Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Viranomaisyhteistyön tiivistäminen sekä kokonaisvaltainen varautuminen tärkeää - Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui

Jaa

Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui kokoamaan tilannekuvaa Itä-Suomen alueelta. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua eri toimijoiden välillä Itä-Suomen alueella.

Valmiustoimikunta kuuli Itä-Suomen alueen eri viranomaisten tilannekatsaukset Ukrainan sodan tilanteesta sekä sen heijastevaikutuksista Itä-Suomessa.

Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa. Ilmoituksia poikkeavista havainnoista Itä-Suomen alueelta ei ole tullut. Tehostettua tilanneseurantaa sekä valmiutta mahdollisten häiriöiden varalta jatketaan. Tilanne itärajalla on edelleen normaalin rauhallinen.

Eri hallinnonalat valmistautuvat erilaisiin häiriötilanteisiin. Materiaalien, raaka-aineiden sekä esimerkiksi sähkön riittävyyden varmistamiseksi tehdään paljon työtä. Myös etenkin hybridivaikuttamiseen jokaisen on syytä varautua. Vaikuttamista tapahtuu koko ajan ja se voi kohdistua kaikkiin. Lähdekriittisyyttä sekä medialukutaitoa tarvitaan jokaiselta.

Maahanmuuttajia Suomeen ja Itä-Suomeen tulee edelleen tasaisesti. Uusia vastaanottokeskuksia perustetaan ja toiminnassa olevien keskusten sivutoimipisteitä otetaan käyttöön lisää tarpeiden mukaan. Maahantulijoiden rekisteröiminen tapahtuu edelleen poliisiasemilla ja raja-asemilla.

Tilanne maahantulijoiden rekisteröinnin osalta Itä-Suomessa on rauhallinen ja poliisiasemilla on hyvät valmiudet hoitaa maahantulijoiden rekisteröintiä. Myös pelastustoimi on välittänyt tilannekuvaa alueella muun muassa kunnille eri varautumisen yhteistyöryhmien kautta. Keskustelussa nousi esiin yhteistyön tärkeys ja viranomaisyhteistyön todettiinkin olevan Itä-Suomen alueella hyvin toimivaa.

Ukrainasta Itä-Suomeen tulleita työnhakijoita TE-toimistoissa on tähän mennessä ollut hyvin maltillisesti. Ukrainalaisia on kuitenkin työllistynyt jonkin verran myös suoraan yrityksiin. TE-hallinto on varautunut palvelemaan ukrainalaisia asiakkaita. Esimerkiksi verkkopohjaiseen suomen kielen koulutukseen on tällä hetkellä paikkoja tarjolla hyvin.

”Meidän täytyy nyt kokonaisvaltaisesti varautua hyvin monentyyppisiin uhkatiloihin ja tilanteisiin. Kenenkään ei pidä olla sinisilmäinen, mutta toisaalta meitä sitoo myös oikeusvaltioperiaatteet, joista on tärkeää pitää Suomen kaltaisessa demokraattisessa yhteiskunnassa kiinni.”, korosti valmiustoimikunnan puheenjohtaja Soile Lahti.

Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran toukokuussa.

Lisätietoja

ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 800 (vaihde), etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme