Schneider Electric

Vilpe vaihtoi öljyn maalämpöjärjestelmään – älykäs rakennusautomaatio käyttää hukkalämmönkin hyödyksi ympäri vuoden

Jaa
Vilpellä käyttöön otetun maalämpövoimalan toimintaa seurataan ja optimoidaan Schneider Electricin toimittaman modernin rakennusautomaation avulla. Kuva: Vilpe
Vilpellä käyttöön otetun maalämpövoimalan toimintaa seurataan ja optimoidaan Schneider Electricin toimittaman modernin rakennusautomaation avulla. Kuva: Vilpe
  • Vaasalainen Vilpe Oy investoi maalämpövoimalaan, jossa yhdistyvät tuotantolaitteiden jäähdytys sekä kiinteistön viilennys ja lämmitys.
  • Voimalan toimintaa seurataan ja optimoidaan Schneider Electricin toimittaman modernin rakennusautomaation avulla.
  • Automaation älykäs ohjaus avaa reaaliaikaisen näkymän kiinteistön tapahtumiin.
  • Uudistuksen ansiosta tuotannosta syntyvä hukkalämpö saadaan otettua talteen ja maalämpöjärjestelmää voidaan käyttää myös tilojen jäähdyttämiseen.

Ilmanvaihto- ja erikoiskattotarvikkeita Vaasassa valmistava Vilpe Oy on siirtynyt öljystä maalämpöjärjestelmään Mustasaaren tehtaallaan. Vilpelle suunnitellun maalämpöjärjestelmän avulla kiinteistön ja tuotannon energiankäyttöä pyritään kierrättämään mahdollisimman tehokkaasti kaikissa eri tilanteissa vuodenaikojen vaihtelut huomioiden.

Suurinvestoinnin ansiosta koko tuotannon energiatehokkuus paranee ja järjestelmän tekninen toteutus mahdollistaa tuotantokoneista syntyvän hukkalämmön merkittävästi paremman hyödyntämisen kiinteistön lämmityksessä. Samalla yrityksen hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla yli 300 tonnilla.

Lämmitysjärjestelmän vaihdon yhteydessä tehtaalle päivitettiin käyttöön energianhallinnan, sähkönjakelun ja automaation asiantuntijan Schneider Electricin EcoStruxure Building Operation -rakennusautomaatioratkaisu (EBO) sekä järjestelmän toimintaan liittyvät monitorointi- ja mittarointityökalut.

– Jo aiemmin Vilpellä on otettu käyttöön aurinkovoimala Schneiderin teknisillä ratkaisuilla, jotka kattavat kymmenen prosenttia vuosittaisesta energiankulutuksesta. Nyt tehdyn toteutuksen myötä maalämpöjärjestelmä myös jäähdyttää ja varastoi lämpöä, kertoo aluemyyntipäällikkö Timo Santala Schneider Electriciltä.

– Lisäksi aurinkokennoista saadaan sähköä maalämpöpumpuille juuri silloin, kun sitä tarvitaan, kuten esimerkiksi kuumana, aurinkoisena kesäpäivänä maalämpöpumppujen jäähdytystä varten.

Öljyn kulutus putosi nollaan, hiilidioksidipäästöissä reilu vähennys

Maalämmön avulla toimiva jäähdytysjärjestelmä tuotannon laitteille ja muoteille otettiin Vilpellä käyttöön heinäkuussa 2021 ja lämmitysjärjestelmä tehdasrakennukselle syyskuussa 2021.

Aurinkosähkövoimala on kokoluokaltaan merkittävä: käytössä on yli tuhat paneelia ja se on yksi suurimmista Pohjanmaalle rakennetuista voimaloista. Järjestelmää on myös mahdollista laajentaa tulevaisuudessa.

– Sähkön kokonaiskulutus ei ole merkittävästi noussut maalämmön käyttöönoton jälkeen. Öljyn kulutus puolestaan on syyskaudella ollut nolla litraa, kun sitä on aikaisempina syksyinä kulunut 30 000 litraa. Lisäksi tuotannon jäähdytysenergia ja lämpötila on saatu pysymään tasaisempina ja alhaisempina kuormavaihteluista huolimatta, kertoo Vilpe Oy:n tekninen johtaja Timo Anttila.

Aurinkosähkövoimala yhdistettynä maalämpö- ja kylmäpumppuun tehostaa ja optimoi energiakustannuksia, kun käyttöä päästään ohjaamaan ja monitoroimaan edistyneen analytiikan avulla.

– Samalla hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet yli 40 tonnia jo muutamassa kuukaudessa. Kun järjestelmää optimoidaan lisää, se tuottaa enemmän energiaa ja vähentää päästöjä.

Jäähdytysjärjestelmää optimoidaan alkukesästä 2022, jotta nähdään, miten paljon ylimääräistä lämpöä kesän tuotantokuukausista saadaan varastoitua maaperään talvea varten.

– Ajan kuluessa kaksoisjärjestelmästä tulee entistä tehokkaampi, kun sähkönkulutusta optimoidaan.

Mittarointi tekee kulutuksen luvut näkyviksi

Konehallin laajentamisen yhteydessä päivitetty rakennusautomaatiojärjestelmä avaa näkymän kiinteistön toimintaan. Automaation älykäs ohjaus helpottaa kokonaisuuden hallintaa, kun kaikki talotekniset alustat on nivottu samaan järjestelmään.

– Yhdellä järjestelmällä pystytään optimoimaan sekä kiinteistöä että tuotantoa. Mittaroinnin avulla saadaan luvut kulutuksesta ja järjestelmää voidaan säätää tarpeen mukaan. Tiedolla johtaminen helpottuu, kun järjestelmää pääsee monitoroimaan reaaliajassa, Santala sanoo.

Vilpellä esimerkiksi KNX-ohjausjärjestelmä on sulautettu osaksi rakennusautomaatiota.

– Investointikustannuksiin saatiin säästöjä poistamalla järjestelmästä turhia päällekkäisyyksiä. KNX-ohjausjärjestelmän käyttöönotolla kiinteistöstä voitiin poistaa esimerkiksi 50 huonesäädintä kaapelointeineen, kertoo projektipäällikkö Petja Jantunen Schneider Electriciltä.

Lisätietoja:

Petja Jantunen, projektipäällikkö, Schneider Electric, puh. 050 4333591, petja.jantunen@se.com

Timo Santala, aluemyyntipäällikkö, Schneider Electric, puh. 050 3853263 , timo.santala@se.com

Timo Anttila, tekninen johtaja, Vilpe Oy, puh. 020 123 3203, timo.anttila@vilpe.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vilpellä käyttöön otetun maalämpövoimalan toimintaa seurataan ja optimoidaan Schneider Electricin toimittaman modernin rakennusautomaation avulla. Kuva: Vilpe
Vilpellä käyttöön otetun maalämpövoimalan toimintaa seurataan ja optimoidaan Schneider Electricin toimittaman modernin rakennusautomaation avulla. Kuva: Vilpe
Lataa
Tiedolla johtaminen helpottuu, kun järjestelmää pääsee monitoroimaan reaaliajassa.
Tiedolla johtaminen helpottuu, kun järjestelmää pääsee monitoroimaan reaaliajassa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Schneider Electric
Schneider ElectricTietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla.  Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

https://www.se.com/fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric

Loviisan Asuntomessujen Lilla Hygge on kuin luotu älykotoiluun1.6.2023 13:28:38 EEST | Tiedote

Tiedote, 1.6.2023 – Kirjailija Hannele Lampelan ja psykoterapeutiksi opiskelevan Markus Lampelan perheen unelmien kotikaupunki löytyi puolitoista vuotta sitten Loviisasta, joka sijaitsee meren rannalla Porvoon ja Kotkan puolivälissä. Loviisassa oli perheen kaipaamaa idyllistä tunnelmaa, jota löytyy myös heidän vakituisesta lomakohteestaan Kalajoen hiekkasärkiltä. Elokuussa Lampelat pääsevät muuttamaan uuteen kotiinsa Loviisanlahden itäiselle rannalle, mutta sitä ennen heidän talonsa Lilla Hygge on osa vuoden 2023 Asuntomessuja. Messualueena on tänä vuonna Kuningattarenranta, josta on vain lyhyt kävelymatka Loviisan historialliseen vanhaan kaupunkiin ja keskustaan. Messualueella on pientaloja, rivitaloja, kerrostalo ja jopa kelluvien asuintalojen kortteli, jossa on tilaa yhdeksälle kelluvalle kodille. Lampeloiden tie asuntomessujen rakentajaperheeksi kulki pienen mutkan kautta. – Minua kiehtoi ajatus messutalosta, joten vakoilin messujen verkkosivuja ja taivuttelin Markusta suunnitelman

Innovatiivinen APC Smart-UPS Ultra on ratkaisu hybridi-IT-ympäristöjen haasteisiin25.5.2023 11:43:53 EEST | Tiedote

Kompakti APC Smart-UPS Ultra 5kW on alan kevyin 2U-kokoinen 1-vaiheinen 5 kW:n UPS. APC Smart-UPS Ultra hyödyntää seuraavan sukupolven puolijohde- ja litiumioniteknologiaa, mikä helpottaa IT-laitteistolle tarkoitetun tilan tehokasta käyttöä. Tiedote, 25.5.2023 – Energianhallintaan ja automaatioratkaisuihin erikoistuneen Schneider Electricin 1-vaiheinen 5 kW:n APC™ Smart-UPS™ Ultra on innovatiivinen ratkaisu hybridi-IT-infrastruktuurin haasteisiin. APC Smart-UPS Ultra -sarjan uusin lanseeraus Suomessa hyödyntää EcoStruxure™-ratkaisua etävalvontaan, -hallintaan ja -palveluihin. APC Smart-UPS Ultra 5kW on alan ensimmäinen 2U-kokoinen 1-vaiheinen 5 kW:n UPS, ja litiumioniakkujensa ansiosta se on myös markkinoiden kevyin teholuokassaan. – Reunalaskenta yleistyy kovaa vauhtia, ja hybridi-IT-ympäristöjä hallinnoivat ammattilaiset kaipaavat tehokkaampia ja joustavampia ratkaisuja kokonaiskustannuksiltaan alhaisempaan hintaan. APC Smart-UPS Ultra 5 kW vastaa asiakkaiden haasteisiin ja reunalask

Mediakutsu: Loviisan Asuntomessut, mediatilaisuus 25.5.202323.5.2023 08:12:00 EEST | Kutsu

Älykkäitä ja ekologisia talokohteita Asuntomessuilla Tervetuloa Loviisan asuntomessualueelle tutustumaan älykkäisiin ja ympäristöystävällisiin talokohteisiin. Schneider Electric on tuottanut ratkaisuja kahteen messualueen kohteeseen, Lilla Hyggeen ja Villa Auroraan. Dekotalo Lilla Hygge on kaksikerroksinen puutalo, joka on suunniteltu nelihenkisen perheen tarpeisiin. Perheen arkea helpottamassa on Wiser-älykotijärjestelmä, joka tuo hallittavuutta talon toimintoihin. Wiseriin on muun muassa liitetty valaistuksenohjaus, jota voi ohjata puhelimella ja perinteisesti seinäpainikkeista. Wiserin avulla taloon voi luoda erilaisia valaistustiloja. Asukkaiden arkea helpottamaan on esimerkiksi asennettu aamiaiskaappiin älykäs pistorasia, jolla voi ohjata keittiön kaikkia laitteita. Älykästä ja skaalautuvaa Wiseria on helppo päivittää tulevaisuudessa vastaamaan aina sen hetkisiä tarpeita. Villa Aurora on hirsitalo, jonka tuleville asukkaille ekologisuus on tärkeä arvo. Talossa on hyödynnetty ELKO

Mediakutsu: Energiamurroksen liiketoimintamahdollisuudet ti 23.5. Espoossa2.5.2023 15:59:28 EEST | Kutsu

Innovation Day Suomi 2023, Espoo Tiistai 23.5.2023 klo 9.00–15.00 Minkälaisia liiketoimintamahdollisuuksia energiamurros tuo mukanaan? Muuttuvassa energiaympäristössä toimiminen vaatii enemmän kuin uusien energialähteiden käyttöönottoa. Digitalisaatio ja sen mahdollistama energiankäytön optimointi on tehtävä osana vihreää siirtymää, josta voi tulla yksi tärkeimmistä Suomen talouden vetureista. Schneider Electricillä on ilo kutsua median edustajat Innovation Day Suomi 2023 -tapahtumaan tiistaina 23. toukokuuta kello 9–15 kuulemaan energiamurroksen mukanaan tuomista mahdollisuuksista. Tapahtuma järjestetään Schneider Electricin pääkonttorilla Espoon Leppävaarassa. Tutustu päivän ohjelmaan täältä. Osallistua voit myös vain osaan päivästä. Tapahtumassa järjestetään myös medialounas, jossa voit tavata aiheen huippuasiantuntijoita. Innovation Day -tapahtumassa Danske Bankin Jaakko Jukarainen puhuu vastuullisuuden korostumisesta rahoituksessa ja OX2:n Veli-Pekka Alkula kertoo energiamuutokses

Easy UPS 3-Phase Modular on skaalautuva ja helppokäyttöinen 3-vaiheinen varavoimajärjestelmä26.4.2023 12:29:30 EEST | Tiedote

Modulaarinen 3-vaiheinen UPS-järjestelmä ja sen Live Swap -tehomoduulit turvaavat pieniä ja keskisuuria datakeskuksia ja liiketoimintakriittisiä sovelluksia. Järjestelmä tarjoaa luotettavaa, skaalautuvaa varakapasiteettia ja luokkansa tasaisinta tehonsyöttöä kompaktissa koossa. Schneider Electricin Green Premium -merkki takaa pienemmän ekologisen jalanjäljen. Tiedote, 26.4.2023 – Energianhallinta- ja automaatioratkaisujen digitalisaation edelläkävijä Schneider Electric on tuonut markkinoille kestävän ja vakaan Easy UPS 3-Phase Modular -varavoimajärjestelmän. Se suojaa kriittisiä prosesseja ja laitteita varmistamalla häiriöttömän sähkönsyötön, ja tarjoaa samalla riippumattoman kolmannen osapuolen sertifioiman Live Swap -ominaisuuden tehomoduuleille. Easy UPS 3-Phase Modular on saatavilla 50–250 kW:n teholuokissa, ja se mahdollistaa skaalautuvan N+1-kytkennän. Järjestelmä on EcoStruxureTM-yhteensopiva, joten sitä voi valvoa etänä. Easy UPS 3-Phase Modular kuuluu Schneider Electricin Gree

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme