Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.

Viron-matkat vähenivät, mutta alkoholin matkustajatuonti kasvoi rajusti

Jaa

Alkoholijuomien matkustajatuonti Virosta kasvoi viime vuonna peräti 26 prosenttia, vaikka matkoja tehtiin aiempaa vähemmän. Erityisesti kasvoi mietojen juomien tuonti; oluen, siiderin ja lonkeroiden tuonti lisääntyi lähes 40 prosenttia. Syynä on Suomen korkea alkoholivero, sillä joka kolmas ilmoittaa halvemman alkoholin olevan ainoa tai merkittävä syy matkustaa Viroon.

Vaikka suomalaisten laivamatkat vähenivät viime vuonna kolme prosenttia, alkoholijuomia tuotiin viime vuonna 37 miljoonaa litraa, mikä on 26 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna 2018. Oluen tuonti kasvoi 35 prosenttia, siiderin 42 ja long drink -juomien 39 prosenttia. Sen sijaan väkevien juomien tuonti laski 30 prosenttia.

- Erityisesti tuonti on kasvanut mietojen juomien osalta eli juuri niissä tuoteryhmissä, joissa Viro alensi alkoholiveroaan heinäkuussa 25 prosentilla. Matkustajatuonnin rajua kasvua selittää se, että Suomessa alkoholivero on yli kaksinkertainen Viroon verrattuna, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Alkoholin edullisempi hinta korostuu Viron-matkailussa

Jopa noin 30 prosenttia eli lähes joka kolmas Virossa vierailleista suomalaisista sanoi Viron edullisemman hintatason olevan ainoa tai merkittävä syy matkustaa Viroon. Vuonna 2018 vain 18 prosenttia matkustajista sanoi hintatason olevan merkittävä tai ainoa syy matkaan.

Hallitus on ohjelmassaan linjannut, että alkoholiveroa korotetaan tällä vaalikaudella.

- Ohjelmaan on myös kirjattu, että hallitus seuraa alkoholin matkustajatuonnin kehitystä. Nyt kun matkustajatuonti on kasvanut näin rajusti, Suomessa alkoholiveroa ei yksinkertaisesti voi enää korottaa, vaan tärkeintä on turvata suomalaiset työpaikat ja panimoalan elinvoimaisuus, Pakarinen sanoo.

Suurtuojien arvioidaan myyvän miljoonia litroja eteenpäin

Suurtuojien eli yli 100 litraa alkoholijuomia Virosta tuoneiden osuus on kasvanut. He toivat noin 40 prosenttia matkustajatuonnista. Matkustajamäärästä lähes viidennes toi 80 prosenttia Virosta Suomeen tuoduista alkoholijuomista.

-Tämä herättää kysymyksen, tuodaanko alkoholia todellakin vain omaan käyttöön, kuten vastaajista 91prosenttia kertoo. Samalla he kuitenkin arvoivat, että yli 20 prosenttia eli kahdeksan miljoonaa litraa myydään eteenpäin. Kyse on harmaasta taloudesta, jota alkoholiveron nosto vain lisäisi, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen sanoo.

Tulokset selviävät Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n tutkimuksesta, jossa haastateltiin 1927 Viron ja Suomen välisillä laivoilla matkustavia suomalaisia. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton lisäksi tutkimuksen on tilannut Palvelualojen ammattiliitto PAM, Päivittäistavarakauppa ry PTY, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Riikka Pakarinen, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto riikka.pakarinen@panimoliitto.fi, p. 040 5800 833

Alkoholijuomien Viron-matkustajatuonti juomaryhmittäin 2018 ja 2019, milj. litraa

 

Juomaryhmä

2018

  2019

Muutos, 
milj. litraa

Muutos, % 
                 

Oluet

12,5

16,9

+4,4

+35,3

Siiderit

3,5

5,0

+1,5

+42,4

Long-drink -juomat

6,5

9,1

+2,6

+39,4

Miedot juomat yhteensä

22,5

31,0

+8,5

+38,0

Viinit

4,0

3,8

-0,2

-5,8

Väkevät alkoholijuomat 

2,5

1,8

-0,7

-30,0

Alkoholijuomien tuonti yhteensä

29,4

37,0

+7,6

+26,0

Alkoholijuomien tuonti yhteensä (100 % alkoholina)

2,8

2,9

+0,1

+3,2

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi Lindqvist
viestintäpäällikkö, p. 040 5651835

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

http://www.panimoliitto.fi

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. Liitto edustaa yhtä maamme vanhimmista teollisuudenaloista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme