VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Virastot ja laitokset ovat noudattaneet yhteishankintavelvoitetta hyvin

Jaa

Valtion virastot ja laitokset ovat noudattaneet lain edellyttämää yhteishankintavelvoitetta hyvin, havaitsi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV). Puutteita todettiin kuitenkin siinä, miten yhteishankintavelvoitteesta poikkeaminen on dokumentoitu.

kuva: Getty Images
kuva: Getty Images

Valtiovarainministeriö ohjaa valtionhallinnon hankintoja muun muassa valtion hankintastrategialla ja päättämällä keskitetyistä yhteishankinnoista. Virastojen ja laitosten on järjestettävä hankintansa siten, että ne käyttävät julkisen sektorin yhteishankintayhtiön Hansel Oy:n valtionhallinnolle kilpailuttamaa sopimusta.

Näkemykset yhteishankintavelvoitteen vaikuttavuudesta vaihtelevat valtion virastoissa selvästi. Puitejärjestelyjä hyödynnetään nykyisin laajasti myös niiden tuotteiden ja palveluiden hankinnoissa, joita yhteishankintavelvoite ei koske.

”Velvoitteen poistaminen saattaisi kuitenkin osassa virastoja ja laitoksia vähentää yhteishankintojen käyttöä merkittävästi”, sanoo johtava tilintarkastaja Minna Tyrväinen.

Julkisille hankinnoille asetetaan erilaisia innovatiivisuuden, sosiaalisen vastuullisuuden ja ympäristöystävällisyyden tavoitteita. Hansel pyrkii edistämään vastuullisuuteen liittyviä politiikkatavoitteita, mutta yhteishankinnat eivät yleensä sovellu innovatiivisuuteen liittyvien tavoitteiden edistämiseen. Puitejärjestelyt vastaavat virastojen tarpeisiin parhaiten tavanomaisissa ja suurivolyymisissä hankinnoissa.

Melko suuri osuus sopimustoimittajista on pk-yrityksiä

Vuonna 2019 jaettujen yhteishankintasopimusten osuus Hanselin yhteishankinnoista oli 71 prosenttia. Jaetuilla sopimuksilla voidaan edistää pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia päästä yhteishankintojen toimittajiksi.

”Pk-yritysten osuus Hanselin sopimustoimittajista oli viime vuonna 46,7 prosenttia. Varsin suuri osuus yhtiön puitejärjestelyiden sopimustoimittajista on siten pieniä ja keskisuuria yrityksiä”, Tyrväinen toteaa.

Hanselin puitesopimuksilla hankittujen tuotteiden ja palveluiden arvo ylitti 900 miljoonaa euroa vuonna 2019. Valtionhallinnon hankintojen volyymi vuositasolla on 4–4,5 miljardia euroa ilman väylä- ja puolustushankintoja.

Virastojen ja laitosten mahdollisuudet hyödyntää puitejärjestelyjä ovat heikentyneet

Yhteishankintavelvoite ei tällä hetkellä koske suurta osaa Hanselin tekemistä yhteishankinnoista, koska kuntien hankinnat eivät kuulu velvoitteen piiriin. Syksyllä 2019 Hansel siirtyi valtion ja Suomen Kuntaliiton yhteisomistukseen. Omistusjärjestelyllä saattaa jatkossa olla vaikutusta valtiovarainministeriön ohjausmahdollisuuksiin Hanselin omistajaohjaajana.

Lisäksi virastojen ja laitosten mahdollisuudet hyödyntää puitejärjestelyjä ovat viime aikoina heikentyneet, koska Hansel on muuttanut liittymisehtojaan korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisukäytännön muutoksen vuoksi.

”Tekninen kehitys ja virastojen tarpeiden muutokset aiheuttanevat valtiovarainministeriölle painetta määritellä yhteishankintavelvoitteen sisältöä uudelleen. Ministeriön tulisikin arvioida, pitäisikö sen täsmentää päätöstä velvoitteen piiriin kuuluvista tuotteista ja palveluista sekä niiden sisällöstä”, sanoo johtaja Jaakko Eskola.

Tutustu julkaisuun: Yhteishankintojen toteuttaminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

kuva: Getty Images
kuva: Getty Images
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme