Messukeskus

Vuoden kotimainen keittokirja on Makeeta

Jaa
Markus Hurskaisen Makeeta (Teos) saa Vuoden keittokirja -palkinnon. Ruokatoimittajat ry:n myöntämä palkinto luovutettiin Viinikylässä Helsingin Messukeskuksessa. Ruokatoimittajat myönsivät kunniamaininnan Pirkko Sallinen-Gimplin kirjoittamalle Suurelle karjalaiselle piirakkakirjalle (SKS Kirjat).
Vuoden kotimainen keittokirja on Makeeta. Palkinto luovutettiin 29.10.2021 Messukeskuksessa Helsingissä. (Kuva: Teos)
Vuoden kotimainen keittokirja on Makeeta. Palkinto luovutettiin 29.10.2021 Messukeskuksessa Helsingissä. (Kuva: Teos)

Ruokatoimittajat ry toteaa valintaperusteissaan, että Markus Hurskaisen Makeeta on kaunis, yhtenäinen ja tyylikäs kokonaisuus. Teos on innostava ja houkuttaa makeakokkailuun. Kirjaa kuvataan kirjahyllyn luottokirjaksi, johon varmasti palaa aina uudelleen ja uudelleen. Reseptit ovat monipuolisia ja selkeästi kirjoitettuja, ja ohjeita löytyy aina juhlallisista konditoriatason luomuksista kotoisempiin sunnuntaileivonnaisiin. Kirjan reseptejä seuraamalla oppii kuin huomaamatta liudan leivonnan perustekniikoita ja ammattilaiskikkoja. Reseptit kestävät aikaa, ja kuten tekijä toteaa, yhdistelemällä kirjan eri reseptejä ja elementtejä voi lopulta myös itse luoda uusia leipomuksia.

Ohjeet on kirjoitettu huolellisesti ja hyvällä kielellä. Monivaiheiset reseptit on jaoteltu selkeiksi kokonaisuuksiksi ja reseptejä on helppo seurata. Kirjassa on myös selkeä hakemisto. Teos saa plussaa perusresepteistä, kirjan tekniikkaosioista ja lopun perusohjeiden koontisivuista. Myös resepteihin liitetyt pienet nokkelat vinkit ovat toimivia.

Ruokatoimittajat ry antaa erityiskiitoksen kirjan taitosta ja kuvakerronnasta. Kuvat ovat tunnelmallisia, rauhallisia, kauniita ja samalla informatiivisia olematta tylsiä tai tavanomaisia. Huolimatta siitä, että kuvat ovat useamman tekijän käsialaa, säilyy kirjan visuaalisuus linjassa kannesta kanteen. On myös loistava kuvakerronnallinen idea, että reseptit esitellään useammalla ruokakuvalla, mutta kuitenkin niin, että kautta linjan ilmava tunnelma säilyy. Kuvat rytmittävät kirjaa hienosti paikoin pitkienkin reseptitekstien väleissä. Myös tekniikkaosion vaihekuvat tukevat selkeää informatiivisuutta.

Ruokatoimittajat huomauttavat, että johdannossa mainitusta kiertoilman käytöstä ei muistuteta enää itse ohjeissa, ja jonkin verran pieniä epätarkkuuksia on jäänyt tekstiin. Näillä pienillä korjauksilla kirja olisi täydellinen – nyt hyvin lähellä sitä.

– Vuoden keittokirja -palkinto on upea tunnustus, josta olen hyvin otettu. Olen useiden vuosien ajan miettinyt, että haluaisin tehdä makeaan leivontaan keskittyvän teoksen. Kirjan myötä olen myös halunnut jakaa vuosien aikana kertynyttä tietoa ja osaamista makeista leivonnaisista. Tavoitteenani oli tehdä perustavaa laatua oleva teos, joka kantaa pitkälle ja kestää aikaa, toteaa Makeeta-kirjan tekijä Markus Hurskainen.    

Millaisesta makeasta leivonnaisesta aiheen asiantuntija pitää itse kaikkein eniten?

– Olen klassisten suklaapohjaisten kakkujen ystävä. Esimerkiksi suklaakakkupohja suklaamoussetäytteellä on yksinkertaisuudessaan herkullinen jälkiruoka, Hurskainen pohtii.

Kunniamaininta karjalaisia piirakoita juhlistavalle kirjalle

Ruokatoimittajat ry myöntää Vuoden kotimainen keittokirja -kunniamaininnan Pirkko Sallinen-Gimplin teokselle Suuri karjalainen piirakkakirja. Ruokatoimittajat kuvaavat sitä oodiksi yhdelle Suomen rakastetuimmista piirakoista. Kirja on ruokakulttuurisesti tärkeä teos, joka ylläpitää perinteitä ja innostaa tekemään itse. Hyvin tehdyssä kirjassa on selkeä ja houkutteleva ulkoasu. Siinä on myös sopivassa suhteessa historiaa, tarinoita ja reseptejä. Kaiken kaikkiaan Suuri karjalainen piirakkakirja on onnistunut kokonaisuus, jossa simppelisti rajattu aihe tarjoillaan lukijalle tarinallisesti kiehtovana.

Lisätietoja/haastattelupyynnöt

Makeeta: Markus Hurskainen, p. 044 319 1183, markus@story-restaurants.fi

Vuoden kotimainen keittokirja -palkinto: Ruokatoimittajat ry, puheenjohtaja Teresa Välimäki, p. 040 8260 622, teresa.valimaki@helsinkifoodcompany.fi

Viinikylä: Messukeskus Helsinki, tiedottaja Antti Karjunen, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com

Voit ladata kirjojen kansikuvat Messukeskuksen kuvapankista https://mediabank.messukeskus.com – Viinikylä 2021. Suora linkki kansioon: https://mediabank.messukeskus.com/kuvat/Viinikyla%202021/

https://viinikylahki.fi | #viinikylaHKI | www.helsinginkirjamessut.fi |#kirjamessut | @kirjamessutHKI

Tänä vuonna järjestettävä Viinikylä on teema-alue ruoan ja viinin ystäville Helsingin Kirjamessujen yhteydessä, ja se keskittyy viinin ja ruoan äärelle pysähtymiseen ja siitä nauttimiseen paikan päällä. Viinikylän järjestävät yhteistyössä Viinilehti ja Messukeskus.  

Ruokatoimittajat ry edistää suomalaista ruokakulttuuria ja ottaa aktiivisesti kantaa alan kysymyksiin. Sen toimintaan kuuluu säännöllinen koulutus. Yhdistykseen kuuluu 69 ruokajournalismin ammattilaista, jotka työskentelevät sekä vakituisina että freelance-ruokatoimittajina eri tiedotusvälineissä.

Avainsanat

Kuvat

Vuoden kotimainen keittokirja on Makeeta. Palkinto luovutettiin 29.10.2021 Messukeskuksessa Helsingissä. (Kuva: Teos)
Vuoden kotimainen keittokirja on Makeeta. Palkinto luovutettiin 29.10.2021 Messukeskuksessa Helsingissä. (Kuva: Teos)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Kennelliiton Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain.

Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Messukeskus toi vuonna 2024 pääkaupunkiseudulle 245 miljoonan euron tulovirran ja toiminnan työllisyysvaikutus oli 3335 henkilötyövuotta. Omistajayritys Suomen Messut perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The realsocial media. www.messukeskus.com @messukeskus

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congresses and business events every year.

Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel. The events held at the Helsinki Exhibition and Convention Centre last year brought in a revenue stream of 245 million euros to the Helsinki metropolitan area and created the equivalent of 3,335 full-time jobs. The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. | Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Messukeskus Areena rakentuu Pasilaan kesän aikana – 5000 henkilön liikuteltava katsomo nähdään Nordic Business Forumissa syyskuussa27.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin Messukeskuksen uuden tapahtuma-areenan rakennus- ja asennustyöt ovat alkaneet Pasilassa. Kesän lopussa käytössä on 5000 henkilön liikuteltava katsomokokonaisuus, joka nähdään Nordic Business Forumissa syyskuussa ja Suomen suurimmassa vuosittaisessa sisäurheilutapahtumassa Helsinki International Horse Show:ssa helmi–maaliskuussa 2026. Messukeskus Areena täydentää Helsingin tapahtumatilatarjontaa keskikokoisten areenojen osalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye