MessukeskusMessukeskusMessukeskus

Vuoden nuori suunnittelija Ervin Latimer on vähemmistöjen ja muotialan äänitorvi

Jaa

Aalto-yliopistossa muotoilun laitoksella opiskeleva Ervin Latimer on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2020 -kilpailun. Tänä vuonna 26. kertaa järjestetyn kilpailun tehtävänä oli suunnitella monikäyttöinen hybridivaate. Latimer palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5 000 euron stipendillä.

Kilpailun tämänkertainen teema, monikäyttöinen hybridivaate, taistelee kertakäyttökulttuuria vastaan. Opiskelijoilta toivottiin vaatetta, joka muuttuu tilanteen ja tarpeen mukaan. Ervin Latimerin suunnittelemat asukokonaisuudet takista, housuista ja paidasta muuntuvat haalareiksi ja jopa mekoiksi. Erilaisilla yhdistelmillä vaatteista voi rakentaa kymmeniä asukokonaisuuksia. Inspiraatiota Latimer on hakenut muun muassa 40-50-lukujen pukeutumisesta.

”40- ja 50-luvun taitteessa länsimainen pukeutuminen oli korostetun sukupuolittunutta. Miesten arkipukeutumiseen kuuluivat puvut ja villimpi machomies käytti farkkuja ja nahkatakkia. Naisten asut olivat korostetun naisellisia, mutta konservatiivisen peittäviä mekkoja. Nämä stereotyyppiset elementit tarjosivat mielenkiintoiset rakennuspalikat visiolle, joka minulla kilpailutyöstä oli”, Latimer kuvailee.

Kilpailun raadin mukaan Latimerin voittoisa työ on rohkea, ja siinä on tarinallisuutta. Asussa on visuaalisen tason lisäksi henkinen taso, jossa voi muuttaa omaa identiteettiään vaatteen mukaan. Raati arvostaa myös sitä, että Latimer on löytänyt oman tyylinsä, jossa kiehtova tarina, henkilö ja tuotteet muodostavat kokonaisuuden.

Ervin Latimerin voittoisa kilpailutyö pitää sisällään useita pieniä yksityiskohtia, jotka mahdollistavat muunneltavuuden niin mallin kuin kuosienkin osalta. Osa vaatteista on kaksipuolisia, jolloin käyttäjä voi valita itselleen juuri siihen hetkeen sopivan vaihtoehdon esimerkiksi mustan nahan ja raikkaan kukkakuosin väliltä.

”Asun materiaalit ja sävyt tulevat suoraan 40- ja 50-luvun taitteesta. Maskuliininen paksu villa ja nahka saavat parikseen feminiinisen kukkakuosin ja hapsun. Osa asusta on räätälöity perinteisillä, käsin tehdyillä tekniikoilla, osa taas moderneilla laitteilla. Myös ekologisuuden huomioiminen suunnitteluprosessissa on itsestäänselvyys. Siksi asun villapuku on valmistettu italialaisesta tuotannon ylijäämäkankaasta, jonka on lahjoittanut tätä työtä varten kotimainen pukuvalmistaja Turo Tailor. Kaikki asussa käytetty nahka on kerätty vanhoista vintagenahkatakeista”.

Asu leikittelee sukupuolioletuksilla ja ammentaa vaikutteita drag-kulttuurista

Latimerin suunnittelema asu leikittelee sukupuolen käsitteellä. Omasta taustastaan drag-taiteilijana vaikutteita ottanut Latimer tuo asussa esiin myös sen, miten moninaisia kokemuksia meillä voi olla omasta sukupuolesta. Asu itsessään mahdollistaa sekä feminiinisten että maskuliinisten puolien korostamisen.

”Drag-kulttuuri leikkii ja hulluttelee sukupuolella ja sen oletuksilla. Se juhlistaa ajatusta siitä, että sukupuoli on performanssi. Vaatteella on tässä performanssissa keskeinen rooli, ja me jokainen käytämme vaatteita vahvistamaan sukupuoli-identiteettiämme, mikä ikinä se onkaan. Tästä inspiroituneena päätin, että hybridivaatteeni tulee kuvaamaan sukupuolen moninaisuutta, spektriä. Halusin luoda asun, joka itsessään liukuu stereotyyppisestä miesten asusta eli puvusta stereo-tyyppiseen naisten asuun, mekkoon. Näin ollen kukin käyttäjä voi asettaa itsensä tässä liukuvassa skaalassa omaa tyyliä ja sukupuoli-identiteettiä vastaavaan kohtaan. Viesti ei ole, että käsitys mies- ja nais-sukupuolesta pitää hävittää vaan päinvastoin: Kukin saa olla juuri mitä itse haluaa ja käyttää tätä asua sen ilmaisuun”.

Vähemmistöt näkyville yhteiskunnassa muodin avulla

Latimer haluaa nostaa oman työnsa kautta esiin yhteiskunnan eri vähemmistöjä. Vaatteiden lisäksi moninaisuus näkyy suunnittelijan ympärilleen kasaaman tiimin henkilövalinnoissa.

”Kaikki luova työni kumpuaa halustani kertoa tarinoita ja ottaa kantaa. Ei-valkoisena ja homoseksuaalina suunnittelijana haluan kertoa tarinat aina oman taustani viitekehyksessä. Koen olevani ennen kaikkea miestenvaatesuunnittelija, ja rikon normeja esimerkiksi siluettien tai materiaalien avulla nimenomaan tässä kontekstissa. Tämä koskee kuitenkin vain osuuttani suunnittelijana; vaatteen käyttäjän sukupuolen kokemuksella ei ole väliä”, Latimer toteaa.

”On muistettava, että muodissa on kyse muustakin kuin vain suunnittelijasta ja designeista. Jokainen look on viesti ja saumaton osa tätä viestiä ovat mallit, kuvaajat, stylistit ja muut luovat henkilöt, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Vähemmistöt huomioon ottava representaatio kaikilla työmme osa-alueilla ollut minulle aina tärkeää. Kilpailutyöni kuvia varten kokosin kokonaan rodullistetuista ja ruskeista henkilöistä koostuvan kahdentoista hengen tiimin alansa ammattilaisia. Ryhmässä on eri kokoisia, sukupuolisia ja seksuaalisesti suuntautuneita henkilöitä. Jos minun oli vaivatonta löytää tuollainen tiimi, on mielenkiintoista kuulla, mikä syy kotimaisilla muotilehdillä ja -brändeillä on representaation puutteeseen”, Latimer pohtii.

”Voittotyöni on esillä Kämp Gallerian toisen kerroksen Garden Room -näyttelytilaan rakennetussa installaatiossa 15.9.-4.10.2020. Ilmaisessa ja esteettömässä tilateoksessa nähdään ja kuullaan asujeni lisäksi suunnittelija, kirjoittaja ja Ante Nouveau -lehden perustaja Nimco Husseinin kirjoittama, sukupuolen moninaisuutta käsittelevä teksti. Inspiraatiomme tekstille oli ranskalaisen filosofi Simone De Beauvoirin vuonna 1949 julkaisema Second Sex (Toinen sukupuoli) -teos. Kyseinen feministinen merkkiteos oli ensimmäisiä länsimaalaisia filosofisia julkaisuja, joka esitti sukupuolen muodostuvan myös ei-biologisista tekijöistä ollen näin alkusysäys kohti nykyaikaista käsitystä sukupuolen moninaisuudesta. Tekstin julkaisuajankohta linkittyy myös suoraan työni inspiraatioon, 40- ja 50-lukuun. Installaation äänimaailmasta vastaa DJ ja äänitaiteilija Noah Kin.

Kotimainen muotisuunnittelu ansaitsee näkyvyyttä

Latimer valmistuu syksyllä Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi. Hän on työskennellyt Italiassa naistenvaatesuunnittelijana luksusmerkki Alyxilla ja Tanskassa pääsuunnittelijana muotimerkki Heliot Emililla. Hän on myös suunnitellut afrikkalais-amerikkalaisen Howard Smithin ylijäämäkankaista capsule malliston Vallilalle. Se tulee myyntiin 15.9. Vallilan liikkeeseen Kämp Galleriassa. Vallila 2ndCycle antaa uuden elämän Vallilan vanhoille verhoille ja kankaille nuorten suunnittelijoiden ja taiteilijoiden kanssa tehdyissä projekteissa. Mallistossa Latimer on hyödyntänyt Smithin suuria kukkaprinttejä 60- ja 70-luvuilta sekä inspiroitui 60-luvun käytännöllisyydestä ja työvaatteista. Mallisto sisältää työtakin ja työhousut sekä kaksi erilaista kassia.

”Olen aina ollut kiinnostunut vaatteista ja muodista, ja teinigoottivuosina tuunasin isoäitini ompelukoneella lähes kaikki vaatteeni. Päädyin suunnittelijaksi kuitenkin puoliksi vahingossa. Opiskelin vaatetusalaa ensin Metropoliassa tavoitteenani saada töitä myyntiedustajana, sillä olen aina ollut yrittäjä- ja myyntihenkinen. Huomasin kuitenkin opintojen aikana, että suunnittelutehtävät kiinnostivat minua eniten ja siksi hain Aaltoon vaatesuunnitteluun. Sieltä pääsin nopeasti kiinni työelämään esiteltyäni lopputyömallistoni koulun Näytös18 -muotinäytöksessä. Kahden vuoden ulkomailla työskentelyn jälkeen olen palannut nyt Suomeen aikeenani perustaa oma brändi ensi vuoden aikana. Polku tähän on tietysti pitkä, on löydettävä rahoitus ja niin edelleen, mutta tavoitteeni on esitellä ensimmäinen mallistoni alkuvuodesta 2022”, Latimer kertoo.

Ervin Latimer haluaa nostaa muotisuunnittelun Suomessa sille paikalle, johon se kuuluu – muotoilun ja designin rinnalle.

”Toivon, että seuraavan vuoden aikana pystyn ottamaan osaa julkiseen keskusteluun alamme haasteista ja vaikuttamaan meidän suomalaisten arvostukseen muotia kohtaan. Tiedämme, että Suomesta tulee arkkitehtejä ja teollisia muotoilijoita, mutta on korkea aika, että muoti ja kotimaiset vaatesuunnittelijat ottavat oman eturivin paikkansa kollektiivisessa käsityksessämme siitä, mitä suomalainen muotoilu ja design tarkoittaa”.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu

Vuoden nuori suunnittelija 2020 Ervin Latimer palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla

5 000 € stipendillä. Lisäksi hän saa osaston vuoden 2021 Messukeskuksessa Helsingissä järjestettävillä I love me -messuilla. Voittoisa asu nähdään myös messujen I love fashion -muotinäytöksissä.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 1995 alkaen. Kilpailun raatiin kuuluvat toimittaja ja suunnittelija Jaakko Selin (raadin puheenjohtaja), muotitaiteilija Ritva Falla, muotitoimittaja ja stylisti Nina Nuorivaara, muodin sanansaattaja Taru Marjamaa, viestintäjohtaja Martta Louekari, päätoimittaja Saila-Mari Kohtala sekä vaatesuunnittelijat Katri Niskanen, Hammi Mettinen ja Mari Talka.

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 eurolla stipendejä, apurahoja ja palkintoja. Tunnettuja Messusäätiön palkintoja ovat Vuoden nuori suunnittelija -palkinnon ohella mm. Kaj Franck -muotoilupalkinto ja Habitare-suunnittelukilpailu.

I love me on tyylin, hyvän olon ja itsestä huolehtimisen tapahtumakokonaisuus. Se järjestetään seuraavan kerran Messukeskuksessa Helsingissä 22.–24.10.2021 Messukeskuksessa Helsingissä. www.iloveme.fi

Lisätiedot kilpailusta:

Messukeskus, tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus, puh. 050 385 5482, taira.sjoblom-tallus@messukeskus.com

Vuoden nuori suunnittelija 2020 Ervin Latimer, ervin@ervinlatimer.fi, Instagram @lervern, www.ervinlatimer.fi

Kuvat:

Kuvia voittoasusta kuvapankissa http://mediabank.messukeskus.com (julkaisupäivänä)

Pikalinkki nettikelpoisiin kuviin: https://bit.ly/3bxqWS6
Pikalinkki painokelpoisiin kuviin: https://bit.ly/3ialbMD

Kilpailu netissä: http://iloveme.messukeskus.com/messuilla/vuoden-nuori-suunnittelija-kilpailu/

#vuodennuorisuunnittelija #messusäätiö #iloveme2020

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. Messukeskuksen tapahtumissa vieraili vuonna 2019 1,1 miljoonaa vierasta. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä | www.messukeskus.com | @messukeskus 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses with 1,1 million visitors annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services. | Messukeskus – A century in the centre of events | www.messukeskus.com | @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Suomen merkittävin kirjallisuustapahtuma on nyt vahvasti valtakunnallinen23.9.2020 00:01:00 EESTTiedote

Helsingin Kirjamessut verkossa -tapahtumassa 22. - 25.10.2020 pääsee seuraamaan upeita kirjallisuuskeskusteluja ja -haastatteluja. Verkkotapahtuma tekee kirjamessuista entistä valtakunnallisemman, sillä tapahtumaa pääsee seuraamaan suoraan omalta tai ystävän kotisohvalta. Ohjelmasta nousevat tänä vuonna entistä vahvemmin kansainväliset tähdet ja monipuolisesti suomalaiset kirjailijat uutuusteoksineen, yhteiskunnalliset keskustelut sekä tapahtuman teema tulevaisuus.

Kirjamessut vie kirjallisuuskeskustelut oppilaitoksiin16.9.2020 02:01:58 EESTTiedote

Helsingin Kirjamessut verkossa tarjoaa yhteistyössä Suomen tietokirjailijat ry:n ja Äidinkielen opettajain liiton kanssa 3000 luokalle kirjallisuusohjelmaa messujen aikana 22. – 25.10.2020 ja kaksi viikkoa niiden jälkeen. Suomen tietokirjailijat ry ja Äidinkielen opettajain liitto tekevät yhteistyössä erilaisia vinkkilistoja ohjelmasta oppilaitoksille ja mahdollistavat oppilaitosten osallistumisen veloituksetta. Poikkeuksellinen vuosi ja uusi toimintatapa tekevät tapahtumasta entistä valtakunnallisemman oppilaitostenkin näkökulmasta.

Helsingin Kirjamessut vie lukupiirit verkkoon7.9.2020 13:05:58 EESTTiedote

Helsingin Kirjamessujen lukupiirit ovat tänä vuonna kaikkien seurattavissa veloituksetta tapahtuman verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Helsingin Kirjamessut verkossa -tapahtuma tarjoaa makupaloja jo ennen varsinaista tapahtuma-ajankohtaa 22. – 25.10.2020. Lokakuun alusta alkaen järjestetään viisi lukupiiriä. Ensimmäisessä lukupiirissä keskustellaan kirjailija Kari Hotakaisen kanssa uutuusteoksesta Tarina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme