Vuoden dosentti 2023 on Mikael Niku

Dosentti Mikael Niku on eläinlääketieteellisten biotieteiden opettaja sekä immuunijärjestelmän ja suolistomikrobiston varhaiskehityksen tutkija. Hän on kollegoidensa ja opiskelijoiden arvostama ja opetusansioistaan palkittu opettaja. Hän on ansioitunut tutkimuslöydöstensä ja uuden digitaalisen opetusteknologian hyödyntämisessä opetuksessaan. Opettajana Niku on innostunut, omistautunut ja kiinnostunut opiskelijoiden hyvinvoinnista. Niku on Opettajien akatemian jäsen, mikä on yliopiston korkein tunnustus opettajalle.
– Kiitollinen ja hämmentynyt olen – kun katsoo aiempien vuoden dosenttien listaa, kyllähän tässä melkoisten jättiläisten harteilla seisoo! Ajattelen että tutkijalla on velvollisuus viestiä aiheista, joissa on paras saatavilla oleva asiantuntija. Muuten tyhjiö täytyy humpuukilla. Oma korteni kekoon on ollut suomenkielinen tiedeviestintä, etupäässä Twitterissä (@MikaelNiku) ja Yliopisto-lehdessä, Niku kommentoi valintaansa.
Niku on kansallisesti ja kansainvälisesti hyvin verkottunut tutkija sekä huomattavan oivaltava avaamaan tutkimuslöydöksiään ja löydöksiensä merkitystä paitsi tiedeyhteisölle myös suurelle yleisölle. Hän on lisännyt merkittävästi ymmärrystä alansa tieteellisestä tutkimuksesta sekä tehnyt laajemminkin tieteen tekemistä tunnetuksi yhteiskunnassa.
Niku on aktiivinen ja seurattu tiedeviestijä sosiaalisessa mediassa. Hän on toiminut Yliopisto-lehden kolumnistina vuodesta 2014 lähtien, laatinut huomattavan määrän merkityksellisiä yleistajuisia kirjoituksia ja esitelmiä sekä tehnyt sarjakuvia siitä, miten esimerkiksi koronavirusrokotteina käytetyt RNA-rokotteet ja immuniteetti toimivat. Piirtämänsä ja käsikirjoittamansa sarjakuvat Niku on jakanut Avointen oppimateriaalien kirjaston kautta kaikkien saataville.
Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys ry.:n (HYDY) hallitus valitsee Vuoden dosentin vuosittain tiedekuntien ja erillislaitosten esitysten perusteella. Vuoden dosentin valinnan pääkriteereinä ovat dosentin ansiokas toiminta Helsingin yliopiston tutkimus- ja opetustehtävissä sekä niiden edistäminen merkittävällä tavalla. Erityisesti otetaan huomioon, jos ehdokas on edistänyt oman tieteenalansa tuntemusta yhteiskunnassa tai toiminut ansiokkaasti yhteiskunnan eri sektoreilla tai toiminut esimerkillisellä tavalla Helsingin yliopiston tieteellisen tutkimuksen ja opetuksen edustajana ja edistänyt oman tieteenalansa tuntemusta kansainvälisellä tasolla.
Suomessa on kaikkiaan noin 10 000 dosenttia, joista Helsingin yliopistossa 4400. Vuosittain uusia dosentteja nimitetään Helsingin yliopistossa noin 180. Dosentin arvo on osoitus siitä, että sen haltija on alallaan tieteellisesti ja opetuksellisesti taitavaksi tunnustettu yliopistoyhteisön arvostettu jäsen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka Hoffren, puheenjohtaja, Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys ry., jukka.hoffren@helsinki.fi
Mikael Niku, mikael.niku@helsinki.fi, 0294157029
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme