Europarlamentin ympäristövaliokunta tukee vahvoja ilmastotavoitteita hiilinieluasetuksessa17.5.2022 15:13:19 EEST | Tiedote

Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) on LULUCF-asetuksen pääneuvottelijana tyytyväinen, että europarlamentin ympäristövaliokunta tuki vahvasti hiilinieluasetukseen neuvoteltuja ryhmien välisiä kompromisseja. Ne lisäävät asetuksen ilmasto- ja luontomyönteisyyttä kautta linjan. Ympäristövaliokunta äänesti Niinistön raportista 16.-17. toukokuuta. Kaikki keskeiset kompromissiesitykset saivat äänestyksessä valiokunnan enemmistön tuen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme