Alvar Aalto -säätiö

Visit Alvar Aalto verkkosivusto on laajentunut uusilla matkakohteilla ja palvelee nyt myös saksankielisenä

Jaa

Visit Alvar Aalto -verkkopalvelu on laajentunut viidennellä kieliversiolla ja palvelee matkailijoita saksankielisenä. Uuden kieliversion lisäksi mukana on uusia vierailemisen arvoisia arkkitehtuurikohteita sekä houkuttelevia kiertomatkoja. Mestariarkkitehdin maineikkaiden luomusten ympärille rakennettu verkkopalvelu on julkaistu aiemmin suomen-, englannin-, venäjän- ja japaninkielisenä.

Wolfsburgin kulttuurikeskus (1958-62),  Wolfsburg, Saksa. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Wolfsburgin kulttuurikeskus (1958-62), Wolfsburg, Saksa. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.

Verkkopalvelun uusien matkakohteiden kokonaisuuteen kuuluvat Alvar Aallon arkkitehtitoimiston 195060 luvulla Saksaan suunnittelemat rakennukset. ”Kohteet edustavat arkkitehdin tuotannossa ajanjaksoa, jolloin Aallon kansainvälinen maine vei häntä yhä useammin työtehtäviin Suomen rajojen ulkopuolelle. Toimeksiannot Keski-Euroopassa seurasivat toistaan ja Saksaan muodostuikin Aallon arkkitehtuurin keskittymä – merkittäviä rakennuksia valmistui yhteensä neljälle eri paikkakunnalle, Berliiniin, Bremeniin, Esseniin ja Wolfsburgiin”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi LIndh.

Vierailu Wolfsburgin kulttuurikeskuksessa (195862) on elämys, jossa kokonaisvaltaisesti suunnitellun rakennuksen eri toiminnot on taidokkaasti sijoitettu kolmiosaisen julkisivun suojiin. Luonnonvalolla valaistujen sisätilojen erikoisuuksiin kuuluvat tulisijalla ja avattavalla katolla varustettu atriumpiha. Rakennuksen rikkaat yksityiskohdat ovenkahvoista valaisimiin ja huonekaluihin ovat Alvar Aallon piirtämät. Aalto suunnitteli Wolfsburgin alueelle myös kaksi veistoksellista kirkkoa seurankuntakeskuksineen. Pyhän Hengen kirkon ja seurakuntakeskuksen (195862) sisätilan betonipintoja sävyttävät lämmin puu sekä viuhkamaisesti kaartuvat katto- ja seinäpinnat,Detmeroden kirkon (Stephanuskirche) ja seurakuntakeskuksen (1963, 196568)ilmeessä puolestaan huomion saavat selkeä, marmorinen julkisivu kellotorneineen ja pelkistetyn kirkkosalin katossa leijuvat akustiset elementit. Länsi-Berliinissä sijaitsevan Hansaviertelin sydämeen vuonna 1957 valmistuneen asuinkerrostalo Hansaviertelin suunnittelussa hyödynnettiin parhaita ilmansuuntia ja luonnonvaloa sekä asunnoista vehreään puistoon avautuvia näkymiä.

”Saksaa puhuvien alueiden matkailijat ovat perinteisesti olleet merkittävä vierailijaryhmä Aalto-kohteissa Suomessa. Kun kansainvälinen matkustaminen vähitellen avautuu, on tärkeää pystyä palvelemaan asiakkaita heidän omalla äidinkielellään jo matkojen suunnitteluvaiheessa” perustelee Alvar Aalto -kulttuurireitin ja Visit Alvar Aalto -verkkopalvelun tuottaja Noora Kiili.”On myös huomion arvoista, että Alvar Aallon kohteisiin retkiä järjestävien matkatoimistojen joukkoon on nyt saatu saksalainen kumppani, arkkitehtuurimatkoihin erikoistunut Ticket-B Berliinistä”, Kiili iloitsee.


Kävijöitä odottavat myös useat muut, vastikään Alvar Aalto -kulttuurireittiin lisätyt kansainväliset kohteet. ”Mukana ovat muun muassa Aino ja Alvar Aallon 1930-luvun helmi, upeasti kunnostettu Viipurin kirjasto Venäjältä ja galleristi Louis Carrélle 1960-luvulla suunniteltu uniikki yksityiskoti Maison Louis Carré Ranskasta”, kertoo Kiili.


Paikalliset nähtävyydet ja lähimatkailun helmet

”Katse kannattaa nyt ehdottomasti suunnata kotimaan monipuolisiin Aalto-kohteisiin ja niiden yhteyteen tuotettuihin kulttuurielämyksiin eri puolille Suomea. Paikalliset nähtävyydet ja lähimatkailun arkkitehtuuriaarteet odottavat kävijöitä ihan nurkan takana”, vinkkaaAallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry -yhdistyksen puheenjohtaja Heli Leinonkoski.

Kiertomatka ”Arkea Aallon kattojen alla” kuljettaa arkkitehtuurin ystävän Eurasta Paimion kautta Poriin, jonka varrelle jäävät niin maailmankuulu funktionalistinen parantola, historialliset Kauttuan Ruukinpuisto ja Noormarkun ruukki, kuin kokonaistaideteoksena tunnettu Villa Maireakin. ”Lapsuuden maisemista lakeuksien kautta järvien Jyväskylään” -kiertomatka puolestaan vie Alvar Aallon henkilöhistoriaa johdatellen tutustumaan Alajärven Aalto-kohteisiin, Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskukseen sekä edelleen arkkitehdin monipuolisiin suunnitelmiin Keski-Suomessa. Vierailun arvoisia arkkitehtuurinähtävyyksiä ovat myös modernistinen Vuoksenniskan kirkko Imatralla sekä Alvar Aallon ystävälleen kirjailija Göran Schildtille ja tämän vaimolle Christinelle suunnittelema lämminhenkinen koti, Villa Skeppet Tammisaaressa.

Alvar Aalto -säätiön ja Alvar Aalto -kaupunkien yhteishankkeena tuotettu Visit Alvar Aalto -verkkopalvelu on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä matkailualueiden asiantuntijoiden ja paikallisten palveluyrittäjien kanssa. Hanke on saanut rahoitusta Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurin matkailullisen tuotteistamisen hankerahastosta.

Alvar Aalto Route – 20th Century Architecture and Design -kulttuurireitille myönnettiin toukokuussa 2021 Euroopan neuvoston kulttuurireittistatus. Hankkeen myötä perustetun Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry -yhdistyksen tavoitteena puolestaan on edistää matkailua Alvar Aallon suunnittelemiin kohteisiin Euroopassa ja muualla maailmassa. Reittiyhdistykseen ovat tervetulleita kaikki yleisölle avoinna olevat Aalto-kohteet ja niiden palveluntarjoajat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alvar Aalto -säätiö
Toimitusjohtaja Tommi Lindh
puh. 044 562 1625
tommi.lindh@alvaraalto.fi

Tuottaja Noora Kiili
Alvar Aalto -kulttuurireitti ja Visit Alvar Aalto -verkkopalvelu
puh. 044 562 1625
noora.kiili@alvaraalto.fi

Puheenjohtaja Heli Leinonkoski
Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry
Kansliapäällikkö, Jyväskylän kaupunki
puh. 050 365 4287
heli.leinonkoski@jyvaskyla.fi

Kuvat

Wolfsburgin kulttuurikeskus (1958-62),  Wolfsburg, Saksa. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Wolfsburgin kulttuurikeskus (1958-62), Wolfsburg, Saksa. Kuva Maija Holma © Alvar Aalto -säätiö.
Lataa
Villa Skeppetin (1969-70) olohuone veistoksellisine takkoineen, Tammisaari, Raasepori. Kuva Pyry Kantonen.
Villa Skeppetin (1969-70) olohuone veistoksellisine takkoineen, Tammisaari, Raasepori. Kuva Pyry Kantonen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto -säätiö

JYVÄSKYLÄ ja HELSINKI

040 135 6210https://www.alvaraalto.fi

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimon elämäntyö esillä Säynätsalon kunnantalon kesänäyttelyssä19.5.2022 12:14:49 EEST | Tiedote

Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimo (1908–1963) työskenteli lähes koko työuransa Artekin palveluksessa, ensin Aino Aallon läheisenä työparina ja tämän menehdyttyä pääsuunnittelijana ja taiteellisena johtajana. Hän oli äärimmäisen taitava, mutta vaatimattoman anonyymisti toimiva suunnittelija, jonka elämäntyön täsmällinen kartoittaminen odottaa vielä tekijäänsä. Säynätsalon kunnantalon galleriaan koostettu näyttely "Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimo – kiintopisteenä Artek" avaa suunnittelijan työskentelyä Artekissa.

Alvar Aalto Design Seminar BIOSYMBIOSIS - biolähtöisen muotoilun kansainväliset huiput 24.–25.5.2022 Jyväskylässä4.5.2022 16:18:51 EEST | Tiedote

Biolähtöisen muotoilun kansainväliset huiput esiintyvät Suomessa ensi kertaa 24.–25.5.2022 Jyväskylässä, Alvar Aalto Design Seminar BIOSYMBIOSIS-tapahtumassa. Ilmaista seminaariohjelmaa voi seurata, paitsi paikan päällä, myös virtuaalisesti ympäri maailmaa. Ohjelmaa striimataan mm. Lontoossa, Welltek-showroomin kautta Clerkenwell Design Week -tapahtumaan. Kaikille avoin ja pääsymaksuton, kaksipäiväinen seminaari järjestään Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa (Alvar Aalto, 1954-56). Tapahtuman esityskieli on englanti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme