VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Viranomaisyhteistyötä tarvitaan harvaan asutuilla alueilla – turvallisuuspalvelujen yhtenäinen ohjaus ontuu

Jaa

Viranomaisyhteistyö on keino tarjota tehokkaasti apua harvaan asutuilla alueilla. Käytännössä yhteistyötä voivat kuitenkin rajoittaa viranomaisten väliset toimivaltarajat.

Kuva: Lapin pelastuslaitos. Tiedotteen yhteydessä julkaistu kuvituskuva on tarkoitettu tiedotteeseen liittyvään uutisointiin.
Kuva: Lapin pelastuslaitos. Tiedotteen yhteydessä julkaistu kuvituskuva on tarkoitettu tiedotteeseen liittyvään uutisointiin.

Valtiotalouden tarkastusvirasto (VTV) on tarkastanut viranomaisyhteistyön hyödyntämistä harvaan asuttujen alueiden turvallisuuspalveluissa. Näillä palveluilla varaudutaan ja reagoidaan mm. rikoksiin, onnettomuuksiin ja turvallisuusuhkiin. Viranomaisyhteistyöllä haetaan viranomaisresurssien tehokkaampaa käyttöä harvaan asutuilla alueilla.

Viranomaisten päivittäisessä toiminnassa yhteistyö on joustavaa ja välitöntä, mutta tilanne mutkistuu, jos tehtäviä joudutaan hoitamaan toisen viranomaisen puolesta. Tällaisissa tilanteissa lähimmän partion toimintakykyä rajoittaa usein toimivaltarajat ja viranomaisen omat lakisääteiset tehtävät.

”Viranomaisten erilaiset taustat, tehtävät ja ohjausjärjestelmät tekevät yhteisten tavoitteiden määrittelyn ja toimeenpanon hankalaksi. Yhteistyön hyvät käytännöt eivät ole erityisen hyvin selvillä, koska mikään taho ei seuraa ja arvioi aktiivisesti yhteistyön käytäntöjä ja hyötyjä”, VTV:n johtava tuloksellisuustarkastaja Mikko Koskinen kertoo.

Viranomaisten väliseen yhteistyöhön on kannustettu sisäisen turvallisuuden selonteossa ja strategioissa sekä harvaan asuttujen alueiden turvallisuuden kehittämishankkeissa. Myös paikallisen ja alueellisen turvallisuussuunnittelun tavoitteet ovat ohjanneet yhteistyöhön. Silti yhteistyön ohjaus ei kokonaisvaltaisesti ole ollut selkeää.

Sisäministeriö ohjasi viranomaisia yhteistyöhön aktiivisesti vuosina 2006–2014, mutta sen jälkeen asiasta on ollut vain yksittäisiä mainintoja viranomaisten toiminnan tavoitteissa. Keskushallinnon asettamissa tavoitteissa on ollut jopa ristiriitaisuuksia – toisaalta on ohjattu yhteistyöhön, toisaalta keskittymään perustehtäviin. Vuoteen 2014 saakka sisäministeriö ohjasi myös alueellisten ja paikallisten turvallisuussuunnitelmien laatimista. Tämän jälkeen suunnitelmien laatiminen on hiipunut. Myöskään aluehallintovirastot eivät ole viime vuosina edistäneet suunnitelmien tekemistä. Sisäministeriö julkaisi uudet turvallisuussuunnittelun linjaukset tammikuussa 2019.

”Selkeät rakenteet ja pitkäjänteinen ohjaus tukisivat parhaiten alueellisten viranomaisten yhteistyötä ja toimintaa. Alueellisen turvallisuuden hallinnan ja yhteistyön kysymykset tulee huomioida aiempaa huolellisemmin tulevissa paikallis- ja aluehallinnon uudistuksissa”, Koskinen korostaa.

Tutustu julkaisuun: Viranomaisyhteistyö harvaan asuttujen alueiden turvallisuuspalveluissa

Lisää VTV:n tarkastuksia ja tietoa hyvästä hallinnosta: VTV.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Lapin pelastuslaitos. Tiedotteen yhteydessä julkaistu kuvituskuva on tarkoitettu tiedotteeseen liittyvään uutisointiin.
Kuva: Lapin pelastuslaitos. Tiedotteen yhteydessä julkaistu kuvituskuva on tarkoitettu tiedotteeseen liittyvään uutisointiin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Det bör tas fram en helhetsbild av de sysselsättningspolitiska åtgärderna24.6.2020 06:45:00 EESTTiedote

Sysselsättningspåverkande åtgärder bereds i flera ministerier, men det framkommer inte någon helhetsbild enligt vad Statens revisionsverk har funnit. Därför bör det tas fram en heltäckande bild av sysselsättningsåtgärderna och deras effekter på såväl de offentliga finanserna som på människors inkomster. En helhetsbild av olika sysselsättningsåtgärder skulle bidra till att de planerade åtgärderna blir mer ändamålsenliga och verkningsfulla.

Työllisyyspolitiikan toimista tulisi laatia kokonaiskuva24.6.2020 06:45:00 EESTTiedote

Työllisyyteen vaikuttavia toimia valmistellaan useissa ministeriöissä, mutta niistä ei muodostu kokonaiskuvaa, havaitsi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV). Työllisyystoimista ja niiden vaikutuksista julkiseen talouteen sekä henkilöiden tuloihin tulisikin laatia kattava kuva. Kokonaiskuva eri työllisyystoimista edistäisi sitä, että suunnitellut toimet ovat entistä tarkoituksenmukaisempia ja vaikuttavampia.

ESR-ohjelman hankkeet eivät tavoita työttömiä riittävän hyvin28.5.2020 06:45:00 EESTTiedote

Euroopan sosiaalirahaston rahoittamat hankkeet eivät välttämättä tavoita heikoimmassa asemassa olevia henkilöitä, havaittiin Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tarkastuksessa. Työ- ja elinkeinoministeriön tulisi varmistaa, että ESR-hankerahoitus kohdentuu rakennerahastokaudella 2021–2027 nykyistä paremmin keskeisille kohderyhmille eli työttömille ja heikossa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme