Messukeskus

Vuoden kotimainen keittokirja on Makeeta

Jaa

Markus Hurskaisen Makeeta (Teos) saa Vuoden keittokirja -palkinnon. Ruokatoimittajat ry:n myöntämä palkinto luovutettiin Viinikylässä Helsingin Messukeskuksessa. Ruokatoimittajat myönsivät kunniamaininnan Pirkko Sallinen-Gimplin kirjoittamalle Suurelle karjalaiselle piirakkakirjalle (SKS Kirjat).

Vuoden kotimainen keittokirja on Makeeta. Palkinto luovutettiin 29.10.2021 Messukeskuksessa Helsingissä. (Kuva: Teos)
Vuoden kotimainen keittokirja on Makeeta. Palkinto luovutettiin 29.10.2021 Messukeskuksessa Helsingissä. (Kuva: Teos)

Ruokatoimittajat ry toteaa valintaperusteissaan, että Markus Hurskaisen Makeeta on kaunis, yhtenäinen ja tyylikäs kokonaisuus. Teos on innostava ja houkuttaa makeakokkailuun. Kirjaa kuvataan kirjahyllyn luottokirjaksi, johon varmasti palaa aina uudelleen ja uudelleen. Reseptit ovat monipuolisia ja selkeästi kirjoitettuja, ja ohjeita löytyy aina juhlallisista konditoriatason luomuksista kotoisempiin sunnuntaileivonnaisiin. Kirjan reseptejä seuraamalla oppii kuin huomaamatta liudan leivonnan perustekniikoita ja ammattilaiskikkoja. Reseptit kestävät aikaa, ja kuten tekijä toteaa, yhdistelemällä kirjan eri reseptejä ja elementtejä voi lopulta myös itse luoda uusia leipomuksia.

Ohjeet on kirjoitettu huolellisesti ja hyvällä kielellä. Monivaiheiset reseptit on jaoteltu selkeiksi kokonaisuuksiksi ja reseptejä on helppo seurata. Kirjassa on myös selkeä hakemisto. Teos saa plussaa perusresepteistä, kirjan tekniikkaosioista ja lopun perusohjeiden koontisivuista. Myös resepteihin liitetyt pienet nokkelat vinkit ovat toimivia.

Ruokatoimittajat ry antaa erityiskiitoksen kirjan taitosta ja kuvakerronnasta. Kuvat ovat tunnelmallisia, rauhallisia, kauniita ja samalla informatiivisia olematta tylsiä tai tavanomaisia. Huolimatta siitä, että kuvat ovat useamman tekijän käsialaa, säilyy kirjan visuaalisuus linjassa kannesta kanteen. On myös loistava kuvakerronnallinen idea, että reseptit esitellään useammalla ruokakuvalla, mutta kuitenkin niin, että kautta linjan ilmava tunnelma säilyy. Kuvat rytmittävät kirjaa hienosti paikoin pitkienkin reseptitekstien väleissä. Myös tekniikkaosion vaihekuvat tukevat selkeää informatiivisuutta.

Ruokatoimittajat huomauttavat, että johdannossa mainitusta kiertoilman käytöstä ei muistuteta enää itse ohjeissa, ja jonkin verran pieniä epätarkkuuksia on jäänyt tekstiin. Näillä pienillä korjauksilla kirja olisi täydellinen – nyt hyvin lähellä sitä.

– Vuoden keittokirja -palkinto on upea tunnustus, josta olen hyvin otettu. Olen useiden vuosien ajan miettinyt, että haluaisin tehdä makeaan leivontaan keskittyvän teoksen. Kirjan myötä olen myös halunnut jakaa vuosien aikana kertynyttä tietoa ja osaamista makeista leivonnaisista. Tavoitteenani oli tehdä perustavaa laatua oleva teos, joka kantaa pitkälle ja kestää aikaa, toteaa Makeeta-kirjan tekijä Markus Hurskainen.    

Millaisesta makeasta leivonnaisesta aiheen asiantuntija pitää itse kaikkein eniten?

– Olen klassisten suklaapohjaisten kakkujen ystävä. Esimerkiksi suklaakakkupohja suklaamoussetäytteellä on yksinkertaisuudessaan herkullinen jälkiruoka, Hurskainen pohtii.

Kunniamaininta karjalaisia piirakoita juhlistavalle kirjalle

Ruokatoimittajat ry myöntää Vuoden kotimainen keittokirja -kunniamaininnan Pirkko Sallinen-Gimplin teokselle Suuri karjalainen piirakkakirja. Ruokatoimittajat kuvaavat sitä oodiksi yhdelle Suomen rakastetuimmista piirakoista. Kirja on ruokakulttuurisesti tärkeä teos, joka ylläpitää perinteitä ja innostaa tekemään itse. Hyvin tehdyssä kirjassa on selkeä ja houkutteleva ulkoasu. Siinä on myös sopivassa suhteessa historiaa, tarinoita ja reseptejä. Kaiken kaikkiaan Suuri karjalainen piirakkakirja on onnistunut kokonaisuus, jossa simppelisti rajattu aihe tarjoillaan lukijalle tarinallisesti kiehtovana.

Lisätietoja/haastattelupyynnöt

Makeeta: Markus Hurskainen, p. 044 319 1183, markus@story-restaurants.fi

Vuoden kotimainen keittokirja -palkinto: Ruokatoimittajat ry, puheenjohtaja Teresa Välimäki, p. 040 8260 622, teresa.valimaki@helsinkifoodcompany.fi

Viinikylä: Messukeskus Helsinki, tiedottaja Antti Karjunen, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com

Voit ladata kirjojen kansikuvat Messukeskuksen kuvapankista https://mediabank.messukeskus.com – Viinikylä 2021. Suora linkki kansioon: https://mediabank.messukeskus.com/kuvat/Viinikyla%202021/

https://viinikylahki.fi | #viinikylaHKI | www.helsinginkirjamessut.fi |#kirjamessut | @kirjamessutHKI

Tänä vuonna järjestettävä Viinikylä on teema-alue ruoan ja viinin ystäville Helsingin Kirjamessujen yhteydessä, ja se keskittyy viinin ja ruoan äärelle pysähtymiseen ja siitä nauttimiseen paikan päällä. Viinikylän järjestävät yhteistyössä Viinilehti ja Messukeskus.  

Ruokatoimittajat ry edistää suomalaista ruokakulttuuria ja ottaa aktiivisesti kantaa alan kysymyksiin. Sen toimintaan kuuluu säännöllinen koulutus. Yhdistykseen kuuluu 69 ruokajournalismin ammattilaista, jotka työskentelevät sekä vakituisina että freelance-ruokatoimittajina eri tiedotusvälineissä.

Avainsanat

Kuvat

Vuoden kotimainen keittokirja on Makeeta. Palkinto luovutettiin 29.10.2021 Messukeskuksessa Helsingissä. (Kuva: Teos)
Vuoden kotimainen keittokirja on Makeeta. Palkinto luovutettiin 29.10.2021 Messukeskuksessa Helsingissä. (Kuva: Teos)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. Messukeskuksen tapahtumissa vieraili vuonna 2019 1,1 miljoonaa vierasta. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä | www.messukeskus.com | #messukeskus | twitter.com/messukeskus 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses with 1,1 million visitors annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services, including live, virtual and hybrid events. | Messukeskus – A century in the centre of events | www.messukeskus.com | #messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Helsingin Caravan 2022 -messut esittelee trendikkäitä menopelejä3.12.2021 08:53:32 EET | Tiedote

Helsingin Caravan 2022 -messuilla esitellään uudet matkailuautot ja -vaunut. Samaan aikaan järjestettävillä Matkamessuilla pääsee tutustumaan kotimaan ja ulkomaiden kohteisiin ja tekemään matkasuunnitelmia. Ajoneuvomatkailun suosio on kasvanut huimasti viime vuosina. Tämä näkyy myös Caravan-messuilla, jossa tarjotaan tietoa ja tarinoita sekä kokeneille ajoneuvomatkailijoille, että vasta-alkajille. Caravan-messut järjestetään 21.–23.1.2022 Messukeskuksessa Helsingissä

PulPaper 2022 -tapahtuman start-up-yrityksille suunnattu kilpailu käynnistyi26.11.2021 14:03:33 EET | Tiedote

PulPaper 2022 -tapahtuman start-up-yrityksille suunnattuun kilpailuun voi nyt ilmoittautua. Kilpailu nostaa esiin uusia ja merkittäviä ratkaisuja metsäbiotalouden alalta ja voittaja palkitaan Suomen Messusäätiön rahoittamalla 5000 euron PulPaper Awardilla. Kansainvälinen metsäteollisuuden ammattitapahtuma PulPaper 2022 järjestetään 29.–31.3.2022 Messukeskuksessa Helsingissä.

Kansainvälinen PulPaper 2022 rakentaa huomisen biotaloutta25.11.2021 10:07:12 EET | Tiedote

Metsäteollisuuden PulPaper 2022 -tapahtuman teemana on Building tomorrow’ bioeconomy. Alan ammattilaisille veloituksettomassa PulPaper-tapahtumassa järjestetään yritysten puheenvuoroja Future Squarella sekä PulPaper Conference ja Business Forum, jotka molemmat ovat maksullisia tilaisuuksia. Näyttelyalueella metsäteollisuuden yritykset kohtaavat asiakkaitaan ja esittelevät tuotteitaan. PulPaper 2022 järjestetään 29.–31.3.2022 Messukeskuksessa Helsingissä.

Yhteisöllisyyttä ja osallisuutta edistäneitä lukiolaisia palkittiin Studia-messuilla23.11.2021 13:00:00 EET | Tiedote

Tänään avautuneilla Studia-messuilla jaettiin stipendejä aktiivisille ja ansioituneille lukiolaisille, jotka ovat tehneet huomattavaa työtä koulunsa toiminnan edistämiseksi. 1000 euron arvoiset stipendit menivät Helsinkiin, Loimaalle, Mäntsälään ja Turkuun. Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 23.–24.11.2021.

MP Pää pyörällä -podcastin rinnalle uusi ohjelma19.11.2021 15:15:00 EET | Tiedote

MP-moottoripyörämessut tukee vahvasti moottoripyörätoimialaa. Tänä vuonna on julkaistu MP-messujen verkkosivuilla ja somessa kymmenkunta MP Pää pyörällä -podcastia moottoripyöräilystä. Podcastien vetäjä, mp-alan moniottelija ja MP-messuista vastaava Niko Kantola isännöi myös uutta MP Pää pyörällä -ajankohtaisohjelmaa, jossa käydään läpi toimialan tärkeimpiä kuulumisia, uutuuksia ja tapahtumia. Ensimmäinen osa on julkaistu ja sen voi katsoa: https://mp.messukeskus.com/mp-paa-pyoralla-ajankohtaisohjelma/.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme