Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vuoden nuori taiteilija 2021 Joel Slotte Tikanojan taidekodissa

Jaa

Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2021 valitun Joel Slotten yksityisnäyttely nähdään syksyllä Vaasassa. Kokkolasta lähtöisin olevan kuvataiteilijan teoksia on esillä Tikanojan taidekodissa 1.10.2021–23.1.2022. Näyttely aloittaa yhteistyön Tampereen taidemuseon ja Vaasan kaupungin museoiden välillä valtakunnallisesti merkittävällä Vuoden nuori taiteilija -traditiolla.

Vuoden nuori taiteilija 2021 Joel Slotte Tikanojan taidekodissa. Kuva: Clas-Olav Slotte.
Vuoden nuori taiteilija 2021 Joel Slotte Tikanojan taidekodissa. Kuva: Clas-Olav Slotte.

Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2021 valittu Joel Slotte (s. 1987) maalaa teknisesti taiturimaisia figuratiivisia öljymaalauksia arkisista, osin absurdeista ja fiktiivisistä tilanteista. Teosten mallina on useimmiten taiteilija itse tai hänen ystävänsä.

–Maalaukseni syntyvät arkisista anekdooteista, ystävien kanssa jaetuista kokemuksista ja havainnoista, asioista, jotka ylipäätään ovat lähellä minua jollakin tavalla. Haluan käyttää maalauksiini aikaa suorastaan tuhlaten, sillä hidas ja pitkäkestoinen työskentely tuottaa teoksiin myös ajallisia kiteytymiä ja kerrostumia, kuvailee Joel Slotte.

Palkintoon kuuluva yksityisnäyttely järjestetään syksyllä Tikanojan taidekodissa, jossa nähtävistä noin 50 teoksesta suurin osa on öljymaalauksia. Esillä on myös taiteilijan tekemiä keramiikkaveistoksia ja puuväripiirustuksia. Näyttelytilassa nähdään lisäksi video, jossa Slotte kertoo työskentelystään.

Uudella yhteistyöllä lisää väriä vaasalaiseen kuvataidekenttään

Vuoden nuori taiteilija -tunnustus annetaan vuosittain lupaavalle alle 35-vuotiaan taiteilijalle. Siihen kuuluu Tampereen kaupungin myöntämä 20 000 euron stipendi yksityisnäyttelyineen. Tänä vuonna palkinnon saanut Joel Slotte on 37. Vuoden nuori taiteilija, ja hänen näyttelynsä järjestetään Tampereen taidemuseossa ja Vaasan kaupungin museoihin kuuluvassa Tikanojan taidekodissa.

Vuodesta 1984 jaettu palkinto toimii keskustelun herättäjänä ja nykytaiteen näkyvyyden edistäjänä.

– Tuntuu hienolta päästä yhteistyöhön Tampereen taidemuseon kanssa, joka on lähes 40 vuoden ajan edistänyt lahjakkaiden nuorten kuvataiteilijoiden näkyvyyttä. Tämä täydentää hienosti vaasalaisen kuvataidekentän värikästä palettia, kertoo museotoimenjohtaja Elina Bonelius Vaasan kaupungin museoista.

Vaasassa yhteistyö nostaa esiin yhtäältä alueellisen nuoren taiteilijan, ja toisaalta näyttely Tikanojan taidekodissa perustuu myös taidekodin lasten ja nuorten taidekasvatukselliseen painotukseen. Näyttely esitellään osana Tikanojan taidekodin 70-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa.

Helsingissä asuva ja työskentelevä taidemaalari on lähtöisin Kokkolasta. Hän on opiskellut Pohjoismaisessa taidekoulussa 2007–2009 ja valmistunut taiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2016. Hänen teoksiaan löytyy muun muassa Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin taidemuseon, Pro Artibus Säätiön ja Kuvataideakatemian kokoelmissa.

Vuoden nuoren taiteilijan 2021 on valinnut asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluvat Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju (pj) ja näyttelypäällikkö Tapani Pennanen, Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Leevi Haapala, Finnish Art Agencyn taidekuraattori Laura Köönikkä, Tampereen taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Anna Hyrkkänen, Tampereen taideyhdistyksen edustaja Joni Lehtimäki sekä Suomen Taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Katariina Salmijärvi.

Tiedotuskuvat: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/37xJzrHE4RA6ZIPa/fo

Joel Slotte: https://www.joelslotte.com/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Museotoimenjohtaja Elina Bonelius, Vaasan kaupungin museot, puh. 040 4872856, elina.bonelius@vaasa.fi

Kuvat

Vuoden nuori taiteilija 2021 Joel Slotte Tikanojan taidekodissa. Kuva: Clas-Olav Slotte.
Vuoden nuori taiteilija 2021 Joel Slotte Tikanojan taidekodissa. Kuva: Clas-Olav Slotte.
Lataa
Joel Slotte: Sormien nuolija ja syreeni, 2020.
Joel Slotte: Sormien nuolija ja syreeni, 2020.
Lataa
Joel Slotte: Laulu ryövärinpesästä, 2020.
Joel Slotte: Laulu ryövärinpesästä, 2020.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme