Suomen Omakotiliitto ry

Vuoden omakotiasukkaaksi valittiin yhteisöllisyyden puolestapuhuja Sirkka-Liisa Mällinen Keminmaalta

Jaa

Vuoden 2021 omakotiasukkaaksi on valittu lautiosaarelainen omakotiaktiivi Sirkka-Liisa Mällinen. Omakotipäivää vietetään valtakunnallisesti lauantaina 24.4., jolloin Omakotiliitto kannustaa vetämään lipun salkoon.

Omakotipäivänä 24.4. Omakotiliitto suosittaa vetämään lipun salkoon. Kuva: Viivi Handolin
Omakotipäivänä 24.4. Omakotiliitto suosittaa vetämään lipun salkoon. Kuva: Viivi Handolin

Vuoden omakotiasukkaaksi valitun Sirkka-Liisa Mällisen sydäntä lähellä on yhdessä tekeminen kaikessa toiminnassa. Periaate heijastuu niin ikäihmisten kotona asumista helpottavien palveluiden tarjoamiseen kuin omakotitalosta huolehtimiseenkin.

Vaikka mies on perinteisesti korjannut rempsottavan seinän, niin omakotitalosta huolehtiminen kuuluu Mällisestä molemmille. ”Miesten pitää nähdä sen arvo, että naiset kiinnittävät huomiota ehkä eri asioihin. Naisten taas on rohkeasti otettava paikkansa kaikessa taloon liittyvässä ylläpidossa.”

Sirkka-Liisa Mällinen on ollut perustamassa Lautiosaaren Omakotiyhdistystä, joka perusti kylätalon tarjoamaan ateria- ja kotiapupalveluita haja-asutusalueen ikäihmisille. Palvelu mahdollistaa pidempään asumisen kotona ja työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja nuoria.

Tällä hetkellä kylätalo vie 150 ateriaa viikossa pitkin kuntaa. Nyt niin asiakkaat kuin talon väkikin odottavat malttamattomana koronan hellittämistä, jotta kylätalosta sukeutuu taas entisen tapainen sosiaalinen kohtauspaikka, jossa porina ei hiljene hetkeksikään.

Toinen tärkeä asia vuoden omakotiasukkaalle on olemassa olevasta rakennuskannasta huolehtiminen.

– Ajattelutavan pitäisi muuttua vanhaa kunnioittavammaksi, Mällinen sanoo. – Valtion tulisi satsata olemassa olevaan rakennuskantaan ja tarjota monipuolisemmin tukea, jotta omakotitaloissa asuva ikääntyvä väestö kykenisi huolehtimaan taloista riittävän hyvin, kun ne sitten ajallaan siirtyvät seuraavalle sukupolvelle. Esimerkiksi öljylämmitettävän talon muuttaminen muulla energialla lämpiäväksi ei ole monelle mahdollista 2000–3000 euron tuella.

Omakotiliitto kiittää Mällisen 26 vuotta jatkunutta työtä niin Omakotiyhdistyksen kuin Omakotiliitonkin ja alueen asukkaiden hyväksi.

– Sirkka-Liisa Mällinen on sosiaalinen ja pitkäjänteinen toimija, joka on luonut alueelleen hyvät verkostot ja yhteistyökumppanit, kiittää Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors. – Hän haluaa tehdä ilolla ja aktiivisesti yhteistä hyvää paikallisyhdistyksessä, ja samoin perustein hän toimi myös liittotasolla.

Mällinen on toiminut muun muassa Lautiosaaren Omakotiyhdistyksessä vuodesta 1995 erilaisissa tehtävissä, Lapin piirin varapuheenjohtajana 2008 - 2020 sekä Liittohallituksessa 2013 - 2020. 

Vuoden omakotiasukas valittiin seitsemännen kerran. Valinta liittyy valtakunnalliseen Omakotipäivään, jota vietetään tänä vuonna 24.4.2021. Valinnan on tehnyt Omakotiliiton hallitus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Omakotipäivänä 24.4. Omakotiliitto suosittaa vetämään lipun salkoon. Kuva: Viivi Handolin
Omakotipäivänä 24.4. Omakotiliitto suosittaa vetämään lipun salkoon. Kuva: Viivi Handolin
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Omakotiliitto ry
Suomen Omakotiliitto ry
Asemapäällikönkatu 12 B
00520 Helsinki

09 680 3710https://www.omakotiliitto.fi

Suomen Omakotiliitto on maamme pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asunnon omistajien valtakunnallinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Omakotiliittoon kuuluu 250 vapaaehtoisvoimin toimivaa omakotiyhdistystä ja vapaa-ajan asukkaiden yhdistystä, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on 72 000 jäsentä. Omakotiliitto on maamme 1,1 miljoonan pienkiinteistön omistajan ja 2,7 miljoonan asukkaan asialla. Lisäksi liitto ajaa maamme lähes 500 000 vapaa-ajan asunnon omistajan etua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme