Ilmastoinfo HSYIlmastoinfo HSY

Virtaa fillariin -kampanja etsii osallistujia talvisähköpyöräily-ihmiskokeeseen

Jaa

HSY:n Ilmastoinfo etsii autoilijoita Virtaa fillariin -kampanjan ihmiskokeeseen: kokeilemaan kuukauden ajan sähköpyörää helmi-maaliskuussa esimerkiksi kakkosauton sijaan. Ihmiskokeen oletuksenaon, että auton pystyy kohtalaisen vaivattomasti korvaamaan sähköpyörällä myös talvella. Sähköpyöräily on paitsi hauskaa myös hyödyllistä ajan- ja rahansäästön, kunnon kohentumisen sekä ympäristön kannalta. Ihmiskokeeseen osallistuneiden kesken arvotaan pyörien huoltopaketti.

- Toimitamme kokeiluun valituille testihenkilöille tai perheille sähköpyörän, ja osallistujat lupaavat yrittää olla käyttämättä autoaan kuukauden ajan. Haastattelemme osallistujia kuukauden sujumisesta ja he saavat myös itse tallentaa ja jakaa kokemuksiaan. Koostamme kuvatusta materiaalista muutaman minuutin pituisia minidokumentteja somessa jaettavaksi, kertoo Ilmastoinfon BSR-e sähköpyöräilyn edistämishankkeen projektipäällikkö Petteri Nisula.

Vastaava kokeilu toteutettiin kesällä 2018, jolloin kokeiluun saatiin yli 900 hakemusta. Kampanjan suosio kuvaa kasvanutta kiinnostusta sähköpyöriin, joka on parin viime vuoden aikana näkynyt myös voimakkaasti kasvaneina myyntilukuina.

Hakemusten perusteella valittavien kokeilijoiden lisäksi sähköpyörän talvikäyttöä kokeilee Egotrippi-yhteen laulaja ja Espoon kaupunginvaltuutettu Mikki Kauste, joka osallistui myös kesän 2018 kokeiluun.

- Kesän 2018 sähköpyöräkokeilussa ajoin sähköpyörällä varmaan kaksi kertaan niin paljon, kuin olisin vastaavana aikana ajanut normifillarilla. Sukkulointi Espoon ja Helsingin välillä raittiissa ilmassa sähköpyörällä vei mukanaan. Lisäksi liikkuminen sähköpyörällä antoi ihan erilaisen fiiliksen aloittaa bänditreenit tai vaikkapa kaupunginhallituksenkokous, kuin jos olisin saapunut ruuhkaisia moottoriteitä autolla. Odotankin mielenkiinnolla tulevaa talvisähköpyöräkokeilua, painottaa Mikki Kauste. 

Mikin osallistumisen kautta saadaan vertailua siitä, millaista on sähköpyöräily kesällä ja talvella. Lähtökohtaisesti sähköpyörä sopii hyvin talvikäyttöön ja se voi myös tarjota ratkaisua ongelmiin, joita ihmiset kokevat talvella pyöräilemisessä.   

- Pakkasella akun kapasiteetti toki laskee ja avustettu ajomatka lyhenee, mutta kunhan huomioi tämän ja muistaa ottaa akun ajojen välillä sisälle, niin sähköpyörää voi hyvin käyttää talvellakin. Lisäksi sähkömoottori auttaa talven huonoissa keleissä ja heikommin rullaavilla nastarenkailla polkiessa sekä helpottaa pukeutumista, kun rasitus on tasaisempaa. Sähköpyörä saattaakin motivoida ihmisiä jatkamaan pyöräilyä läpi vuoden, toteaa Nisula.

Kolmivuotisessa, EU:n rahoittamassa (2018-2020) BSR-electric -hankkeessa edistetään sähköistä liikennettä Itämeren alueen kaupungeissa. HSY:n Ilmastoinfon BSR-electric hanke keskittyy pääkaupunkiseudulle ja käsittää Virtaa fillariin -kampanjan sekä sähköpyörien koeajotilaisuuksia. 

Minidokumentti Mikki Kausteen sähköpyöräilykokeilusta 2018https://youtu.be/ggK8EGg6kSg

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petteri Nisula,
BSR-e sähköpyöräilyn edistämishankkeen projektipäällikkö,
gsm 050 320 8514
 
Mikki Kauste,
Egotrippi-yhtyeen laulaja, kaupunginvaltuutettu ja sähköpyöräkokeilun osallistuja,
gsm 040 507 2591

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HSY:n Ilmastoinfo opastaa ja kannustaa kaupunkilaisia ilmastoystävälliseen elämään ja taloyhtiöitä sekä pk-yrityksiä ilmastoystävällisiin ratkaisuihin. Toimintamme pohjana on neljä pääteemaa: asuminen ja energia, liikkuminen, ruoka ja kuluttaminen. Tuomme teemoja esiin erilaisissa tapahtumissa, tilaisuuksissa ja kampanjoissa eri puolilla pääkaupunkiseutua. Teemme kokeiluja, tarjoamme uusia ratkaisuja ja viemme ne sinne, missä hiilijalanjälkeen vaikuttavia valintoja tehdään.

 Ilmastoinfo on osa HSY:tä. Toimimme yhdessä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien kanssa.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmastoinfo HSY

Kaupunkiviljelyä voi harrastaa myös ilman omaa pihaa tai palstaa - HSY:n Ilmastoinfon uutuuskurssi tarjoaa apua taloyhtiöviljelijöille6.4.2022 11:08:49 EEST | Tiedote

Verkkokurssialusta Koutsin tämän kevään kurssiuutuus on Koko talo viljelee -kaupunkilaisen viljelykurssi. Kaupunkiviljely on yhä suositumpaa, mutta palstoille voi olla vuosienkin jonot. Kurssin avulla helpotetaan taloyhtiöitä ja taloyhtiöiden asukkaita ottamaan viljelyharrastus osaksi yhteisöllistä asumista. Viljelykurssin lisäksi kestävän elämän verkkokurssialustalta löytyy suosikkikurssit Ilmastotreeni ja Energiaekspertti. Kevään kunniaksi HSY:n Ilmastoinfo istuttaa puun jokaista uutta rekisteröitynyttä kohti, joten jo pelkällä rekisteröitymisellä pääset ilmastotekojen alkuun.

Taloyhtiöiden energiatehokkuutta vauhditetaan asukasviestintää kehittämällä22.2.2022 08:13:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden TAVIS-hankkeessa taloyhtiöiden hallituksille tarjotaan tukea energia-asioista viestimiseen, lisäksi tuetaan asukkaiden, osakkaiden ja taloyhtiön hallituksen vuoropuhelua energiatehokkuushankkeiden edistämiseksi. Ensimmäinen toimenpide oli viestinnän lähtötilanteen kartoitus. Taloyhtiöiden hallituksille suunnattu kyselytutkimus toteutettiin Kiinteistöliitto Uusimaan jäsenille, vastauksia saatiin 372 hallituksen jäseneltä. Lisäksi reilut sata vastausta saatiin asukaskyselytutkimuksena hankkeessa mukana olevissa neljässä pilottitaloyhtiössä. Näin saatiin kokonaiskuva taloyhtiöviestinnän toimivuudesta niin asukkaan, osakkaan kuin hallituksenkin jäsenen näkövinkkelistä.

Huippuravintoloiden kikat kotikeittiöön – Toinen Kattaus minimoi ruokahävikin24.1.2022 07:45:00 EET | Tiedote

Ruoan kasvatus, tuotanto ja valmistus ovat maailman suurimpia päästölähteitä. Ravinnon tuotantoketju syö valtavat määrät energiaa ja ketjun loppupäässä vain osa ruoasta päätyy sinne, minne se kuuluu. Suomalaisissa kotitalouksissa vuosittainen ruokahävikki on yli 130 miljoonaa kiloa – tämä on noin 500 miljoonan euron edestä ruokaa! Neljän hengen perheessä määrä vastaa usean sadan euron heittämistä roskiin. Hyvä uutinen on se, että pienillä käytännön teoilla asiaan voi vaikuttaa. HSY:n Toinen Kattaus –kampanjassa ravintoloiden huippukokit antavat ammattitaitonsa kaupunkilaisten käyttöön hävikin hillitsemiseksi.

Proteiinin liikasyönti rehevöittää Itämerta – tavallinen perusruoka sisältää riittävästi proteiinia18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset syövät liikaa proteiinia, mikä rasittaa jätevedenpuhdistusta ja Itämerta. Ylimääräinen proteiini, jota elimistö ei tarvitse, poistuu muun muassa typpenä virtsan mukana jäteveteen. Vaikka jätevedenpuhdistamot poistavat typpeä jätevesistä erittäin tehokkaasti, typpeä joutuu silti Itämereen ja aiheuttaa rehevöitymistä. Tavallisen perusruoan syöminen vähentää turhaa typpikuormaa ja auttaa ympäristöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme