Vaasan Oy

Vuoden Kotileipuri -kilpailu innostaa ruisleivän pariin

Jaa

Kesäkuussa alkanut valtakunnallinen Vuoden Kotileipuri -kilpailu on saanut useita kymmeniä osanottajia Suomen kansallisruoan ruisleivän taitajilta. Kilpailulla kunnioitetaan paitsi sukupolvia yhdistäviä suomalaisia leivontaperinteitä myös muistutetaan kotona leipomisen tärkeydestä ja kannustetaan useampia haastavana pidetyn rukiin pariin. Vaasan teettämän kyselytutkimuksen* mukaan jopa joka toisessa suomalaiskodissa leivotaan leipää tai sämpylöitä. Vaikka ruis tiedostetaankin leivistä terveellisimmäksi, tarttuu ruisjauhopussiin vielä pieni, mutta sitäkin omistautuneempi leipurijoukko. Vuoden Kotileipuri -kisan odotetaankin houkuttelevan uusia kokeilijoita kansallisleipäämme leipomaan.

Suomessa on maailman paras ruisleipäosaaminen. Siksi on aika valita Suomen Vuoden kotileipuri.
Suomessa on maailman paras ruisleipäosaaminen. Siksi on aika valita Suomen Vuoden kotileipuri.

Ruis on viljakasveista suomalaisin ja sen perinteet ulottuvat pitkälle ennen ajanlaskumme alkua. Vaikka ruisleivän voidaankin sanoa kuuluvan oleellisesti kansallisidentiteettimme, sen kotileipominen on vielä yllättävän harvojen herkkua. Kun puolet kotitalouksista ilmoittaa leipovansa leipää tai sämpylöitä vähintään joskus**, kertoo 7 % vastaajista leipovansa kotona myös ruisleipää, mutta sitäkin suuremmalla intohimolla. Kun leipomoyhtiö Vaasan yhdessä Uudenmaan Marttojen, Leipätiedotuksen, Pro Ruis -yhdistyksen, Maa- ja Kotitalousnaisten Keskuksen, Kotitalousopettajien liiton sekä Keskon ja S-ryhmän kanssa julkisti ensimmäisen Vuoden Kotileipuri -kilpailun keskittyvän kansallisleipäämme rukiiseen, sai kisa innostuneen vastaanoton.

”Tutkimustuloksista huomaa, että vaikka suomalaiset ovat leipojakansaa, pidetään suhdetta rukiiseen yllä ensisijaisesti kaupan valmisleivällä. Kotona siitä leipovat yllättäen miehet hieman naisia useammin. Vastauksista huomaa myös, että miehet pitävät leipomistakin eräänlaisena joukkuelajina, kun naiset leipovat useammin yksin – ja silloinkin ensisijaisesti sämpylöitä perheen arkiruoaksi. Miesten keskuudessa korostuu myös perinnetietoisuus ja jopa hifistely, sillä heillä on naisia useammin käytössään oma ruisleivän juuri***. Myös Vuoden kotileipuri -kisaan on tullut ilahduttavan monta osallistumista miehiltä”, kertoo Vaasan Oy:n kaupallinen johtaja Minna Cousins ja jatkaa:

”Vaikka ruisleivän leipominen onkin voimaa ja tarkkuutta vaativaa hommaa, on se mainettaan helpompaa ja erittäin palkitsevaa. Kilpailuaikaa on vielä lähes kaksi viikkoa, joten odotamme innolla lisää uusia reseptejä ja siksi haluamme muistuttaa, että kilpailu on aivan kaikille leipojille avoin.”

Kotona leipomisen suosio on ollut vuosituhannen vaiheesta lähtien tasaisessa kasvussa ja joka toinen (49 %) kotitalous kertoo leipovansa leipää tai sämpylöitä vähintään joskus. Kun mukaan ottaa myös pullan ja kakut, arviolta kolme neljästä suomalaiskotitaloudesta leipoo kotona. Joka viides (22 %) leipää leipovista talouksista uskoo leipomisen lisääntyvän seuraavan vuoden aikana, joten buumi tulee jatkumaan.

”On helppoa sanoa, että juurileipäinnostus tekee tuloaan Suomeenkin. Juurileipiin keskittyvät leivontakurssit täyttyvät aina välittömästi ja meiltäkin kysytään yhä useammin uusia juureen leivottuja valmisleipiä. Siksikin Vuoden Kotileipuri -kisa on tervetullut nyt, sillä voittajalle tarjoamme mahdollisuuden osallistua tuotekehitykseemme ja pyrkiä leipomaan omasta leivästä koko kansan hitti”, jatkaa Minna Cousins.

Vuoden kotileipuri -kisan yhteistyökumppaneina toimivat Uudenmaan Marttojen lisäksi Leipätiedotus, Pro Ruis, Maa- ja Kotitalousnaisten Keskus, Kotitalousopettajien liitto, Kesko ja S-ryhmä. Kilpailuhaku on käynnissä kesäkuun loppuun saakka Vaasanin nettisivuilla. Vuoden Kotileipuri kisaan voi osallistua lähettämällä omasta taidonnäytteestään kuvan ja reseptin tai maistiaisen, sekä leipomusta taustoittavan lyhyen tarinan osoitteessa www.vaasan.fi/kotileipuri.

* IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista, n. 1 000, tiedonkeruuaika 21.–28.5.2018

** Leipovista talouksista 65 % leipoo kuukausittain, viikoittain leipoo 10 %.

*** 65 % ruisleipää leipovista miehistä käyttää omaa juurta, naisilla vastaava luku on 56 %.

Lisätietoja:

Minna Cousins, kaupallinen johtaja, Vaasan Oy, puh. 040 553 4949 tai minna.cousins@vaasan.com

Mari Dunderfelt, brändi- ja viestintäjohtaja, Vaasan Oy, puh. 040 556 5721 tai mari.dunderfelt@vaasan.com

Kuvat

Suomessa on maailman paras ruisleipäosaaminen. Siksi on aika valita Suomen Vuoden kotileipuri.
Suomessa on maailman paras ruisleipäosaaminen. Siksi on aika valita Suomen Vuoden kotileipuri.
Lataa
Suomi on ruisleivän maa, jossa on käytetty ruista jo yli 2000 vuotta. Ruisleipä on kansallisruokamme, mutta meiltä puuttuu vielä Suomen virallinen ruisleipuri.
Suomi on ruisleivän maa, jossa on käytetty ruista jo yli 2000 vuotta. Ruisleipä on kansallisruokamme, mutta meiltä puuttuu vielä Suomen virallinen ruisleipuri.
Lataa
Ruisleipä on suomalaisten DNA:ssa ja olemme yksinkertaisesti maailman parhaita ruisleivän leipojia. Meiltä löytyy ruistaikinajuuria satojen vuosien takaa, eikä yksikään leipäreseptimme ole aivan toisensa kaltainen.
Ruisleipä on suomalaisten DNA:ssa ja olemme yksinkertaisesti maailman parhaita ruisleivän leipojia. Meiltä löytyy ruistaikinajuuria satojen vuosien takaa, eikä yksikään leipäreseptimme ole aivan toisensa kaltainen.
Lataa
Jokaisella suomalaisella on makumuistoja ruisleivästä sekä ajatus siitä, millainen on paras ruisleipä.
Jokaisella suomalaisella on makumuistoja ruisleivästä sekä ajatus siitä, millainen on paras ruisleipä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Oy
Salmisaarenaukio 1
00180 Helsinki

020 446111http://www.vaasan.fi/
Vaasan Oy on suomalainen leipomoalan yritys, joka työllistää Suomessa noin 600 henkilöä. Yhtiön historia ulottuu aina vuoteen 1849, mikä tekee meistä Suomen vanhimman valtakunnallisen leipomoalan toimijan. Leivomme suomalaisten rakastamia leipiä seitsemässä leipomossa eri puolilla Suomea ja tehtävänämme on vahvistaa leipomotoimialan elinvoimaisuutta Suomessa. Tunnetuimpia tuotemerkkejämme ovat Vaasan Ruispalat, Vaasan Taika ja Vaasan Kauratyynyt. Suomen lisäksi leivomme myös Baltian maissa. Omistajamme Lantmännen Unibaken kautta olemme osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-monialakonsernia, joka on yksi Euroopan suurimpia toimijoita bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarviketoimialalla. Liikevaihtomme vuonna 2017 oli 180 miljoonaa euroa. 
www.vaasan.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Oy

Vaasan Oy:n elokuussa käynnistämät yt-neuvottelut ovat päättyneet12.10.2018 09:30:00Tiedote

Julkaisuvapaa 12.10.2018 klo 9.30 Vaasan Oy:n 27.8.2018 käynnistämät yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 8.10.2018. Neuvotteluiden lopputuloksena päädyttiin kahvileivän irtotuotteiden valmistuksen lopettamiseen Kuusankosken ja Kiimingin leipomoissa. Neuvottelut johtivat 13 vakinaisen työsuhteen päättymiseen, minkä lisäksi 6 työsuhdetta päättyy muilla järjestelyillä. Neuvotteluiden alkaessa vaikutusten arvioitiin johtavan enintään 19 henkilön irtisanomiseen. Neuvotteluiden piirissä oli yhteensä 104 henkilöä. Yhteistoimintaneuvotteluiden perusteena olivat tuotannolliset ja taloudelliset syyt. Kahvileivän irtotuotteiden valmistus Kuusankoskella ja Kiimingissä loppuu 31.1.2019 mennessä. ”Kauppojen paistopisteissä tapahtuva leipomotuotteiden paisto on viime vuosina kehittynyt isoin harppauksin, minkä vuoksi nyt lopetettava irtotuotteiden toimintamallimme on menettänyt kilpailukykynsä. Keskitymme nyt entistä vahvemmin ydinliiketoimintaamme eli pakatun tuoreen leivän valmistukseen. Toiminnan

Helsinkiläinen Anna Häkämies on Vuoden Kotileipuri18.9.2018 13:00:00Tiedote

Helsinkiläinen Anna Häkämies pokkasi ensimmäistä kertaa jaetun Vuoden Kotileipuri -tittelin. Hänen leipomansa Hito hapan ruisleipä erottui viiden finalistileivän joukosta omintakeisella maullaan ja rapealla kuorellaan. Elintarvikealalla tuotekehityspäällikkönä toimiva Häkämies on urbaani leipuri, joka on itse laittanut alulle käyttämänsä juuren ja paistaa ruisleipänsä tavallisessa sähköuunissa.

Leipäinnovaatiosta energiaa lapsen ja koululaisen arkeen21.8.2018 12:30:00Tiedote

Välipalojen rooli päivän ruokarytmissä on tärkeä. Parhaimmillaan fiksusti koottu välipala tuo sopivan määrän terveellistä lisäenergiaa aterioiden väliin ja auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan välipaloja syödään päivittäin kuitenkin vain alle puolessa lapsiperheistä (46 %). Vaasanin uutuus, Snäkki-välipalaleipä, tarjoaa helpon vaihtoehdon välipalahetkiin.

Vuoden Kotileipuri -kilpailulla kunnioitetaan leipomisen perinnettä31.5.2018 11:07:26Tiedote

Leipomoyhtiö Vaasan yhteistyössä Uudenmaan Marttojen, Leipätiedotuksen, Pro Ruis -yhdistyksen, Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen, Kotitalousopettajien liiton, Keskon ja S-ryhmän kanssa hakevat Suomen ensimmäistä kotileipuria. Valtakunnallinen, ensimmäistä kertaa järjestettävä Vuoden Kotileipuri -kilpailu keskittyy itseoikeutetusti Suomen kansallisruokaan ruisleipään. Kilpailulla kunnioitetaan paitsi sukupolvia yhdistäviä suomalaisia leivontaperinteitä myös haetaan rukiille uusia reseptejä. Kisa huipentuu syksyllä vietettävään kansalliseen leipäviikkoon, jolloin tuomaristo valitsee Vuoden Kotileipurin. Kilpailu on avoin kaikille leivonnan harrastajille. Vuoden Kotileipuri -tittelin voittaja pääsee mukaan Vaasanin leipomotuotteiden tuotekehitykseen.