Schneider Electric

Vilpe vaihtoi öljyn maalämpöjärjestelmään – älykäs rakennusautomaatio käyttää hukkalämmönkin hyödyksi ympäri vuoden

Jaa
Vilpellä käyttöön otetun maalämpövoimalan toimintaa seurataan ja optimoidaan Schneider Electricin toimittaman modernin rakennusautomaation avulla. Kuva: Vilpe
Vilpellä käyttöön otetun maalämpövoimalan toimintaa seurataan ja optimoidaan Schneider Electricin toimittaman modernin rakennusautomaation avulla. Kuva: Vilpe
  • Vaasalainen Vilpe Oy investoi maalämpövoimalaan, jossa yhdistyvät tuotantolaitteiden jäähdytys sekä kiinteistön viilennys ja lämmitys.
  • Voimalan toimintaa seurataan ja optimoidaan Schneider Electricin toimittaman modernin rakennusautomaation avulla.
  • Automaation älykäs ohjaus avaa reaaliaikaisen näkymän kiinteistön tapahtumiin.
  • Uudistuksen ansiosta tuotannosta syntyvä hukkalämpö saadaan otettua talteen ja maalämpöjärjestelmää voidaan käyttää myös tilojen jäähdyttämiseen.

Ilmanvaihto- ja erikoiskattotarvikkeita Vaasassa valmistava Vilpe Oy on siirtynyt öljystä maalämpöjärjestelmään Mustasaaren tehtaallaan. Vilpelle suunnitellun maalämpöjärjestelmän avulla kiinteistön ja tuotannon energiankäyttöä pyritään kierrättämään mahdollisimman tehokkaasti kaikissa eri tilanteissa vuodenaikojen vaihtelut huomioiden.

Suurinvestoinnin ansiosta koko tuotannon energiatehokkuus paranee ja järjestelmän tekninen toteutus mahdollistaa tuotantokoneista syntyvän hukkalämmön merkittävästi paremman hyödyntämisen kiinteistön lämmityksessä. Samalla yrityksen hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla yli 300 tonnilla.

Lämmitysjärjestelmän vaihdon yhteydessä tehtaalle päivitettiin käyttöön energianhallinnan, sähkönjakelun ja automaation asiantuntijan Schneider Electricin EcoStruxure Building Operation -rakennusautomaatioratkaisu (EBO) sekä järjestelmän toimintaan liittyvät monitorointi- ja mittarointityökalut.

– Jo aiemmin Vilpellä on otettu käyttöön aurinkovoimala Schneiderin teknisillä ratkaisuilla, jotka kattavat kymmenen prosenttia vuosittaisesta energiankulutuksesta. Nyt tehdyn toteutuksen myötä maalämpöjärjestelmä myös jäähdyttää ja varastoi lämpöä, kertoo aluemyyntipäällikkö Timo Santala Schneider Electriciltä.

– Lisäksi aurinkokennoista saadaan sähköä maalämpöpumpuille juuri silloin, kun sitä tarvitaan, kuten esimerkiksi kuumana, aurinkoisena kesäpäivänä maalämpöpumppujen jäähdytystä varten.

Öljyn kulutus putosi nollaan, hiilidioksidipäästöissä reilu vähennys

Maalämmön avulla toimiva jäähdytysjärjestelmä tuotannon laitteille ja muoteille otettiin Vilpellä käyttöön heinäkuussa 2021 ja lämmitysjärjestelmä tehdasrakennukselle syyskuussa 2021.

Aurinkosähkövoimala on kokoluokaltaan merkittävä: käytössä on yli tuhat paneelia ja se on yksi suurimmista Pohjanmaalle rakennetuista voimaloista. Järjestelmää on myös mahdollista laajentaa tulevaisuudessa.

– Sähkön kokonaiskulutus ei ole merkittävästi noussut maalämmön käyttöönoton jälkeen. Öljyn kulutus puolestaan on syyskaudella ollut nolla litraa, kun sitä on aikaisempina syksyinä kulunut 30 000 litraa. Lisäksi tuotannon jäähdytysenergia ja lämpötila on saatu pysymään tasaisempina ja alhaisempina kuormavaihteluista huolimatta, kertoo Vilpe Oy:n tekninen johtaja Timo Anttila.

Aurinkosähkövoimala yhdistettynä maalämpö- ja kylmäpumppuun tehostaa ja optimoi energiakustannuksia, kun käyttöä päästään ohjaamaan ja monitoroimaan edistyneen analytiikan avulla.

– Samalla hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet yli 40 tonnia jo muutamassa kuukaudessa. Kun järjestelmää optimoidaan lisää, se tuottaa enemmän energiaa ja vähentää päästöjä.

Jäähdytysjärjestelmää optimoidaan alkukesästä 2022, jotta nähdään, miten paljon ylimääräistä lämpöä kesän tuotantokuukausista saadaan varastoitua maaperään talvea varten.

– Ajan kuluessa kaksoisjärjestelmästä tulee entistä tehokkaampi, kun sähkönkulutusta optimoidaan.

Mittarointi tekee kulutuksen luvut näkyviksi

Konehallin laajentamisen yhteydessä päivitetty rakennusautomaatiojärjestelmä avaa näkymän kiinteistön toimintaan. Automaation älykäs ohjaus helpottaa kokonaisuuden hallintaa, kun kaikki talotekniset alustat on nivottu samaan järjestelmään.

– Yhdellä järjestelmällä pystytään optimoimaan sekä kiinteistöä että tuotantoa. Mittaroinnin avulla saadaan luvut kulutuksesta ja järjestelmää voidaan säätää tarpeen mukaan. Tiedolla johtaminen helpottuu, kun järjestelmää pääsee monitoroimaan reaaliajassa, Santala sanoo.

Vilpellä esimerkiksi KNX-ohjausjärjestelmä on sulautettu osaksi rakennusautomaatiota.

– Investointikustannuksiin saatiin säästöjä poistamalla järjestelmästä turhia päällekkäisyyksiä. KNX-ohjausjärjestelmän käyttöönotolla kiinteistöstä voitiin poistaa esimerkiksi 50 huonesäädintä kaapelointeineen, kertoo projektipäällikkö Petja Jantunen Schneider Electriciltä.

Lisätietoja:

Petja Jantunen, projektipäällikkö, Schneider Electric, puh. 050 4333591, petja.jantunen@se.com

Timo Santala, aluemyyntipäällikkö, Schneider Electric, puh. 050 3853263 , timo.santala@se.com

Timo Anttila, tekninen johtaja, Vilpe Oy, puh. 020 123 3203, timo.anttila@vilpe.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vilpellä käyttöön otetun maalämpövoimalan toimintaa seurataan ja optimoidaan Schneider Electricin toimittaman modernin rakennusautomaation avulla. Kuva: Vilpe
Vilpellä käyttöön otetun maalämpövoimalan toimintaa seurataan ja optimoidaan Schneider Electricin toimittaman modernin rakennusautomaation avulla. Kuva: Vilpe
Lataa
Tiedolla johtaminen helpottuu, kun järjestelmää pääsee monitoroimaan reaaliajassa.
Tiedolla johtaminen helpottuu, kun järjestelmää pääsee monitoroimaan reaaliajassa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Schneider Electric
Schneider ElectricTietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla.  Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

https://www.se.com/fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric

Schneider Electricin toimintaehdotukset näyttävät Euroopalle suunnan kohti REPowerEU-tavoitteita5.8.2022 08:05:00 EEST | Tiedote

Älykkäät ja hajautetut energiaratkaisut ovat avainasemassa Eurooppaa koettelevan energiakriisin päihittämisessä. Schneider Electricin raportti ”REPowerEU: Empowering energy consumers for a more sustainable and resilient Europe” esittelee toimintasuunnitelman, jonka avulla Eurooppa digitalisoituu ja sähköistyy vuoteen 2027 mennessä. Tiedote, 5.8.2022 – Kestävän kehityksen edelläkävijäSchneider Electric on julkaissut white paper ‑raportin, joka pohjautuu Euroopan komission 18. toukokuuta 2022 julkaistuun REPowerEU-suunnitelmaan. Schneiderin REPowerEU: Empowering energy consumers for a more sustainable and resilient Europe ‑raportissa on kymmenen kohdan toimintasuunnitelma, jolla voidaan helpottaa Eurooppaa koettelevaa energiakriisiä. Toimintasuunnitelma auttaa toteuttamaan REPowerEU-tavoitteita niin pitkällä kuin lyhyelläkin aikavälillä. – Euroopan komission REPowerEU-suunnitelmassa on rohkeita ehdotuksia, joiden pohjalta voitaisiin monipuolistaa Euroopan kaasutoimitusten lähteitä, inves

Koti Neulasen Wiser-älyratkaisut muokkautuvat asumisen myötä22.7.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Naantalin Asuntomessujen Koti Neulaseen on toteutettu Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmällä ohjattava valaistus, ja sisustuksessa on käytetty Exxact-sähkökalusteita. Koti Neulanen on toinen KIRAHubin ja Naantalin Asuntomessujen järjestämän Mitä digi voisi olla. -innovaatiokilpailun toimeksiantokohteista. Schneider Electric on kilpailun yhteistyökumppani. Tiedote, 22.7.2022 – Kauniisti saaristoiseen metsämaisemaan sulautuva Koti Neulanen on yksi Naantalin Asuntomessuilla nähtävistä kohteista, joissa on hyödynnetty Schneider Electricin älyratkaisuja. Nelihenkisen perheen tulevassa kodissa toteutettiin älyratkaisuja jo rakentamisvaiheessa. Kodissa on Wiser by SE -sovelluksen kautta säädettävä valaistus. – Olen hyvin kiinnostunut kodin älyteknologiasta, ja aiemmissa kodeissa olenkin itse viritellyt ja rakennellut erilaisia ratkaisuja. Alkuvaiheessa toteutimme Koti Neulaseen valojen ohjauksen langattomilla katkaisijoilla ja valitsimme myös himmentimet ja releet Wiser-sarjasta. Va

Ekologisia ratkaisuja mereltä ja metsästä – ELKO Plus Ocean Plastic täydentää Villa Lillan CLT-rakentamista20.7.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Schneider Electricin valikoimiin kuuluvat ELKO Plus Ocean Plastic -sähkökalusteet ovat ensimmäisiä kierrätysmuovista valmistettavia sähkökalusteita. Sarjan näkyvissä osissa on käytetty meriin hylättyjä kalaverkkoja. Villa Lillan neljä vapaa-ajan asuntoa ja saunarivitalo valmistetaan puisesta CLT-monikerroslevystä, jonka tiiviin rakenteen ansiosta muovin käyttöä rakentamisessa voidaan vähentää. Tiedote, 20.7.2022 – Naantalin Asuntomessujen Villa Lilla on neljän loma-asunnon kokonaisuus, jossa talojen rakenteet ja ulkoverhoilu on toteutettu CLT-levystä. Samasta materiaalista on toteutettu Villa Lillan saunarivitalo, joka on neljästä piensaunasta koostuva merenrantakohde. Ilmeeltään moderneihin ja tummasävyisiin vapaa-ajan asuntoihin ja saunarivitaloon on valittu ELKO Plus Ocean Plastic -sähkökalusteet. ELKO Plus Ocean Plastic -sähkökalusteet ovat ainutlaatuisia uusiotuotteita, joiden pintamateriaalit on valmistettu vanhoista kalastusverkoista tehdystä kierrätysmuovista. Ekologisuus on tä

Saumattoman sileää Pintaa – Villa Pintassa Exxact-sähkökalusteet ovat osa kodin hyvää flow’ta18.7.2022 10:43:12 EEST | Tiedote

Schneider Electricin Exxact-sarja valikoitui Villa Pintaan laajan tuotevalikoiman, kohtuullisen hinnan ja tyylikkään ulkonäön ansiosta. Exxact auttaa kodin pintojen viimeistelyssä, ja sarjan sähkökalusteiden erinomainen saatavuus helpottaa kodin ratkaisujen päivittämistä tulevaisuudessa. Tiedote, 18.7.2022 – Elämän heittäessä kierrepallojaan saattaa käydä niin, että kahden ihmisen rakennusprojektin joutuu viemään loppuun yhden ihmisen resursseilla. Naantalin Asuntomessujen Villa Pinta -kohteen rakennuttaja ja tuleva asukas Kati Jensen ei puolisosta erottuaan tinkinyt unelmakohteensa asuinneliöistä mutta on ollut hyvin tarkka rakentamisen materiaalivalinnoista. Schneider Electricin Exxact-sähköasennuskalusteet ovat osa sisustuksen budjettitietoista ja harkitun tyylikästä linjaa. – Sisäpinnoissa on käytetty paljon hartsipinnoitettua betonia ja kipsiä, sillä pinta-alaltaan isossa talossa materiaalivalinnoilla on erityistä merkitystä kokonaiskustannusten kannalta. Exxact-sarjan valitsin, k

Honka Haiku on asumisen runoutta – arjen sointuvuus syntyy Wiser-älykotiratkaisujen avulla15.7.2022 09:24:49 EEST | Tiedote

Honka Haiku on älykäs hirsitalo, jonka suunnittelun lähtökohtana on ollut hyvä elämä. Schneider Electricin Wiser-älykotituotteilla on toteutettu taloon asukkaan arkea parantavia yksityiskohtia. Toimintojen takana on moderni langaton älykotijärjestelmä, jonka avulla muun muassa valaistus myötäilee asukkaan arkea Wiser by SE -sovellukseen valmiiksi ohjelmoiduilla toiminnoilla. Honka Haikussa tyylikkäät Exxact-sähkökalusteet sulautuvat osaksi talon pintoja ja sisustusta. Tiedote, 15.7.2022 – Ympäröivän luonnon ja asukkaidensa kanssa vuorovaikutuksessa elävä Honka Haiku on Naantalin Asuntomessuille rakennettu hirsitalokohde, jossa Schneider Electricin Wiser-ratkaisut tukevat talon harmonista rauhaa. Kun asukas palaa kotiin, saa hän käynnistettyä sisäpihan pulppuilevan suihkulähteen ja valittua omaa mielentilaansa myötäilevän valaistuksen yhdellä painikkeen painalluksella tai Wiser by SE -sovelluksen napautuksella. Todellinen zen-mestari ohjelmoi kotiinsa esimerkiksi päikkäritilan, joka him

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme