Schneider Electric

Vilpe vaihtoi öljyn maalämpöjärjestelmään – älykäs rakennusautomaatio käyttää hukkalämmönkin hyödyksi ympäri vuoden

Jaa
Vilpellä käyttöön otetun maalämpövoimalan toimintaa seurataan ja optimoidaan Schneider Electricin toimittaman modernin rakennusautomaation avulla. Kuva: Vilpe
Vilpellä käyttöön otetun maalämpövoimalan toimintaa seurataan ja optimoidaan Schneider Electricin toimittaman modernin rakennusautomaation avulla. Kuva: Vilpe
  • Vaasalainen Vilpe Oy investoi maalämpövoimalaan, jossa yhdistyvät tuotantolaitteiden jäähdytys sekä kiinteistön viilennys ja lämmitys.
  • Voimalan toimintaa seurataan ja optimoidaan Schneider Electricin toimittaman modernin rakennusautomaation avulla.
  • Automaation älykäs ohjaus avaa reaaliaikaisen näkymän kiinteistön tapahtumiin.
  • Uudistuksen ansiosta tuotannosta syntyvä hukkalämpö saadaan otettua talteen ja maalämpöjärjestelmää voidaan käyttää myös tilojen jäähdyttämiseen.

Ilmanvaihto- ja erikoiskattotarvikkeita Vaasassa valmistava Vilpe Oy on siirtynyt öljystä maalämpöjärjestelmään Mustasaaren tehtaallaan. Vilpelle suunnitellun maalämpöjärjestelmän avulla kiinteistön ja tuotannon energiankäyttöä pyritään kierrättämään mahdollisimman tehokkaasti kaikissa eri tilanteissa vuodenaikojen vaihtelut huomioiden.

Suurinvestoinnin ansiosta koko tuotannon energiatehokkuus paranee ja järjestelmän tekninen toteutus mahdollistaa tuotantokoneista syntyvän hukkalämmön merkittävästi paremman hyödyntämisen kiinteistön lämmityksessä. Samalla yrityksen hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla yli 300 tonnilla.

Lämmitysjärjestelmän vaihdon yhteydessä tehtaalle päivitettiin käyttöön energianhallinnan, sähkönjakelun ja automaation asiantuntijan Schneider Electricin EcoStruxure Building Operation -rakennusautomaatioratkaisu (EBO) sekä järjestelmän toimintaan liittyvät monitorointi- ja mittarointityökalut.

– Jo aiemmin Vilpellä on otettu käyttöön aurinkovoimala Schneiderin teknisillä ratkaisuilla, jotka kattavat kymmenen prosenttia vuosittaisesta energiankulutuksesta. Nyt tehdyn toteutuksen myötä maalämpöjärjestelmä myös jäähdyttää ja varastoi lämpöä, kertoo aluemyyntipäällikkö Timo Santala Schneider Electriciltä.

– Lisäksi aurinkokennoista saadaan sähköä maalämpöpumpuille juuri silloin, kun sitä tarvitaan, kuten esimerkiksi kuumana, aurinkoisena kesäpäivänä maalämpöpumppujen jäähdytystä varten.

Öljyn kulutus putosi nollaan, hiilidioksidipäästöissä reilu vähennys

Maalämmön avulla toimiva jäähdytysjärjestelmä tuotannon laitteille ja muoteille otettiin Vilpellä käyttöön heinäkuussa 2021 ja lämmitysjärjestelmä tehdasrakennukselle syyskuussa 2021.

Aurinkosähkövoimala on kokoluokaltaan merkittävä: käytössä on yli tuhat paneelia ja se on yksi suurimmista Pohjanmaalle rakennetuista voimaloista. Järjestelmää on myös mahdollista laajentaa tulevaisuudessa.

– Sähkön kokonaiskulutus ei ole merkittävästi noussut maalämmön käyttöönoton jälkeen. Öljyn kulutus puolestaan on syyskaudella ollut nolla litraa, kun sitä on aikaisempina syksyinä kulunut 30 000 litraa. Lisäksi tuotannon jäähdytysenergia ja lämpötila on saatu pysymään tasaisempina ja alhaisempina kuormavaihteluista huolimatta, kertoo Vilpe Oy:n tekninen johtaja Timo Anttila.

Aurinkosähkövoimala yhdistettynä maalämpö- ja kylmäpumppuun tehostaa ja optimoi energiakustannuksia, kun käyttöä päästään ohjaamaan ja monitoroimaan edistyneen analytiikan avulla.

– Samalla hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet yli 40 tonnia jo muutamassa kuukaudessa. Kun järjestelmää optimoidaan lisää, se tuottaa enemmän energiaa ja vähentää päästöjä.

Jäähdytysjärjestelmää optimoidaan alkukesästä 2022, jotta nähdään, miten paljon ylimääräistä lämpöä kesän tuotantokuukausista saadaan varastoitua maaperään talvea varten.

– Ajan kuluessa kaksoisjärjestelmästä tulee entistä tehokkaampi, kun sähkönkulutusta optimoidaan.

Mittarointi tekee kulutuksen luvut näkyviksi

Konehallin laajentamisen yhteydessä päivitetty rakennusautomaatiojärjestelmä avaa näkymän kiinteistön toimintaan. Automaation älykäs ohjaus helpottaa kokonaisuuden hallintaa, kun kaikki talotekniset alustat on nivottu samaan järjestelmään.

– Yhdellä järjestelmällä pystytään optimoimaan sekä kiinteistöä että tuotantoa. Mittaroinnin avulla saadaan luvut kulutuksesta ja järjestelmää voidaan säätää tarpeen mukaan. Tiedolla johtaminen helpottuu, kun järjestelmää pääsee monitoroimaan reaaliajassa, Santala sanoo.

Vilpellä esimerkiksi KNX-ohjausjärjestelmä on sulautettu osaksi rakennusautomaatiota.

– Investointikustannuksiin saatiin säästöjä poistamalla järjestelmästä turhia päällekkäisyyksiä. KNX-ohjausjärjestelmän käyttöönotolla kiinteistöstä voitiin poistaa esimerkiksi 50 huonesäädintä kaapelointeineen, kertoo projektipäällikkö Petja Jantunen Schneider Electriciltä.

Lisätietoja:

Petja Jantunen, projektipäällikkö, Schneider Electric, puh. 050 4333591, petja.jantunen@se.com

Timo Santala, aluemyyntipäällikkö, Schneider Electric, puh. 050 3853263 , timo.santala@se.com

Timo Anttila, tekninen johtaja, Vilpe Oy, puh. 020 123 3203, timo.anttila@vilpe.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vilpellä käyttöön otetun maalämpövoimalan toimintaa seurataan ja optimoidaan Schneider Electricin toimittaman modernin rakennusautomaation avulla. Kuva: Vilpe
Vilpellä käyttöön otetun maalämpövoimalan toimintaa seurataan ja optimoidaan Schneider Electricin toimittaman modernin rakennusautomaation avulla. Kuva: Vilpe
Lataa
Tiedolla johtaminen helpottuu, kun järjestelmää pääsee monitoroimaan reaaliajassa.
Tiedolla johtaminen helpottuu, kun järjestelmää pääsee monitoroimaan reaaliajassa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Schneider Electric
Schneider ElectricTietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla.  Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

https://www.se.com/fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric

Sisustussuunnittelija Milla Alftan: ”Kauniit pistorasiat ovat kuin koruja”22.12.2021 10:54:36 EET | Tiedote

Terästä ja tummanpuhuvaa antrasiittia yhdistävät Schneider Electricin Exxact-sähkökalusteet ovat näyttäviä, sisustuksellisia yksityiskohtia. Sähkökalusteisiin on integroitu myös älykkäitä toiminnallisuuksia, joiden avulla kotiin voi luoda esimerkiksi erilaisia valaistustilanteita. Wiser-älykotijärjestelmän ohjaus onnistuu asukkailta helposti mobiilisovelluksen kautta. Järjestelmän käyttö on maksutonta. Sisustussuunnittelija Milla Alftanin perheen kakkoskodissa sähkökalusteet, kuten pistorasiat ja kehykset tuovat sisustukseen kontrastia ja tyyliä. Kodin yleisilmettä muuten hallitsevat pehmeät puuterinsävyt ovat saaneet rinnalleen Schneider Electricin Exxact-sarjan hopeanharmaita teräskehyksiä ja antrasiitin värisiä pistorasioita. – Halusimme, että sähkökalusteet tukevat tyylillisesti kokonaisuutta, mutta yksityiskohdilla on tavoiteltu myös arjen luksusta. Kauniit pistorasiat ovat kuin koruja, Alftan sanoo. Perheen kakkoskodissa Hämeenlinnassa Exxactin näyttäviä pistorasioita on asennett

Schneider Electric ja Asio-Data kehittivät älykkään ratkaisun mobiiliohjattuun sisäänpääsyyn15.12.2021 10:00:18 EET | Tiedote

Mobiiliohjaukseen ja tilojen älylukkojen lähiavaukseen perustuva ratkaisu nivoo yhteen Asio-Datan tilavarausjärjestelmän, Schneider Electricin EcoStruxure Security Expert -turvaratkaisun ja kulunvalvonnan HID-lukijat. Käyttäjä saa tilavarauksen tehtyään sähköpostiinsa matkapuhelimelle ladattavan mobiilitunnisteen, jota älylukkoon näyttämällä pääsy varattuun tilaan avautuu. Ratkaisun etuna on helppous: kulunvalvonnassa ei tarvita pääkäyttäjää eikä tilojen sisäänpääsyyn fyysisten avainten hallinnointia. Tilavaraukseen liittyvää ohjelmistokehitystä ja ohjelmistotuotteita tekevä kotimainen Asio-Data Oy ja automaatioratkaisuihin erikoistunut Schneider Electric ovat kehittäneet kulunvalvontaan älykkään kokonaisratkaisun, jossa tilavarauksen tekijä saa kulkuun oikeuttavan mobiilitunnisteen suoraan älypuhelimeensa. – Asion kehittämä varausjärjestelmä toimii yhdessä Schneider Electricin Security Expert -kulunvalvonnan turvaratkaisun kanssa. Kun asiakas tekee Asion tilavarauspalvelussa tilavarau

Uuden RS Nordic -sarjan kirkas valkoinen väri sopii moderniin sisustamiseen14.12.2021 10:49:19 EET | Tiedote

ELKO-tuoteperheeseen lanseerataan sarja, joka on kirkkaan valkoista, skandinaavista muotoilua. RS Nordic -sarja sopii erinomaisesti asuntorakentamisen nykytrendeihin. ELKO-sarja esiteltiin jo yli 30 vuotta sitten ja se on säilyttänyt suosionsa vuosikymmenien ajan muun muassa hyvän asennettavuutensa vuoksi. Schneider Electric lanseeraa ELKO-tuoteperheeseen uuden RS Nordic -sarjan. Moderni RS Nordic sopii täydellisesti nykyajan koteihin: sarjassa yhdistyy RS16-sarjasta tuttu hyvä asennettavuus ja uusi kirkkaan valkoinen väri, joka on käytössä myös Exxact-sarjassa. RS Nordic on kehitetty vastaamaan nykyisiä rakentamisen suuntauksia ja väristandardeja. Se antaa entistä enemmän valinnanvaraa sekä pieniin että suuriin projekteihin. – Uutta RS Nordic -sarjassa on nimenomaan sen kirkkaan valkoinen väri. RAL 9003 vastaa listoissa, ovissa ja ikkunanpuitteissa vakiona käytettävää valkoista. Näin uuden sarjan tuotteet myötäilevät asuntorakentamisen nykysuuntauksia, joiden mukaan kalusteiden haluta

Uusi kehätie vähentänyt merkittävästi Lahden keskusta-alueen päästöjä ja läpiajoliikennettä1.12.2021 11:38:36 EET | Tiedote

Älytieratkaisut huolehtivat liikenteen sujuvuudesta Lahden kehätien pitkissä tunneleissa ja edistävät niiden ympäristöystävällisyyttä. Nodeon Finland Oy hyödynsi Schneider Electricin teollisuusautomaatiotuotteita kehätien liikenteen hallinnan ja tunneliturvallisuuden teknisten järjestelmien suunnittelussa ja toteutuksessa. Lahden kehätie on palkittu syksyn aikana kahdella rakennusalan palkinnolla. Uusi kehätie on vähentänyt noin 40 prosenttia keskustaan kohdistuvaa ja sieltä poistuvaa liikennettä. Raskaan liikenteen osalta puhutaan jopa yli 60 prosentin vähentymisestä. Schneider Electric Oy:n teollisuusautomaatiolaitteet ja käyttöliittymät takaavat Lahden kehätien kahden pitkän tunnelin turvallisuuden ja samalla valvovat niiden käyttöä. Nodeon Finland Oy toteutti kehätien ja sen sisältämien tunnelien teknisten järjestelmien automaatio-, sähkö- ja turvajärjestelmäsuunnittelua sekä toteutti hallintajärjestelmien ohjelmoinnin. Tunnelit ovat nykypäivänä paitsi haastavia tieosuuksia myös te

Valmiudet työelämään varmistetaan opintojen aikana – Opiskelijat tutustuvat älykkään sähköverkon käyttöön Oulussa30.11.2021 08:14:27 EET | Tiedote

Sähkö- ja automaatioalan tulevilta ammattilaisilta odotetaan sähköteknisen osaamisen lisäksi myös digitaalisen tekniikan hallintaa ja ohjelmisto-osaamista. Yhteistyö yritysten kanssa varmistaa, että nyt koulutettavat ammattilaiset ovat valmiita työelämän tulevaisuuden haasteisiin. Schneider Electric on toimittanut Oulun ammattikorkeakoulun hybridilaboratorioon muun muassa keskijännitekojeiston, teho- ja energiamittareita, katkaisijoita, sovitinlaitteita sekä ohjelmistoja. Energianhallinnan, sähkönjakelun ja automaation asiantuntija Schneider Electric on toimittanut Oulun ammattikorkeakoulun sähkö- ja automaatiotekniikan sekä energia- ja talotekniikan opiskelijoiden käyttöön älykkään sähköverkon rakentamisen ja valvonnan mahdollistavat laitteet sekä ohjelmistot. – Mittavat investoinnit ovat oppilaitoksille vaikeita toteuttaa, mutta yritysyhteistyön ansiosta opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua työelämässä vastaantuleviin laitteisiin jo opintojen aikana, kertoo sähkötekniikan lehtori

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme