Viisi Tähteä

Viron ravintoloiden uusi aalto nousee – Tallinnan ulkopuolella tapahtuu nyt paljon

Jaa

Viron ravintolakentässä on koronapandemian seurauksena tapahtunut muutoksia kenties enemmän kuin Suomessa. Tallinna on nyt aiempaa vähemmän ravintolaelämän keskipiste, sillä pääkaupungin huipputekijät ovat avanneet ravintoloita muualle Viroon.

Ravintola Leen Annika Uibo (kesk.) ja Hiro Takeda (oik.) tekevät ruokaa, jossa on vivahteita Virosta ja Aasiasta. Kuva: Lauri Laan.
Ravintola Leen Annika Uibo (kesk.) ja Hiro Takeda (oik.) tekevät ruokaa, jossa on vivahteita Virosta ja Aasiasta. Kuva: Lauri Laan.

Fine dining on joutunut Virossa luovuttamaan asemiaan rennommalle ruokailulle. Lisäksi paikalliset käsityöjuomat ovat nousseet huippuruoan tasa-arvoisiksi kumppaneiksi.

Viron gastronomian voimamies ja ravintolakentän hyvin tunteva Aivar Hanson nostaa seuraavassa esiin kiinnostavia kohteita, jotka edustavat Viron uutta aaltoa.

Taju Resto

Ö-ravintolan entisen keittiömestarin Rauno Pauksonin uusi ravintola sijaitsee uskomattoman upeissa maisemissa puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta itään. Tarjolla on fine dining -osaamisella tehtyä simppeliä ruokaa samppanjan ja hyvien viinien kera.

Lee Restoran

Monen Tallinnan-kävijän tunteman Leib-ravintolan uudistuneissa tiloissa on avattu ravintola Lee. Kööpenhaminassa taitojaan hionut ja toisensa löytänyt keittiömestaripariskunta, virolainen Annika Uibo ja japanilainen Hiro Takeda, tekevät yhdessä ruokaa, jossa on runsaasti virolaisuutta ja vivahteita Aasiasta.

Von Gernet

Etelä-Viron parhaan ravintolan GMP Pühajärve Restoranin taustavoimat ovat perustaneet uuden ravintolan Haapsaluun. Elämäntyyliltään pientä ruotsalaiskaupunkia muistuttavassa Haapsalussa lisääntyi Von Gernetin mukana aimo annos venäläisranskalaista ylellisyyttä.

Miksipä ei, sillä Pietarista Haapsaluun oli suora junayhteys viime vuosisadalla tsaarien vierailuiden takia. Tallinnasta pääsee nykyisin bussilla Haapsaluun.

La Bottega ja Ruhe

Vanha voi joskus näyttää upouutta uudemmalta. La Bottegan ruokasaliin on lisätty katseen vangitsijaksi ja tilan jakajaksi muutama oliivipuu. Aidosta italialaisuudesta tunnettu ravintola on nyt italialaisempi kuin koskaan, sillä keittiön tekijät ovat työskennelleet aikaisemmin enimmäkseen Viron ykkösravintolassa NOA:ssa.

La Bottegan ravintoloitsija on tehnyt saman tempun myös Ruhe-ravintolassaan, joka sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta Neeme-satamassa Jõelähtmella.

Tsunft

Ruoan maku on alkuperästä kiinni, eikös vain? Tallinnalainen Tsunft tarjoa mahdollisuuden maistaa yhdessä tai erikseen Italian ja Viron alkuperäisiä annoksia. Jokainen raaka-aineen tuottaja tunnetaan henkilökohtaisesti ja heistä ollaan valmiita kertomaan loputtomiin. Harvinainen viinivalikoima kruunaa kaikki ateriat.

Karjase Sai

Karjase Sai on leipomo-pizzeria Tallinnan reunalla entisellä teollisuusalueella. Omistajat ovat itse joka päivä töissä ja he ovat hankkineet ideoita työskenneltyään Tanskassa ja Ruotsissa. Tuloksena on syntynyt makuja, jotka eivät ole eivät ole kopioita, vaan 100-prosenttisesti omaa käsialaa. Kööpenhamina ja Tukholma olisivat ylpeitä, mikäli Karjase Sai olisi jommassa kummassa kaupungissa.

Jahu Resto

Jahun tarina sai alkuunsa pienestä kioskikopista Tallinnan ydinkeskustassa, Vapauden aukion bussipysäkin takana. Siellä tehtiin kaupungin parhaita burgereita ja pizzoja sekä tanssittiin viikonloppuisin DJ:n voimin.

Kioski joutui kuitenkin antamaan tilaa uudelle, rakennettavalle talolle. Jahu-ravintolan löytää jälleen odottamattomasta paikasta Balti jaaman alueelta. Jauhoista tehdään edelleen paljon hyvää kuten pastoja, pizzoja, burgereita ja itse leivottuja briosseja, jotka on täytetty hummerilla.

Andri-Peedo Talu

Pohjois-Euroopan suurimmalla ja moderneimmalle vuohitilalla on oma pikkuravintola. Kaikki ruoat tehdään vuohesta ja vuohenmaidosta. Talon juustomestarilla on toinenkin ammatti – viinimestari. Eipä ihme, että juustot ja viinit sopeutuvat erinomaisesti yhteen.

Kolme Sõsara Hõrgutised

Nyt on kyse maalaisravintolasta aidoimmillaan. Suurin osa siitä, mitä on lautasella, kasvatetaan talon takana puutarhassa tai kasvihuoneessa. Tuoreempaa lähiruokaa ei Virossa voi olla.

Vaikka annokset ovat selkeitä ja yksinkertaisia, yksi siskoista on hionut taitojaan Kööpenhaminan kuulussa Nomassa. Ei siis mikä tahansa maalaisravintola.

Siidrikoda ja Murimäe Veinikelder

Viroon viinimatkalle? Miksipä ei. Eesti Veinitee -kartalle on koottu 18 käsityöläisviinitilaa ympäri maata. Viinitien kiertäminen kannattaa, sillä siten Virosta saa kuvan täysin uudesta näkökulmasta.

Murimäen Viinitilalla voisi helposti uskoa olevansa Italiassa. Viinirypäleet kasvavat järven rannalla rinteessä ja niiden yllä on itse viinitalo. Siidrikoda on muuttanut uusiin tiloihin ja avannut puhdasta, rehellistä ja nykyaikaista maalaisruokaa tarjoavan ravintolan.

Viirelaid

Viirelaid on pikkusaari, jossa käy satoja kertoja enemmän vieraita kuin siellä on asukkaita. Kaikki Viron huippukokit ovat tehneet siellä ruokaa.

Saarella eletään täysin omaa, muista poikkeavaa elämää. Tilaa saarella on niin vähän, että koko saaren voi vuokrata omaan, pienen tuttavapiirin käyttöön.

Teksti: Aivar Hanson

Taju Resto
Tammenõlva Manniva küla, Jõelähtme vald
Facebook: www.facebook.com/tajujourney/

Lee resto
Uus 31, Tallinna, sisäpiha
Verkossa: www.leeresto.ee

Villa Friedheim / Restoran Von Gernet
Supeluse 2, Haapsalu
Facebook: www.facebook.com/GMPFriedheim/

La Bottega
Vene 4, Tallinna
Verkossa: www.labottega.ee

Ruhe
Sadama tee 10, Neeme küla, Jõelähtme vald
Verkossa: www.ruhe.ee/Ruhe

Tsunft
Toom-Kuninga 21, Tallinna
Facebook: www.facebook.com/tsunftuusmaailm/

Karjase Sai
Marati 5, Tallinna
Facebook: www.facebook.com/karjasesai

Jahu Resto
Kopli 3, Tallinna
Facebook: www.facebook.com/jahuresto

Andri-Peedo talu
Nõmme Kimalasõ küla, Rõuge vald, Võrumaa
Verkossa: www.andri-peedo.ee

Kolme Sõsara Hõrgutised
Kirikumõisa tee 9, Lüllemäe, Valgamaa
Facebook: www.facebook.com/kolmsosarat

Kodas Restoran, Siidrikoda
Valgjärve, Põlvamaa
Facebook: www.facebook.com/kodasresto

Murimäe Veinikelder
Truuta küla, Otepää vald, Valgamaa
Verkossa: www.murimaevein.ee

Viirelaid
Kuivastu, Saare maakond
Verkossa: www.viirelaid.ee


Tiedote on toteutettu Visit Estonian kanssa yhteistyössä EU:n lähialuerahaston tuella.

This project is in co-operation with Visit Estonia and funded by European Union European Regional Development Fund.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aivar Hanson, Eesti Maitsed, aivar@eestimaitsed.ee
Kadri Gröön, Enterprise Estonia EAS, kadri.groon@eas.ee

Kuvat

Ravintola Leen Annika Uibo (kesk.) ja Hiro Takeda (oik.) tekevät ruokaa, jossa on vivahteita Virosta ja Aasiasta. Kuva: Lauri Laan.
Ravintola Leen Annika Uibo (kesk.) ja Hiro Takeda (oik.) tekevät ruokaa, jossa on vivahteita Virosta ja Aasiasta. Kuva: Lauri Laan.
Lataa
Aidosta italialaisuudesta tunnettu ravintola La Bottega on nyt italialaisempi kuin koskaan aiemmin. Kuva: Lauri Laan.
Aidosta italialaisuudesta tunnettu ravintola La Bottega on nyt italialaisempi kuin koskaan aiemmin. Kuva: Lauri Laan.
Lataa
Karjase Sai on sekä leipomo että pizzeria. Kuva: Lauri Laan.
Karjase Sai on sekä leipomo että pizzeria. Kuva: Lauri Laan.
Lataa
Tsunft tarjoaa lautasella italialais-virolaisia makuja. Kuva: Lauri Laan.
Tsunft tarjoaa lautasella italialais-virolaisia makuja. Kuva: Lauri Laan.
Lataa
Taju Resto tarjoaa fine dining -osaamisella tehtyä simppeliä ruokaa samppanjan ja hyvien viinien kera. Kuva: Lauri Laan.
Taju Resto tarjoaa fine dining -osaamisella tehtyä simppeliä ruokaa samppanjan ja hyvien viinien kera. Kuva: Lauri Laan.
Lataa
Viirelaidin pikkusaaren voi tilata omaan tai pienen seurueen käyttöön. Kuva: Renāte Eizāne.
Viirelaidin pikkusaaren voi tilata omaan tai pienen seurueen käyttöön. Kuva: Renāte Eizāne.
Lataa
Andri-Peedu Talolla on oma ravintola, jossa kaikki ruoat tehdään vuohesta ja vuohenmaidosta. Kuva: Lauri Laan.
Andri-Peedu Talolla on oma ravintola, jossa kaikki ruoat tehdään vuohesta ja vuohenmaidosta. Kuva: Lauri Laan.
Lataa
Kolme Sõsara Hõrgutised on aito maalaisravintola, jossa tarjottavat ruoat kasvatetaan omassa puutarhassa tai kasvihuoneessa. Kuva: Lauri Laan.
Kolme Sõsara Hõrgutised on aito maalaisravintola, jossa tarjottavat ruoat kasvatetaan omassa puutarhassa tai kasvihuoneessa. Kuva: Lauri Laan.
Lataa
Monelle tuttu Siidrikoda on muuttanut uusiin tiloihin ja avannut puhdasta ja nykyaikaista maalaisruokaa tarjoavan ravintolan. Kuva: Lauri Laan.
Monelle tuttu Siidrikoda on muuttanut uusiin tiloihin ja avannut puhdasta ja nykyaikaista maalaisruokaa tarjoavan ravintolan. Kuva: Lauri Laan.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Viisi Tähteä

Fiksuviinistä tuli viini-ilmiö Suomessa – palvelulla on jo yli 30 000 seuraajaa28.5.2021 10:51:29 EEST | Tiedote

Alkon valikoimassa olevia alennusviinejä listaava Fiksuviini-palvelu on osoittanut, että viinien hinta-laatusuhde kiinnostaa kuluttajia enemmän kuin niiden absoluuttinen laatu. Pelkkä alehinta ei kuitenkaan riitä, eikä ruokaresepti ole aina viinin ostopäätöksen syy. Laatuun kuuluu myös odotus vaihtelusta ja elämyksestä. Fiksuviini lanseeraa tiistaina 1. kesäkuuta 50 uutta viinilöytöä.

Eeropekka Rislakki: "Fine diningin on keksittävä itsensä uudestaan" – Analyysi Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen tuloksista21.5.2021 13:45:47 EEST | Uutinen

Viisi Tähteä Median päätoimittaja Eeropekka Rislakki tekee artikkelissaan analyysin Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 -äänestyksen tuloksista ja äänestäjien kommenteista. Ravintolakulttuurissa tapahtuu koko ajan valtavasti, vaikka koronarajoitukset ja epävarmuus tulevasta kalvavat koko alaa. Rislakin mukaan fine diningin on keksittävä itsensä uudestaan, sillä nyt hyvän ravintolakokemuksen ytimessä on aistittava tunnelma – ei tähtikokki.

Palace jälleen ykkönen Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä – Osaava, mutta rento palvelu on listan keskiössä20.5.2021 14:56:57 EEST | Tiedote

Helsinkiläinen Ravintola Palace on maan paras ravintola. Palace äänestettiin voittajaksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 -äänestyksessä toisena vuonna peräkkäin. Seuraavina olivat helsinkiläiset BasBas, Savoy, Alexanderplats ja Bardot. Horeca-alan ammattilaiset äänestivät vuoden ravintolahenkilöksi eli ”Ammattilaisten ammattilaiseksi” ravintoloitsija Henri Alénin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme