Aluehallintovirasto

Viranomaisyhteistyö toimii Itä-Suomen rajanylityspaikoilla - terveysturvallisuuden varmistaminen yhteisenä tavoitteena

Jaa

Itä-Suomen aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikoilla viranomaisyhteistyö toimii ja terveysturvallisuuden tilanne on hyvä. Rajaturvallisuuden alueellinen yhteistyöryhmä kokoontui 21.4.2021 kokoamaan tilannekuvaa rajoilla.

Itä-Suomen aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikkoja ovat Kuopion lentoasema Siilinjärvellä, Joensuun lentoasema, Niiralan rajanylityspaikkaa Tohmajärvellä sekä Inarin tilapäinen rajanylityspaikka Lieksassa. Rajanylityspaikoilla on voimassa aluehallintoviraston tekemä tartuntatautilain mukainen päätös maahantulijoiden pakollisesta terveystarkastuksesta 30.4.2021 saakka.

Yhteistyö toimii ja työnjako on selkeä

Rajavartiolaitos, poliisi ja terveysviranomaiset ovat toimineet koko ajan tiivistyneessä yhteistyössä sekä sisä- että ulkorajojen rajanylityspaikoilla. Työnjako on ollut selvä ja toimiva. Rajavartiolaitos ja poliisi huolehtivat rajatarkastuksista valtioneuvoston päätösten mukaisesti. Terveysviranomaiset puolestaan huolehtivat terveysturvallisuudesta eli maahan saapuvien henkilöiden terveystarkastuksista, koronatestauksesta ja mahdollisista jatkotoimenpiteistä. 

- Rajalta ei ole tullut negatiivista palautetta. Terveystarkastukset ja näytteenotto ovat sujuneet hyvin. Kiireviikonloppuina on kuitenkin ollut jonkin verran haasteita saada riittävästi resursseja, kertoi toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

- Niiralassa yhteistoiminta terveystarkastusten osalta sujuu erinomaisesti, totesi myös Pohjois-Karjalan rajavartioston komentaja Marko Turunen. Vilkkaina ajankohtina jonotuksia on mutta terveysturvallisuuden varmistamiseksi ne täytyy hyväksyä.

Rajaliikenne lentokentillä on ollut vähäistä

Lentoasemilla rajaliikenne on ollut vähäistä. Yksittäisiä pienkoneita on tullut ja jatkotestit sekä karanteenit on saatu järjestettyä sujuvasti. Tarkastettavien henkilöiden määrät kasvavat kuitenkin selvästi koko ajan ja kausityöntekijöitä on alkanut tulla maahan.

- Viestintä ja tietojen vaihto on ollut keskeistä onnistumisessa. Jos liikenne lisääntyy, terveydenhuollon läsnäolo asemilla olisi hyvä ratkaisu, totesi rikoskomisario Matti Pitkänen Itä-Suomen poliisista.

Poliisi vastaa rajatarkastuksista Kuopion lentoasemalla rajanylityspaikoista sekä rajatarkastustehtävien jakamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen (901/2006) mukaisesti.

Kausityöntekijöiden tulo maahan vaatii resursseja

Kausityöntekijöiden saapuminen maahan on alkanut ja matkustajamäärien lisääntyminen on haaste, johon on kyettävä vastaamaan ja pysytettävä nykyinen hyvä tilanne, totesi yhteistyöryhmän kokouksen puheenjohtajana toiminut ylijohtaja Soile Lahti Itä-Suomen aluehallintovirastosta. Matkustajamäärien kasvu vaatii runsaasti lisää hankalasti saatavilla olevaa henkilöstöresurssia ja tämä on todellinen huoli, sillä tekijöitä ei ole saatavilla.

- Olemme saaneet maahanmuuttovirastosta (Migri) tiedon kausityövoimalupia hakeneista työpaikoista. Kohteisiin ollaan yhteydessä etäkyselyn avulla ennen kuin työskentely alkaa, kertoi työsuojelun vastuualueen johtaja Markku Rautio. Etäkyselyllä selvitetään, miten työpaikat ovat suunnitelleet hoitavansa turvallisuuteen liittyviä velvollisuuksiaan. Tuloksia hyödynnetään valvonnan suuntaamisessa tulevan satokauden aikana. Yhteydenotoilla ja ohjeistuksilla pyritään helpottamaan tilannetta myös rajaturvallisuuden näkökulmasta.

Yhteistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran kesäkuussa päivittämään rajaturvallisuuden tilannekuvaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964, etunimi.sukunimi@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket i Södra Finland övervakade 2020 i synnerhet förmedlingsrörelsernas ansvarsförsäkringar, energicertifikat och ytangivelser18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Registerärenden Förmedlingsrörelser som idkar mäklarverksamhet ska registrera sig i registret över förmedlingsrörelser som drivs av regionförvaltningsverket. Med mäklarverksamhet avses sådan verksamhet där en förmedlingsrörelse för att få ekonomisk nytta för samman en köpare och en försäljare eller en hyresvärd och en hyresgäst. Regionförvaltningsverket i Södra Finland avgjorde 515 ärenden gällande registret över förmedlingsrörelser, vilka huvudsakligen gällde registrering av en ny förmedlingsrörelse eller anmälan om ändring i registeruppgifterna för en förmedlingsrörelse som redan införts i registret, såsom ändring av ansvarspersoner som ingår i bolagets ledning, byte av ansvarig föreståndare eller ändring av ansvarsförsäkring. Från registret över förmedlingsrörelser ströks 82 rörelser. Den vanligaste orsaken till detta var att rörelsen hade upphört med sin verksamhet enligt uppgifterna i handelsregistret. I registret över förmedlingsrörelser som drivs av Regionförvaltningsverket i Sö

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoi vuonna 2020 tehostetusti välitysliikkeiden vastuuvakuutuksia, energiatodistuksia ja pinta-alailmoittelua18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Rekisteriasiat Välitystoimintaa harjoittavan välitysliikkeen tulee rekisteröityä aluehallintoviraston ylläpitämään välitysliikerekisteriin. Välitystoiminnalla tarkoitetaan toimintaa, jossa välitysliike taloudellisen hyödyn saamiseksi saattaa ostajan ja myyjän tai vuokranantajan ja vuokralaisen kosketuksiin toistensa kanssa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto ratkaisi 515 välitysliikerekisteriin liittyvää asiaa, jotka olivat pääosin uuden välitysliikkeen rekisteröintejä tai rekisterissä olevan välitysliikkeen rekisteritietoihin liittyviä muutosilmoituksia kuten yhtiön johtoon kuuluvien vastuuhenkilöiden, vastaavan hoitajan tai vastuuvakuutuksen muutoksia. Välitysliikerekisteristä poistettiin 82 liikettä. Yleisin poiston syy oli se, että kaupparekisteritietojen mukaan liike oli lopettanut toimintansa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston välitysliikerekisteriin oli vuoden 2020 lopussa merkitty yhteensä 812 välitysliikettä. Valvontapäätökset Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tehtiin välitysl

Kuolemaan johtaneesta työturvallisuusrikoksesta 130 000 euron yhteisösakko kaivosyhtiölle17.5.2021 14:28:48 EEST | Tiedote

Lapin käräjäoikeus tuomitsi 30.4.2021 kaivosyhtiölle 130 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Tuomio liittyy Kittilän kaivoksella joulukuussa 2016 sattuneeseen työtapaturmaan, missä kaivinkoneenkuljettaja menehtyi pudottuaan koneen mukana 25 metriä syvään avoimeen louhokseen. Kaivinkoneenkuljettaja kuului työryhmään, joka teki kunnossapitotyötä louhoksen ylemmälle tasolle johtavalla kaivoskäytävällä.

Under 2020 effektiviserade regionförvaltningsverket tillsynen över indrivningsbyråerna, utredde hur överbetalningar behandlas och införde ett elektroniskt indrivningsregister17.5.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

I ett projekt som gällde indrivning utredde Regionförvaltningsverket i Södra Finland vilka rutiner indrivningsbyråerna har i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer vid betalningen eller i misstag betalat ett för stort belopp. Också tillsynen effektiviserades och ett elektroniskt indrivningsregister togs i bruk.

Aluehallintovirasto tehosti perintätoimistojen valvontaa, selvitti liikamaksujen käsittelytapaa ja otti käyttöön sähköisen perintärekisterin vuonna 202017.5.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintoviraston perintää koskevassa hankkeessa selvitettiin perintätoimistojen toimintatapoja tapauksissa, joissa velallinen oli maksanut vahingossa liikaa tai suorittanut maksun puutteellisin viitetiedoin. Myös valvontaa tehostettiin ja otettiin käyttöön sähköinen perintärekisteri.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme