Aluehallintovirasto

//Korjattu ingressiä// Vuoden 2021 alku sujuu rokotetta odottavissa tunnelmissa (Länsi- ja Sisä-Suomi)

Jaa

Viranomaiset kokosivat vuoden ensimmäisessä valmiustoimikunnassa yhteistä kokonaiskäsitystä korona-häiriötilanteesta. Tautitilanne vaihtelee maakunnittain ja viikoittain, joten myös eri palvelut, kuten liikuntapaikat tai kirjastot voivat olla kunnissa eri tavoin avoinna tai suljettuina. Aluehallintoviraston uusi kokoontumisrajoituspäätös julkaistiin 14.1.2021 ja sen voimassaolo alkaa maanantaina 18.1.2021.

Koronatesteihin on hakeuduttu joulun ajan ja vuoden alkupäivien aikana tavanomaista vähemmän, mikä vaikeuttaa väestössä tosiasiallisesti olevan koronatilanteen arviointia. Rokotteita on saatu Suomeen ja alueelle odotettua vähemmän, mutta rokotuksia on pystytty kuitenkin jo antamaan tärkeimmille kohderyhmille.

Koronavirusvariantin leviäminen Suomeen sai päättäjät varpailleen – torjuntatoimiin ehditään vielä

Puheenjohtaja Marko Pukkinen kertoi, että Brittein saarilta on saatu jo paljon kokemuksia siellä leviävän koronavirusvariantin käyttäytymisestä. ”Tämä virusvariantti leviää erittäin tehokkaasti ja varsinaiseksi vaivaksi jo noin 6-8 viikossa. Kun olemme nyt tämän virusmuunnoksen osalta alkuvaiheissa, niin on aikaa vielä torjua sitä niillä tutuilla ja tehokkailla torjuntatoimilla, joilla olemme estäneet Covid-19 -viruksen leviämistä”, totesi Pukkinen.

Säteilyvaaratilanteisiin – niin pieniin kuin suuriinkin - on varauduttu

Säteilyturvakeskuksen (STUK) valmiudesta, viestinnästä ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Karim Peltonen valotti Olkiluodon ydinvoimalassa joulukuun alkupuolella tapahtuneen säteilyvaaratilanteen luonnetta ja sen avulla esiin nostettuja kehittämiskohteita.

Peltonen kertoi, että ”Olkiluoto 2-laitosyksikön häiriötilanne oli todellinen hälytys ja siten vakava. Todellista vaaraa tilanteessa ei kuitenkaan missään vaiheessa ollut.” Tapahtuman syyksi on osoittautunut ylikuuma jäähdytysvesi, joka laukaisi monimutkainen radiokemiallisen prosessin minkä seurauksena mitatut kohonneet säteilyarvot laukaisivat automaattiset varotoimet.    STUK:lla on 24/7 varallaolopäivystys ja STUK käynnistikin tuolloin tilanteen arvioinnin ja seurannan sekä viesti tilanteesta eri sidosryhmille ja medialle.

Tapahtuma oli ainutlaatuinen Suomen historiassa ja se tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia oppia viranomaistoiminnan kehittämiseksi, toteaa Peltonen ja jatkaa, että STUK julkaisee tapahtuman johdosta omat suosituksensa maaliskuun puolivälin jälkeen.

Olkiluoto 2 -laitostilanne osoitti viestinnän ja tilannekuvan jakamisen merkityksen sekä ne haasteet ja vaatimukset, joita viranomaisten yhteistoimintaan kohdistuu. Säteilyvaaratilanteiden hoito vaatii koko yhteiskunnan toimia, kaikilla tasoilla.  ”Toimintaympäristömme on kompleksinen ja se heijastuu myös säteilyvaaratilanteisiin, niin pieniin kuin suuriinkin.  On tärkeää, että myös tällaisia vaikeita ja monimutkaisia tilanteita ja niiden hoitoa harjoitellaan säännöllisesti, mutta että myös opitaan, kun jotain tapahtuu”, korostaa Karim Peltonen.

Koronatilanne on valtakunnallisesti hyvin herkkä ja epidemiatilanteen laajamittainen äkillinen heikentyminen on edelleen mahdollista

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta toteaa, että viranomaiset ovat pystyneet säilyttämään suorituskykynsä hyvänä pitkään jatkuneesta häiriötilanteesta huolimatta.

Kaikissa häiriötilanteissa, niin koronapandemiassa kuin säteilyvaaratilanteissakin tarvitaan koordinoitua viranomaisten yhteistyötä, toimivaa infrastruktuuria, tehokasta tiedottamista ja viranomaistoimijoiden kattavaa yhteistyötä. Yksi aluehallintoviraston tehtävistä on varautumisen yhteensovittaminen, mitä tehtävää valmiustoimikuntatyö myös toteuttaa.

 

Lisätietoja

ylijohtaja Marko Pukkinen p.0295 018 582 etunimi.sukunimi@avi.fi

johtaja Tarja Wiikinkoski , p. 0 295 018 800, etunimi.sukunimi@avi.fi

Linkit

Tiedote 14.1.2021: Kymmenen hengen kokoontumisrajoitus jatkuu Länsi- ja Sisä-Suomen alueen sairaanhoitopiireissä

Päätös 14.1.2021: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätös 14.1.2021 pdf 265kB  (avi.fi-verkkosivujen yleistiedoksiannoissa)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohje turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä, (minedu.fi-verkkosivuilla)

Mitä yleisötilaisuuksia, kokoontumisia ja toimintaa aluehallintovirastojen antamat määräykset koskevat?

Kaikki avi.fi-sivuston kysymykset koronasta ja yleisötilaisuuksien järjestämisestä

Vaasan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Aluehallintoviraston koronaneuvonta tapahtumanjärjestäjille (ma-pe klo 8-11.30 ja 12.30-16): 0295 016 666, koronainfo@avi.fi

Länsi- ja Sisä-Suomi

Alkoholi ja anniskelu
Opetus ja kulttuuri
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Työsuojelu 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintä

Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.

Puh:0295 016 000viestinta@avi.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Skärpta sammankomstbegränsningar i Södra Finlands område den 5 mars - sammankomster med över sex personer är förbjudna, också mindre bör undvikas5.3.2021 14:54:16 EETTiedote

På grund av det allvarliga epidemiologiska läget skärper Regionförvaltningsverket i Södra Finland sammankomstbegränsningarna. Alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över sex personer är förbjudna och dessutom bör man undvika också mindre sammankomster alltid när det är möjligt.

Pohjois-Pohjanmaalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään edelleen, turvatoimia noudattaen enintään 6 hengen tilaisuudet ovat mahdollisia (Pohjois-Suomi)5.3.2021 14:33:04 EETTiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto jatkaa nykyisiä yleisten kokoontumisten rajoituksia Pohjois-Pohjanmaan kuntien alueella 8.3. – 31.3.2021. Tartuntatautilain nojalla ovat kiellettyjä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Pohjois-Pohjanmaan alueella 31. maaliskuuta saakka. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää välttämättömiä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 6 (kuusi) henkilöä edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 22.2.2021 päivittämää ohjetta, joka täydentää suoraan tartuntatautilain muutoksista tulevia velvollisuuksia.

Työnantajan viivyttely työtodistuksen ja palkkalaskelman antamisessa johti sakkoihin työsopimuslain rikkomisesta5.3.2021 13:50:05 EETTiedote

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi siivousalan työnantajan 18 päiväsakon sakkorangaistukseen työsopimuslakirikkomuksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 26.2.2021. Asiassa oli kysymys siitä, että työnantaja ei antanut työntekijälle tämän pyytämää työtodistusta ja palkkalaskelmaa. Työnantaja viivytteli asiakirjojen antamista vielä senkin jälkeen, kun aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue oli kehotuksella velvoittanut työnantajaa antamaan työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Aluehallintovirasto joutui kehotuksen jälkeen asettamaan velvoitteiden noudattamiselle uhkasakon. Vasta tämän jälkeen työnantaja antoi työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Työnantajalla on velvollisuus antaa työsuhteeseen liittyvät asiakirjat Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajalla on työsopimuslakiin perustuva velvollisuus antaa työntekijälle työsuhteeseen liittyvät asiakirjat, joita ovat työtodistus, palkkalaskelma ja selvitys työsuhteen keskeisistä ehdoista. Työsuhteeseen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme