Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Virtuaaliluonto vähentää kipuja ikäihmisillä

Jaa

Vastoin perinteisiä käsityksiä vanhukset ottavat uuden teknologian innostuneesti vastaan. Virtuaalilasien kautta koettu luontohetki sai kivun tuntemukset unohtumaan ja se koettiin virkistävänä Vaasan ammattikorkeakoulun uudessa opinnäytetyössä.

Opinnäytetyön tekijät Tuija Nyby (vas.) ja Alisa Helander. Kuva: Anssi Turunen
Opinnäytetyön tekijät Tuija Nyby (vas.) ja Alisa Helander. Kuva: Anssi Turunen

– Idea sai alkunsa Vaasan Ikäkeskuksen harjoittelussa. Ajattelin, että olisi upea mahdollisuus tarjota virtuaalinen luontokokemus ikäihmisille. Niinpä otin yhteyttä Alisaan, VAMKista vuoden vaihteessa sosionomiksi valmistuva Tuija Nyby muistelee.

– Suunnittelun jälkeen kuvasimme ja käsittelimme kaikki materiaalit itse. Testihenkilöt löysimme ikäihmisten ryhmistä. Kaikki, joita pyysimme lähtivät mukaan, joten innostus oli kovaa, jouluksi IT-tradenomiksi VAMKista valmistuva Alisa Helander kertoo.

– Monet lopettivat katsomisen kyyneleet silmissä. Moni ikäihmisistä ei ollut vuosikymmeniin päässyt luontoon käymään ja nyt he matkasivat muistoihinsa. Se oli itsellekin liikuttava hetki, Tuija ja Alisa kertovat.

– Itse myös ottaa luonnon niin itsestään selvänä, ettei tule välttämättä ajatelleeksikaan, että joku ei pääse sinne lainkaan. Luonnon merkitys on ikäihmisille lisäksi erityisen korostunut, koska nuoruudessa luonto on ollut vielä voimakkaammin läsnä, Alisa ja Tuija pohtivat.

Opinnäytetyössä seurattiin myös virtuaalisen luontokokemuksen vaikutuksia testihenkilöihin. Aiempien tutkimusten mukaan sairaalan ikkunasta näkyvä luonto nopeuttaa paranemista ja vähentää kipulääkkeiden tarvetta. Kolme neljästä koki virtuaaliluonnon vaikuttavana ja todentuntuisena. Virtuaalinen luontokokemus myös vähensi koettua kivun tunnetta ja se koettiin virkistävänä. Tulos on merkittävä.

– Mahdollisuuksia tällaisissa sovelluksissa on valtavasti. Kuka tahansa, joka ei pääse luontoon käymään, hyötyy. Palvelutalossa voisi olla virtuaalihuone, jos voisi valita haluamansa luontokokemuksen, vaikkapa suomaiseman. Näkö- ja kuuloaistimuksen lisäksi voitaisiin tuoda mukaan tuoksut ja vieno tuuli, mitä tahansa, Tuija pohtii.

– Virtuaalimaailmalla voitaisiin myös kehittää havainnointikykyä pelin muodossa. Ihmisen havainnointikyky alkaa heiketä 25 ikävuoden jälkeen. Ääniin ja muihin aistimuksiin reagoimisesti saisi pisteitä. Tulosten perusteella voisi kehittää havainnointiaan edelleen, Alisa ideoi

– Opinnäytetyö tekeminen kahden eri alan kesken vaati itseltä jämäkkyyttä, mutta olemme lopputulokseen hyvin tyytyväisiä, Tuija kertoo.

Alisa kokee ajattelun herkityneen sille, miten muut tekniikan kokevat.
– Työelämässä joutuu joka tapauksessa monen eri alan ihmisen kanssa tekemisiin, joten tässä oppi sitäkin. Oli myös arvokasta oppia näkemään toisen ihmisen näkökulmasta nykytekniikka ja sen käyttö. Itselle se on niin arkipäiväinen asia, että on tärkeä ymmärtää ihmisiä, joilla ei ole aiempaa kokemusta alasta.


Lisätietoja:

Alisa Helander, opinnäytteen tekijä, VAMK, puh. 040 565 3103
Tuija Nyby, opinnäytteen tekijä, VAMK, puh. 040 550 6039

Ahti Nyman, opinnäytteen ohjaaja (sosiaaliala), VAMK, puh. 040 011 3959

Klaus Salonen, opinnäytteen ohjaaja (kaupan ala), VAMK, puh. 040 179 6677

USVA - opinnäytetyön tekijöiden haastattelu

Kuvat

Opinnäytetyön tekijät Tuija Nyby (vas.) ja Alisa Helander. Kuva: Anssi Turunen
Opinnäytetyön tekijät Tuija Nyby (vas.) ja Alisa Helander. Kuva: Anssi Turunen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Wolffintie 30
65200 VAASA

0207 663 300, info@vamk.fihttp://www.puv.fi/fi/

Vaasan ammattikorkeakoulusta VAMKista valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3300 ja henkilöstöä 200. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatekniikkaa ja kansainvälisyyttä. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin. www.vamk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa? VAMKiin voi hakea vielä heinäkuussa28.6.2019 07:00:00 EESTTiedote

Kevään yhteishaku ja ylioppilaskirjoitukset sijoittuivat hankalasti päällekkäin. Jos pääsykokeet eivät menneet aivan nappiin, kaikki ei kuitenkaan ole vielä menetetty. VAMKin kesän lisähaussa hakijalla on vielä mahdollisuus saada opiskelupaikka. Lisähaku Vaasan ammattikorkeakouluun käynnistyy maanantaina 15. heinäkuuta ja kestää 26. heinäkuuta asti. Opintoihin haetaan sähköisesti osoitteessa opintopolku.fi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme