SDP EDUSKUNTA

VR jatkaa totutulla linjalla, palveluiden keskittämiselle ei näy loppua

Jaa

"VR-Yhtymän henkilöstöpolitiikka on täysin ala-arvoista ja paheksuttavaa, toteavat liikenne- ja viestintävaliokunnan sd-kansanedustajat Paula Werning, Seppo Eskelinen ja Raimo Piirainen."

Marinin hallitus on merkittävästi edistänyt raideliikenteen investointeja ja kehittämistä. Raideliikenteen matkustaja määrien kasvu oli ennen koronaa hyvässä vauhdissa, ja kasvunäkymät ovat vahvat koronan jälkeenkin. Tästä huolimatta VR toimii vastoin hallitusohjelman kirjausta. Valtion yhtiö voi toimipaikkojensa sijaintiin ja toimintojensa kehittämiseen liittyvillä päätöksillään tukea alueiden kehittymismahdollisuuksia kasvukeskusten ulkopuolella. VR ei kuitenkaan näin toimi, vaan määrätietoisesti, toistuvin päätöksin toimii hallitusohjelman kirjausten vastaisesti.

VR-Yhtymä on mitä ilmeisemmin löytänyt koronasta oivan tekosyyn, jotta palveluiden keskittämistä voidaan surutta toteuttaa täysin suunnitelmallisesti ja määrätietoisesti etenkin Kaakkois- ja Itä-Suomessa. Uusin osoitus tästä on juuri päättyneet yt-neuvottelut Kouvolassa. Nämä tämän kertaiset neuvottelut koskivat matkustajaliikenteen palveluyksikön Kouvolan työpisteen sulkemista ja töiden siittämistä hoidettavaksi muiden työpisteiden kautta.

Yhtiö tekee toistuvasti lyhytnäköisiä päätöksiä, joiden seurauksina heikennetään huomattavasti junaliikenteen matkustajien turvallisuutta ja palveluita, puhumattakaan työturvallisuuteen liittyvistä selvistä heikennyksistä.

LVM ja VR-Yhtymä Oy:n väliseen sopimukseen henkilöjunaliikenteen ostamisesta on kirjattu oikeuksia, velvollisuuksia ja vastuita mm. esteettömyyteen liittyen. ”VR huolehtii osaltaan kulloinkin voimassa olevan rautatie-vastuuasetuksen asettamista velvoitteista, kuten siitä, että liikuntarajoitteinen matkustaja pääsee junaan ja siitä pois. VR huolehtii rautatievastuuasetuksessa edellytetyllä tavalla myös siitä, että matkustajat saavat tietoa palveluista heille sopivalla tavalla ja että sen asiakaspalveluhenkilökunta on saanut riittävän koulutuksen erityisryhmien palvelemiseen.” Tosiasiassa VR ei pysty esimerkiksi Kymenlaaksossa noudattamaan sopimustaan, sillä Kymenlaakson ostoliikenteessä käytettävä kalusto ei kuitenkaan ole liikunta- ja aistirajoitteisten matkustajien tarpeet huomioivaa. Myös palvelevahenkilökunta jää historiaan.

Kuten VR yhtymä toteaa, YT-menettely Kouvolassa on konduktöörien osalta päättynyt. Neuvottelutuloksesta voi todeta, että työnantaja sai haluamansa. Joitain vuoroja jatkossa voi edelleen alkaa Kouvolasta, mutta se koskee niitä työntekijöitä, jotka ottavat vastaan lähiliikenteen työpaikan Helsingistä. Tällöin Helsinki on ensisijainen työpiste ja Kouvola on vasta toissijainen.  

Väkisinkin herää ajatus siitä, että tämä on vain VR vippaskonsti ja kasvojenpesu yritys, jolla halutaan antaa julkisuuteen kuva, että Kouvolan toimipistettä ei lopeteta. Odotettavissa on kuitenkin se, että näinköhän vastaavia YT-neuvotteluja tulee jatkossakin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee: Oli kunnia edustaa Suomea tärkeissä konferensseissa2.7.2021 14:02:30 EEST | Tiedote

Eduskunnan suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan puolesta osallistui kansanedustaja Hussein al-Taee kesäkuussa kahteen EU-puheenjohtajamaa Portugalin järjestämään konferenssiin pitäen Suomen ainoat puheenvuorot molemmissa tapaamisissa. 14.6 pidetty konferenssi käsitteli EU:n maahanmuuttopolitiikkaa ja 21.6 järjestetty konferenssi koski EU-Afrikka suhteita. Molemmat olivat parlamentaarisia konferensseja ja osallistujia oli useiden maiden parlamenteista.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Osaava ja päättävä hallitus vie asioita eteenpäin haasteista huolimatta2.7.2021 13:08:38 EEST | Tiedote

Eduskunnassa on kevätkaudella käsitelty ja päätetty laajoista kokonaisuuksista kuten koronan hoidosta, sote-uudistuksesta, EU:n elpymispaketista sekä linjattu Suomen talouden tulevaisuudesta. Näiden päätösten tavoitteena on ollut sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävän suomalaisen yhteiskunnan rakentaminen. SDP:n johtaman hallituksen politiikan keskiössä on sitoutuminen vastuulliseen talouspolitiikkaan, hyvinvointivaltion palveluiden turvaamiseen sekä eriarvoisuuden vähentämiseen yhteiskunnassamme. - Suomi ja koko maailma ovat kärsineet yli vuoden verran historiallisesta terveydellisestä ja taloudellisesta kriisistä. Tämän hetken arviot Suomen talouden elpymisestä ovat paljon valoisempia, mitä vielä viime syksynä. Vaikka taloutemme toipuu ja kasvua on näköpiirissä, kriisinhoito ei ole kuitenkaan vielä ohi. Pandemian aiheuttamat vauriot pitää korjata. Terveydenhuollossamme on hoitovelkaa, koulutuksessa on koulutusvelkaa ja erityisesti nuorilla on hyvinvointivelkaa

SDP:n Seppo Eskelinen: Itä-Suomen liikennehankkeet huomioitu hyvin Väyläviraston suunnitelmassa2.7.2021 11:14:28 EEST | Tiedote

-Olen tyytyväinen, että moni Itä-Suomen ja Savo-Karjalan kannalta tärkeistä hankkeista on listattu Väyläviraston tänään julkistetussa luonnoksessa investointiohjelmaksi, sanoo kansanedustaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Seppo Eskelinen. Väylävirasto julkisti tänään luonnoksensa investointiohjelmaksi seuraavalle kahdeksalle vuodelle liittyen eduskunnan eilen hyväksymään 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan. -Itä-Suomen kannalta on merkittävää, että luonnoksessa on mainittu Karjalan- ja Savon ratojen kehittäminen sekä kaksoisraiteen jatkaminen Joutsenosta Luumäelle, mikä heijastuu koko Karjalan radan sujuvuuden ja turvallisuuden sekä teollisuuden kuljetusten parantumisena. Maanteiltä listalle on nostettu VT9 Liperin eritasoliittymä ja Kuopion Lentokentäntien liikennejärjestelyjen parantaminen sekä Karvion kanavan sillan uusiminen. Väylävirasto lähetti tänään suunnitelmaluonnoksen lausuntokierrokselle, joka kestää syyskuun puoliväliin saakka. Valmi

SDP:n Kymäläinen: Investointiohjelmalla liikennejärjestelmäsuunnitelman toimeenpano vauhtiin2.7.2021 10:30:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tyytyväinen Väyläviraston tänään lausuntokierrokselle lähettämään luonnokseen tulevien vuosien investointiohjelmaksi. Ohjelman laatiminen perustuu eduskunnassa juuri hyväksyttyyn 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan ja siinä määriteltyihin kriteereihin. - On tärkeää, että nyt alamme ensi kertaa nähdä käytännössä pitkään valmistellun valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelmatyön tuloksia, kun suunnitelmaa aletaan panna toimeen. Väyläviraston laatimaan investointiohjelmaan on koottu ehdotukset seuraavien 8 vuoden aikana käynnistettävistä hankkeista sekä niiden toteuttamisjärjestyksestä ja rahoituksesta. Ohjelma toimii tulevien vuosien budjettivalmistelujen pohjana. Lopullisen päätöksen toteutettavista hankkeista tekee kuitenkin eduskunta talousarvion yhteydessä, Liikenne 12 -suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtajana toiminut Kymäläinen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme