AVEK

Vuoden 2022 AVEK-palkinto liikkuvan kuvan taitaja Azar Saiyarille

Jaa
Suomen merkittävimmän mediataiteen palkinnon saa tänä vuonna erityisesti liikkuvan kuvan parissa työskentelevä Azar Saiyar. Hän hyödyntää teoksissaan usein arkistomateriaalia sekä yhdistelee erilaisia elokuvallisia tyylejä ja tekniikoita. Saiyarin Mun koti -videoteos esitettiin viime helmikuussa Berlinalessa.
Mediataiteilija ja elokuvantekijä Azar Saiyar. Kuva: Riitta Supperi
Mediataiteilija ja elokuvantekijä Azar Saiyar. Kuva: Riitta Supperi

Palkintoraati kiittelee mediataiteilija ja elokuvantekijä Azar Saiyarin konstailematonta ilmaisua, taitoa tarkastella yhteiskunnallisten ilmiöiden välisiä yhteyksiä sekä kykyä yhdistää arkistomateriaalia itse kuvattuun aineistoon. 15 000 €:n arvoinen AVEK-palkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena luovasta työstä.

Saiyarin teokset tarkastelevat muun muassa ylisukupolvisuutta, muistamista ja oppimista sekä kotimaansa jättäneen kokemusta. Esimerkiksi Lailan omena (2021) on vuonna 1964 koululuokassa kuvattuun televisioarkistofilmiin ja haastatteluihin pohjaava videoteos, joka käsittelee lapsuutta, kasvamista, oppimista ja sääntöjä.

”Teosten poliittisuus kasvaa omaelämäkerrallisuuden kostuttamasta maaperästä ja niiden liikkeelle sysäämät ajatusvirrat kulkevat yksityisten tilojen läpi kohti jaettua ja yhteiskunnallista kokemusta”, palkintoraati kiteyttää perusteluissaan.

Saiyarin teoksia on esitetty lukuisilla kotimaisilla ja kansainvälisillä festivaaleilla, televisiossa sekä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä, kuten Oberhausenin kansainvälisellä lyhytelokuvafestivaalilla, Helsingin taidemuseo HAMissa ja Mäntän kuvataideviikoilla. Saiyarin videoteos Mun koti (2022) oli mukana Berlinalen Forum Expanded -sarjassa viime helmikuussa.

Saiyarin teokset sekoittavat yksityistä ja kollektiivista muistia

Helsingissä työskentelevä Saiyar sanoo, että AVEK-palkinto on hänelle hyvin iloinen yllätys.

”Suomessa tehdään paljon hienoja, keskenään erilaisia mediataideteoksia, jotka löytävät monenlaisia yleisöjä täällä ja muualla maailmalla. Vuosittain myönnettävä AVEK-palkinto tekee mediataidetta ja sen tekemisen tapoja yhä näkyvämmiksi – myös esimerkiksi niille päättäjille, jotka eivät muuten päädy mediataiteen ja kokeellisen elokuvan pariin”, Saiyar toteaa.

Arkistojen avulla Saiyarin teokset yhdistävät kuvia yksityisestä ja kollektiivisesta muistista. Mun koti -teoksessa katkonaiset muistot lapsuudesta ja aikuisuudesta sekoittuvat toisiinsa lauluna, jota tuntematon kertoja tapailee.

”Haluan, että asiat tuntuvat vaivattomilta – ettei teoksiin käytetty työ ole se asia, joka nousee osaksi katsomiskokemusta. Pidän myös turhan työn ajatuksesta eli vaivannäöstä näkymättömiä asioita kohti. Silloin tekeminen toimii jollain muulla kuin tuottavuuden maksimoinnin tai työn arvottamisen logiikalla. Vaikka nämä teemat eivät ole teosteni aiheita, ne vaikuttavat teosten toteuttamistapaan”, Saiyar toteaa.

Toisilta oppiminen ja yhdessä ajattelu ovat Saiyarille teosten tekoprosessissa tärkeitä asioita. Hän kuvailee teosten syntyvän työryhmässä olevien taiteilijoiden kanssa dialogissa. Myös esimerkiksi ystävien, perheen ja muiden läheisten ihmisten kanssa käydyt keskustelut ja yhdessä vietetty aika vaikuttavat teoksiin.

Saiyar kertoo asettuvansa taiteessaan usein katsojan ja yleisön rooliin ohjaajan sijaan. Hän tarttuu aiheisiin ja paikkoihin, joissa ei ole ”mitään erityistä” ja joissa asiat vaikuttavat olevan hyvin, normaalisti. Hän tarkastelee näihin kietoutuneita hierarkioita ja valtarakenteita.

”Haastan kuvaa ja tarinaa katsomalla, kuuntelemalla ja uppoutumalla yksityiskohtiin. Minua kiinnostaa työskennellä sellaisten asioiden parissa, jotka eivät synny alun perin yksin minusta tai omista kiinnostuksistani”, Saiyar toteaa.

Tällä hetkellä Saiyar työstää teosta, jonka lähtökohtana on hänen Iranista Suomeen 1970-luvulla muuttaneen isänsä nauhoitukset c-kasetille. Niiltä kuuluu niin perhearkea kuin Iranin radion ohjelmavirtaa vuoden 1979 Iranin vallankumouksen ajalta. Marraskuussa Saiyarilla on yksityisnäyttely Oksasenkatu 11 -galleriassa Helsingissä.

AVEK-palkinto

AVEK-palkinto on tunnustus luovasta työstä. 15 000 euron suuruinen palkinto voidaan myöntää mediataiteen tai muun audiovisuaalisen kulttuurin piirissä toimivalle tekijälle tai ryhmälle. AVEK-palkinto myönnettiin tänä vuonna 19. kerran.

Palkintoraatiin kuuluivat av-alan moniosaaja ja AVEKin johtokunnan puheenjohtaja Erkki Astala, professori, mediataiteilija Salla Tykkä sekä Arte ry:n toiminnanjohtaja, kuraattori Mirjami Schuppert.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mediataiteilija ja elokuvantekijä Azar Saiyar. Kuva: Riitta Supperi
Mediataiteilija ja elokuvantekijä Azar Saiyar. Kuva: Riitta Supperi
Lataa
Still-kuva teoksesta Mun koti (Azar Saiyar, 2022). Kuva: Joonas Kiviharju
Still-kuva teoksesta Mun koti (Azar Saiyar, 2022). Kuva: Joonas Kiviharju
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

AVEK
AVEK
Hietaniemenkatu 2
00100 HELSINKI

09 4315 2350https://www.kopiosto.fi/avek/

AVEK tukee monimuotoista kotimaista audiovisuaalista kulttuuria tekijänoikeusvaroin. Tuellamme syntyy uusia dokumenttielokuvia, animaatioita ja lyhytelokuvia sekä mediataideteoksia. Toimimme osana tekijänoikeusjärjestö Kopiostoa. Varamme ovat pääasiassa peräisin valtion budjetista saatavasta yksityisen kopioinnin hyvityksestä.
www.kopiosto.fi/avek

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta AVEK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme