Suomen 4H-liitto

Vuoden 4H-yritys -kilpailun voittajille yrittäjyys on elämäntapa

Jaa

Vuoden 4H-yritys -kilpailun ovat voittaneet espoolainen VeljeksetAvuksi ja joensuulainen Villit Juuret. Vuosittain järjestettävän kilpailun finaaliin valittiin yhteensä 12 yritystä kahteen eri sarjaan. Kaikkiaan 4H-yrittäjiä osallistui kilpailuun 136.

4H palkitsee vuosittain ansioituneita 4H-yrittäjiä kahdessa ikäsarjassa.
4H palkitsee vuosittain ansioituneita 4H-yrittäjiä kahdessa ikäsarjassa.

VeljeksetAvuksi ja Villit Juuret ovat vuoden 4H-yritykset. Veikka ja Otto Määtän pihapalveluyritys voitti 13–17-vuotiaiden sarjan. Venla Siltovuoren villiruokaan, luonnontuotteisiin ja perinneleivontaan keskittyvä yritys valittiin 18–28-vuotiaiden sarjan voittajaksi.

Molempien sarjojen voittajat saavat kutsun 4H-säätiön järjestämään vuotuiseen palkitsemistilaisuuteen 27.3. Säätytalolle Helsinkiin.

Haaveena iso yritys

VeljeksetAvuksi valikoitui tuomariston suosikiksi 13–17-vuotiaiden sarjassa, koska Veikka ja Otto ovat sinnikkäästi ja pitkäjänteisesti kehittäneet omaa yritystään ja laajentaneet toimintaansa vuosien varrella. Lisäksi he ovat innostaneet muita nuoria yrittäjiksi.

Yrityksen toimialana on pääsiassa pihatyöt, mutta veljekset tekevät myös muita asiakkaiden pyytämiä hommia, kuten toimistosiivousta. Veljesten pääkohderyhmää ovat olleet vanhukset, jotka eivät itse kykene tekemään pihatöitä. Veljeksille yrittäjämäinen asenne on kulkenut mukana lapsuudesta lähtien.

”Yrityskilpailun voitto on huikea juttu ja se on myös kiitos vuosien työstä. 4H-yritys luo hyvän alustan yrittäjyydestä oppimiseen. Yrittäjyys tulee näkymään meillä myös tulevaisuudessa, sillä tarkoitus on tehdä jatkossa töitä toiminimen alla ja myöhemmin perustaa osakeyhtiö. Tulevaisuuden haaveena on oikea iso yritys, esimerkiksi rakennusalalla,” Veikka ja Otto Määttä kommentoivat voittoaan.

VeljeksetAvuksi on perustettu Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen alle. Tutustu VeljeksetAvuksi -yritykseen tästä linkistä: https://veljeksetavuks.my-free.website/

Villit Juuret haluaa muuttaa maailmaa yrittämällä

18–28-vuotiaiden sarjan voittaja Villit Juuret vakuutti tuomariston sillä, että Venla on lähtenyt tekemään tuotekehitystä muun muassa leipomalla pettusipsejä, joissa raaka-aineena on käytetty männyn nilaa.  Hän on myös pohtinut sitä, miten yrittäjä voi olla vaikuttaja ja tuoda kestävän elämäntavan arvoja esille.

Yritys toimii pääasiassa paikallisesti Joensuussa ja Kiihtelysvaarassa myyden elintarvikkeita. Venla on keskittynyt luonnontuotteisiin ja perinneleivontaan. Isoilta osin toiminta on ollut karjalanpiirakkatilauksia ja tapahtumissa Venlalla on ollut yrtti-, marja- ja pettutuotteita. Venla haluaa toimia yrittäjänä omien arvojensa mukaisesti ja kannustaa muita nuoria yrittämään, elvyttää perinteitä ja puhua maaseudun elinvoimaisuuden sekä metsien kestävän käytön puolesta. Venlalle yrittäjyys on elämäntapa, jota toteutetaan sydän edellä.

”Kilpailussa oli kova taso, joten voitto tuli yllätyksenä. Oman yrityksen yksi vahvuus on tuotteiden ekologisuus, mikä olikin yksi kilpailukriteeri. Tulevaisuudessa aion lisätä tuotteita, erityisesti pettusipsejä, paikallisille markkinoille sekä kehittää niihin kiva pakkaus. Toiminimiyritys on myös haaveena. Koska yhteiskunnassa yrittäjyys tulee yleistymään, 4H kannustaa erityisesti nuoria kokeilemaan ja innostumaan. Tärkeintä on, että tekee sitä mitä rakastaa,” Venla Siltovuori korostaa.

Villit Juuret on perustettu Joensuun 4H-yhdistyksen alle. Tutustu Villit Juuret -yritykseen: https://joensuu.4h.fi/4h-yrittajyys/villit-juuret/ ja https://www.facebook.com/villitjuuret/

Palkituissa palvelu- ja kädentaitoyrityksiä

Nuorempien sarjan toiselle sijalle nousi Altti Kurvin metsäpalveluyritys AIK-palvelut Kempeleen 4H-yhdistyksestä ja kolmanneksi Julia Humalajoen ja yhteistyöryhmän Punaisen mökin 4H-kesäkahvila Perhon 4H-yhdistyksestä. Lisäksi valokuva- ja videoyritys Lassi Karvonen Productions sai kunniamaininnan, jonka perusteluina oli nuoren poikkeuksellinen osaaminen ja ammattitaito.

Täysi-ikäisten sarjan kakkoseksi kiri käsityönä veitsiä ja puukkoja tekevän ML Custom Knivesin Martti Lehtonen Soinin 4H-yhdistyksestä ja kolmossijan nappasi Anni Salomaan kauneuspalveluyritys Anniliina Beauty Salon 4H-yhdistyksestä.

Ympäristönäkökulma nousi vahvasti esille

Vuoden 4H-yritys -kilpailussa arvioitiin yrityksen toimintaa kokonaisvaltaisesti. Huomiota kiinnitettiin myös ympäristön huomioimiseen ja 4H-arvojen näkymiseen toiminnassa.

Nuoret ovat hyvin ympäristötietoisia ja ympäristöasiat korostuivatkin yritysten toiminnassa. 4H-yrityksissä suositaan suomalaista ja monet yrittäjät käyttävät kierrätettyjä materiaaleja tai luonnosta peräisin olevia raaka-aineita. He haluavat puhua ekologisten arvojen puolesta ja kehittää metsien monikäyttöä ja ihmisten ymmärrystä siitä.

Kilpailun tuomareina toimivat rap-artisti, videobloggaaja Arttu LindemanHenri Hirvonen MobilePaysta, Heiju Simola Suomen Yrittäjistä, Jenni Järvelä Talous ja nuoret TAT ry:stä, Tomi Alakoski Suomen 4H-liitosta sekä Ella Turpeinen 4H-yritys HerkutEllasta, joka oli mukana Koko Suomi leipoo -ohjelmassa kuluneella tuotantokaudella.

Tietoa tiiviisti 4H-yrittäjyydestä

  • Vuonna 2019 yhteensä 1578 nuorta toimi 4H-yrittäjänä. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 1,72 miljoonaa euroa.
  • 4H-yritys on turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä 13-28 -vuotiaana. 4H-yhdistys tukee yrittäjiä muun muassa järjestämällä yrityskoulutuksia. Jokaisen 4H-yrittäjän tukena on myös oma yritysohjaaja.
  • Yhden opintopisteen laajuiselta 4H-yrityskurssilta saa valmiudet oman yrityksen perustamiseen. Monet nuoret ovat työllistäneet itsensä kesäksi oman 4H-yrityksen kautta.
  • 4H Business Lab on nykyaikaisella teknologialla varustettu oppimisen ja tiedonvälityksen tila, jossa nuoret 4H-yrittäjät voivat verkostoitua. 4H Business Labeja löytyy jo Helsingistä, Seinäjoelta ja Oulusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Sirkka Suomäki, järjestöpäällikkö
sirkka.suomaki@4h.fi
p. +358 40 534 6361

Haastattelupyynnöt:

Aino Heininen, viestintäkoordinaattori
aino.heininen@4h.fi
p. +358 44 783 0323

Kuvat

4H palkitsee vuosittain ansioituneita 4H-yrittäjiä kahdessa ikäsarjassa.
4H palkitsee vuosittain ansioituneita 4H-yrittäjiä kahdessa ikäsarjassa.
Lataa
Veikka ja Otto Määtän pihapalveluyritys voitti 13–17-vuotiaiden sarjan Vuoden 4H-yritys -kilpailussa 2019. Kuvassa Otto Määttä.
Veikka ja Otto Määtän pihapalveluyritys voitti 13–17-vuotiaiden sarjan Vuoden 4H-yritys -kilpailussa 2019. Kuvassa Otto Määttä.
Lataa
Veikka ja Otto Määtän pihapalveluyritys voitti 13–17-vuotiaiden sarjan Vuoden 4H-yritys -kilpailussa 2019. Kuvassa Veikka Määttä.
Veikka ja Otto Määtän pihapalveluyritys voitti 13–17-vuotiaiden sarjan Vuoden 4H-yritys -kilpailussa 2019. Kuvassa Veikka Määttä.
Lataa
Venla Siltovuoren villiruokaan, luonnontuotteisiin ja perinneleivontaan keskittyvä yritys Villit Juuret valittiin 18–28-vuotiaiden sarjan voittajaksi Vuoden 4H-yritys -kilpailussa 2019. Kuva: Jenna Ronkainen.
Venla Siltovuoren villiruokaan, luonnontuotteisiin ja perinneleivontaan keskittyvä yritys Villit Juuret valittiin 18–28-vuotiaiden sarjan voittajaksi Vuoden 4H-yritys -kilpailussa 2019. Kuva: Jenna Ronkainen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen 4H-liitto
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

https://www.4h.fi

4H-nuorisotyön peruskivinä ovat aidot ja konkreettiset asiat, kuten moninainen käsillä tekemisen ilo ja sekä luonto. Kannustamme lapsia ja nuoria löytämään omat vahvuutensa ja uskomaan itseensä. Jaamme tietoja, taitoja ja valmiuksia työelämään sekä yrittäjyyteen.

4H:n arvot pohjautuvat H-kirjaimilla alkaviin sanoihin; Head (harkinta), Hands (harjaannus), Heart (hyvyys) ja Health (hyvinvointi). Teemme nuorisotyötä yli 200 4H-yhdistyksessä eri puolilla Suomea. Toiminnassamme on mukana 50 000 jäsentä.

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Oulun seudun nuoret saivat 10 000 taimen istutusurakkansa päätökseen – Kynkäänsuolle nousi Kiitollisuuden metsä11.6.2020 14:05:55 EESTTiedote

Pottiputki sujahtaa maahan ja taas yksi 10 000 männyntaimesta pääsee aloittamaan juurtumisensa Kynkäänsuolla. Yli-Iissä, Tannilan kylässä sijaitseva Kynkäänsuo on yksi Suomen 4H-liiton Taimiteko-toimintamallin tämän kesän 23:sta istutuskohteesta. Tämän kesän uudet hiilinielut ovat tarjonneet töitä yli 200:lle nuorelle. Kynkäänsuon Kiitollisuuden metsä sai lähes 200 hakemusta, joista kahdeksan tuli valituksi.

Akavan liitot mukana Taimiteossa nuorten työllistymisen ja ilmaston puolesta19.5.2020 08:10:45 EESTTiedote

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava ja sen 14 jäsenliittoa ovat tänä kesänä lähdössä mukaan Suomen 4H-liiton Taimiteko-toimintamalliin. Akava-metsää istutetaan kesäkuun alussa Kärsämäelle, Pohjois-Pohjanmaalle yhteensä 4,6 hehtaaria Silosaaren vanhalle turvetuotantoalueelle. Tämä tarkoittaa lähes 9000 taimea. Taimia istuttavat suomalaiset nuoret, ja monelle kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme