Vuoden 2019 sosiaali- ja terveyspalveluiden arviointi keskittyy palvelujen kriittisiin kohtiin
Maaliskuussa alkanut vuoden 2019 sosiaali- ja terveyspalvelujen arviointi on päässyt hyvään vauhtiin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viisi arviointipäällikköä käyvät parhaillaan keskusteluja sairaanhoitopiirijakoon perustuvien kahdenkymmenen alueen edustajien kanssa. Keskustelut ja laaja indikaattoritietopohja antavat perustan asiantuntija-arvioille, joissa keskitytään tänä vuonna erityisesti kansallisiin ja aluekohtaisiin painopisteisiin.
Vuoden 2019 palvelujen arviointi valmistuu syksyllä 2020, ja THL julkaisee aluekohtaiset tulokset vuoden lopussa. Myöhemmin julkaistaan kokoava, koko maan kattava arvio sosiaali- ja terveyspalveluista Suomessa 2019.
Sosiaali- ja terveysministeriö hyödyntää THL:n asiantuntija-arvioita, kun se keskustelee alueiden kanssa sosiaali- ja terveydenhuollon tilasta ja kehittämistarpeista.
Nyt arvioidaan palvelujen kriittisiä kohtia
Tällä kertaa sote-arviointi seuraa maan eri alueiden kehitystä aiemmissa arvioinneissa esiin nousseissa asioissa (painopisteet). Keskeinen arvioinnin kriteeri on suoriutuminen palvelujen järjestämisestä. Seurattavia painopisteasioita on kultakin alueella kaksi, ja aiheet vaihtelevat alueittain lasten, nuorten, perheiden tai ikääntyneiden palvelujen saatavuudesta erikoissairaanhoidon saatavuuteen ja sekä kustannuksiin.
Alueiden arvioinnin painopisteet ovat luettavissa THL:n verkkosivulta Arvioinnin painopisteet 2019.
Alueiden palveluista arvioidaan lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n valitsemat kaksi painopistettä:
- perustason mielenterveyspalvelujen saatavuus ja laatu sekä
- ikääntyneiden palvelujen ja terveyspalvelujen integraatio.
Edelleen THL arvioi kaikkien alueiden palvelut tietyillä perusindikaattoreilla, mikä mahdollistaa valtakunnallisen kehityksen vuotuisen seurannan sekä alueiden keskinäisen vertailun.
THL:n arviointipäälliköt vastaavat kukin oman alueensa palvelujen arvioinnista. Arviointipäälliköiden työnjako noudattaa yliopistosairaaloiden, eli ns. ERVA-alueiden jakoa:
- Helsinki ja Uusimaa, Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Päijät-Häme – Nina Knape
- Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme, Pirkanmaa – Eija Rintala
- Etelä-Savo, Itä-Savo, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo – Ritva Kannisto
- Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Lappi ml. Länsi-Pohja, Pohjois-Pohjanmaa – Tiina Hetemaa
- Vaasa, Satakunta, Varsinais-Suomi – Hannele Ridanpää
Tietopohjan kolme kokonaisuutta
THL:n arvioinnissa käyttämä tietopohja koostuu kolmesta kokonaisuudesta:
- Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavuusmittariston (KUVA) kvantitatiiviset indikaattoritiedot.
- Laadulliset dokumenttiaineistot, kuten alueiden järjestämissuunnitelmat, toimintasuunnitelmat, päätöksentekoasiakirjat ja viranomaisten valvontahavainnot.
- THL:n arviointipäällikköjen käymät keskustelut alueiden yhteyshenkilöiden kanssa.
Lue lisää: Sote-arviointi ja tietopohja
Lisätietoja:
Pekka Rissanen
tietoylijohtaja, THL
puh. 029 524 6068
Kimmo Parhiala
yksikönpäällikkö, THL
puh. 029 524 7844
Antti Kuopila
erityisasiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö
puh. 029 516 3516
etuniumi.sukunimi@stm.fi
Tiina Hetemaa
arviointipäällikkö, THL
Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualue (OYS-erva)
puh. 029 524 7903
Ritva Kannisto
arviointipäällikkö, THL
Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualue (KYS-erva)
puh. 029 524 7197
Nina Knape
arviointipäällikkö, THL
Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualue (HYKS-erva)
puh. 029 524 7683
Hannele Ridanpää
arviointipäällikkö, THL
Turun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualue (TYS-erva)
puh. 029 524 7136
Eija Rintala
arviointipäällikkö
Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualue (TAYS-erva)
puh. 029 524 7544
THL:n sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 26/202526.6.2025 15:11:31 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset pe 27.6. Vanhuspalvelujen tila: Tiedot ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden henkilöstömitoituksesta. Lisätiedot: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Lisätietoa: Katso myös ajankohtaisia uutisiamme thl.fi Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa THL:n tuoreimmat julkaisut löytyvät Julkarista ja THL:n kirjakaupasta THL on myös Instagramissa tunnuksella @thl.fi
Huomioi lintuinfluenssariski, jos kohtaat luonnossa sairaan tai kuolleen eläimen26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Lintuinfluenssatartunnan saaneita, sairaita tai kuolleita lintuja on havaittu tänä vuonna viimevuotista enemmän. Virus ei tartu ihmiseen helposti, mutta voi tarttuessaan aiheuttaa vakavan taudin. Vältä siis koskemasta luonnosta löytämiisi kuolleisiin tai sairaisiin eläimiin.
Muiden maiden sote-järjestelmät tarjoavat eväitä mutta eivät pikaratkaisuja Suomen sote-mallin kehittämiseen - työ vaatii parlamentaarista yhteistyötä25.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Muissa maissa käytössä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämismallit antavat aineksia myös Suomen sote-järjestelmän kehittämiseen, mutta eivät tarjoa pikaisia ratkaisuja, todetaan THL:n tuoreessa selvityksessä.
Muistutuskutsu: Mitä voimme oppia muiden maiden tavoista järjestää sote-palvelut? THL:n selvityksen julkistustilaisuus ja puoluesihteereiden keskustelu Porin SuomiAreenassa ke 25.6. klo 8.30–1023.6.2025 11:28:25 EEST | Kutsu
Hyvät toimitukset, sosiaali- ja terveydenhuolto herättää runsaasti intohimoja ja keskustelua siitä, mihin suuntaan sote-järjestelmäämme olisi kehitettävä. Suomessa on esitetty mm. hyvinvointialueiden verotusoikeutta, aluevaltuustojen lakkauttamista, Kela-korvausten kasvattamista, koko terveydenhuollon kansallistamista ja siirtymistä vakuutuspohjaiseen terveydenhuoltoon. Millaisia eri sote-järjestämismalleja muissa maissa on käytössä ja mitä voimme oppia niistä Järjestämme Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. aamiaistilaisuuden, jossa julkaisemme tuoreen selvityksemme neljästä kansainvälisestä sote-mallista ja niiden soveltamisesta Suomessa. Lisäksi tilaisuudessa on puoluesihteereiden paneeli aiheesta. Tervetuloa mukaan! Tilaisuuden avaa THL:n pääjohtaja Mika Salminen. Selvityksen esittelee johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen. Paneelissa keskustelevat SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi, keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho sekä kokoomuksen puoluesihteeri Timo Elo. Kaikki
THL esittää vyöruusurokotteen ottamista rokotusohjelmaan elin- ja kantasolusiirtopotilaille sekä hematologista syöpää sairastaville23.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Lisäksi THL esittää ikäperusteisia vyöruusurokotuksia kaikille 75-vuotiaille, jos rokotetta saadaan hankittua kohtuulliseen hintaan. Päätökset kansallisen rokotusohjelmaan otettavista rokotteista tekee sosiaali- ja terveysministeriö. Vyöruusurokote vähentää tehokkaasti vyöruusuun ja sen vaikeisiin tautimuotoihin sairastumista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme