Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry

VOL tyrmää esityksen varhaiskasvatuksen opettajakelpoisuuksien väljentämisestä

Jaa

Varhaiskasvatuksen opettajia tulee jatkossakin kouluttaa muiden opettajien tapaan yliopistoissa. Esitys viime hallituskaudella laaditun varhaiskasvatuslain avaamisesta Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto tyrmää täysin. Varhaiskasvatuslaki vahvisti varhaiskasvatuksen asemaa osana suomalaisten lasten koulutuspolkua ja koulutuksellisen tasa-arvon tuottamisessa. Nyt tämä uhataan romuttaa.

Varhaiskasvatuksen opettajapula on vallinnut jo pitkään, eikä se syntynyt lakimuutoksen myötä, toisin kuin tiedeministeri ministeri Petri Honkonen esitti STT:n haastattelussa. Esityksensä perusteluna Honkonen esitti helpottaa varhaiskasvatuksen opettajapulaa. Vuonna 2018 varhaiskasvatuslaissa muutetut kelpoisuusvaatimukset eivät ole vielä edes voimassa, sillä viimeiset varhaiskasvatuksen opettajakelpoisuuden saavat sosionomit valmistuvat vuonna 2023.

Yliopistollisen opettajakoulutuksen keskeinen merkitys ja arvo on siinä, että se muodostaa oppimispolun alun. Kaikki opettajat opiskelevat samoissa opettajakoulutuslaitoksissa, muodostaen yhtenäisen tieteelliseen tietopääoman yliopistoissa, josta lapset päiväkodeissa ja kouluissa hyötyvät. Varhaiskasvatuslaki rakentuu aivan keskeisesti lasten oikeuksiin, joka on pidettävä mielessä aina varhaiskasvatuksesta keskusteltaessa.

On jo pitkään ollut nähtävissä suomalaislasten heikentyneet oppimistulokset. Kaikki lapset eivät osaa kunnolla lukea peruskoulun päättäessään. Suomalaisten korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuus on pysähtynyt ja samaan aikaan koulutuksen periytyvyys ja sosiaalisen liikkuvuuden väheneminen ovat nousseet tärkeiksi keskustelun­aiheiksi. Varhaiskasvatuksen merkitys koulutuksellisen tasa-arvon edistäjänä on aivan keskeinen, Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton puheenjohtaja Anitta Pakanen korostaa.

Honkosen esitys opettajakelpoisuuden avaamisesta myös sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeatutkinnon suorittaneille sosionomeille romuttaa koko varhaiskasvatuslain uudistuksen. Viime hallituskauden varhaiskasvatuslaki oli merkittävä ja historiallinen edistysaskel varhaiskasvatuksessa, jota on rakennettu pitkään. Varhaiskasvatuslailla pyrittiin varhaiskasvatuksen vaikuttavuuden parantamiseen ja laadun yhdenvertaistamiseen. Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen suorittama arviointi (2019) Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden toteutumisesta on huolestuttava, jossa huomio kiinnittyy opettajakoulutuksen suorittaneiden pieneen määrään vastaajissa. On tunnustettava, että mahdollinen opettajakelpoisuuden väljentäminen tulisi olemaan asia, johon joudutaan jälleen palaamaan, kun arviointeja esimerkiksi normiluonteisten opetussuunnitelmien toteutumisesta jälleen tehdään. Varhaiskasvatus ei tarvitse enää poukkoilevaa politiikkaa, vaan määrätietoista ja suunnitelmallista varhaiskasvatuslain osoittaman suunnan toimeenpanoa. Päiväkotien henkilöstö kaipaa päättäjiltä nyt viime vuosina esitettyyn suuntaan nimenomaan työ- ja kehittämisrauhaa, Pakanen alleviivaa.

Varhaiskasvatuslaissa on osoitettu suunta sosionomien vahvalla osaamiselle, jota pystytään nyt hyödyntämään varhaiskasvatuksen sosionomien tehtävässä, Pakanen jatkaa. Eri koulutustaustaisille on eri vahvuuksia, joita nykyinen laki antaa mahdollisuuden hyödyntää.

Varhaiskasvatuksen opettajapula ratkeaa, kun yliopistot kouluttavat riittävän määrän varhaiskasvatuksen opettajia ja samalla kiinnitetään huomio palkkaukseen ja opettajien työoloihin. Yliopistot tarvitsevat myös pysyvää rahoitusta varhaiskasvatuksen opettajien ja maistereiden aloituspaikkojen vakiinnuttamiseen ja kehittämiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry
Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry
Rautatieläisenkatu 6
00950 Helsinki

0503202922https://www.vol.fi/

Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto (VOL) on varhaiskasvatuksen asiantuntijajärjestö. Teemme työtä varhaiskasvatuksen opettajien sekä varhaiskasvatuksen arvostuksen ja lapsen oikeuksien puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry

Lastentarhanopettajaliitosta Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto25.10.2019 10:38:15 EEST | Tiedote

Lastentarhanopettajaliiton 100-vuotisjuhlavuosi päättyy liiton nimenmuutokseen. Lastentarhanopettajat ovat varhaiskasvatuslain mukaan varhaiskasvatuksen opettajia, siksi myös Lastentarhanopettajaliitosta tulee nyt Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL. Ruotsinkielinen nimi on Småbarnspedagogikens Lärarförbund SLF ja englanniksi Early Childhood Education Teachers Union (ECE Teachers Union). Patentti- ja rekisterihallitus rekisteröi vielä liiton uudet säännöt, nimenmuutoksen osalta.

Varhaiskasvatuspäivänä kampanjoidaan pienten lasten opettajien puolesta15.3.2018 09:27:31 EET | Tiedote

Varhaiskasvatuslain toinen vaihe on parhaillaan lausuntokierroksella. Lastentarhanopettajaliiton mielestä luonnos varhaiskasvatuslaiksi edistää lapsen oppimista ja kehitystä vahvistavaa toimintakulttuurin muutosta varhaiskasvatuksessa. – Lastentarhanopettajan rooli ja vastuu pedagogisesta työstä selkiytyy, Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen kiteyttää Valtakunnallisena Varhaiskasvatuspäivänä.

Lastentarhanopettajankoulutus – 125 vuotta tulevaisuuden tekijöitä4.10.2017 12:33:00 EEST | Tiedote

Hanna Rothman ja Elisabeth Alander aloittivat Friedrich Fröbelin pedagogiikkaan perustuvan lastentarhatoiminnan Suomessa 1880-luvun lopulla ja perustivat lastentarhanopettajakoulutuksen syyskuussa 1892 Sörnäisten kansanlastentarhan yhteyteen. Laadukas varhaiskasvatus luo pohjan koko kansakunnan kasvatusjärjestelmälle, joten lastentarhanopettajankoulutuksen perustaminen jo ennen maamme itsenäistymistä on ollut erityisen viisas ja kauas tulevaisuuteen suuntaava teko. Lastentarhanopettajankoulutuksen 125-vuotisjuhlavuosi on osa Suomi 100 juhlavuoden ohjelmaa. Juhlavuoden suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Lastentarhanopettajaliiton valtuuston julkilausuma Kohti kansallisesti yhtenäistä vaikuttavaa varhaiskasvatusta28.4.2017 14:15:05 EEST | Tiedote

Lastentarhanopettajaliiton näkemyksen mukaan hallituksen puoliväliriihen päätökset antavat aineksia varhaiskasvatuksen pedagogiikan kehittämiselle ja varhaiskasvatuslain päivittämiselle. Päätökset lisätä varhaiskasvatukseen osallistumisastetta muiden pohjoismaiden tasolle ja parantaa varhaiskasvatuksen laatua ovat askeleita kohti korkeatasoista maksutonta pedagogista varhaiskasvatusta. Linjaus on yhtenäinen Euroopan unionin tavoitteen kanssa nostaa yli 4- vuotiaiden lasten varhaiskasvatukseen osallistumista 95 prosenttiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme