Vuoden parhaat insinöörityöt löytyivät Tampereelta ja Turusta

Viime vuodet ovat olleet tamperelaiselle, työkoneiden simulaattoriteknologiaa kehittävälle Creanexille vahvaa kasvun aikaa. Yritys etsiikin uusia osaajia riveihinsä. Se käyttää Suomalaisen insinöörityöpalkinnon 30 000 euron potin nuorten insinöörien koulutukseen rahoittamalla opinnäytetöitä reaaliaikasimulaatioon tai virtuaalitekniikoihin liittyen.
– Taustalla on toiveemme tehdä tunnetuksi, kuinka peliteollisuuden kanssa yhteistä teknologiaa voi käyttää laajasti myös perinteisemmän, valmistavan teollisuuden tuotteisiin, Creanexin toimitusjohtaja Markku Pusenius sanoo.
Helppokäyttöisen pika-PCR-testin koronalle luonut Abacus Diagnostica lahjoittaa palkintorahat Turun yliopistolle. Yliopistossa on juuret sekä turkulaisyrityksen teknologialla että valtaosalla sen työntekijöistä. Yrityksen perustajat kehittivät PCR-testijärjestelmäänsä alun perin Turun yliopiston biotekniikan osastolla.
– GenomEra on oiva esimerkki siitä, että bioala vaatii pitkäjänteistä työtä, rahoitusta ja uskoa ennen kaupallista menestystä, Abacus Diagnostican toimitusjohtaja Erno Sundberg sanoo.
Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF palkitsevat vuosittain henkilön tai työryhmän huomattavasta insinööri- tai arkkitehtityöstä.
TEK juhlii tänä syksynä koronan takia lykkääntyneitä 125-vuotissyntymäpäiviään. Juhlan kunniaksi TEK ja TFiF päättivät palkita poikkeuksellisesti yhden sijaan kaksi tiimiä Suomalaisella insinöörityöpalkinnolla.
– Ihmiset Creanexin simulaattoriteknologian takana ovat tehneet kertakaikkisen upeaa insinöörityötä. Pitkäjänteinen ja asiakaslähtöinen tuotekehitys näkyy taloudellisessa tuloksessa, joka on ollut vahvassa kasvussa myös korona-aikaan. Korkeaan osaamiseen perustuva teknologia mahdollistaa myönteisen kehityksen jatkumisen tulevaisuuden simulaattoriratkaisuissa, sanoo TEKin kestävän teknologiayhteiskunnan asiantuntija Jussi-Pekka Teini. Hän koordinoi palkintoa TEKissä.
– Turkulaisen Abacus Diagnostican kehittämä aiempia nopeampi ja halvempi PCR-metodi on merkittävä innovaatio, joka on edistänyt teknillistä osaamista Suomessa. Yrityksen kasvu on vaikuttavaa ja koronapandemia osoittikin teknologian yhteiskunnallisen hyödyn ja tärkeyden, TFiFin toiminnanjohtaja Annika Nylander sanoo.
Creanex kasvatti liikevaihtoaan 30 %
Creanexin tiimi on kehittänyt työkoneiden ja ajoneuvojen simulaattoriteknologiaa. Yrityksen tuotekehityssimulaattoreilla asiakas voi esimerkiksi automatisoida koneidensa ohjausjärjestelmien testauksen. Koulutussimulaattoreilla asiakas voi opetella vaikka metsä- ja kaivoskoneiden tai kiskokaluston käyttöä.
Tähän mennessä Creanex on toimittanut yli 600 koulutus- ja tuotekehityssimulaattoria ympäri maailman. Viime tilikaudella Creanex kasvatti liikevaihtoaan 30 prosenttia 4,7 miljoonaan euroon.
Abacus Diagnostica kymmenkertaisti liikevaihtonsa
Abacus Diagnostican työryhmä on luonut koronalle pika-PCR-testin, joka on nopea, helppokäyttöinen eikä vaadi puhdastiloja. Yritys kehittää, valmistaa ja myy testejä laboratorioiden ja sairaaloiden käyttöön.
Abacus Diagnostica toimii hyvin kilpaillulla diagnostiikan osa-alueella, mutta sen onnistui lähes kymmenkertaistaa liikevaihtonsa vuonna 2020 6,6 miljoonaan euroon. Nykyään yritys on osa Uniogenia, joka syntyi loppuvuodesta 2021, kun Abacus yhdistyi kahden muun turkulaisen bioalan yrityksen, Kaivogenin ja Labroxin, kanssa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Abacus Diagnostica: Erno Sundberg, erno.sundberg@uniogen.com, 040 727 8690
Creanex: Markku Pusenius, markku.pusenius@creanex.fi, 050 311 0303
TEK: Jussi-Pekka Teini, jussi-pekka.teini@tek.fi, 040 705 9755
Kuvat








Linkit
- Katso video: Toimitusjohtaja Erno Sundberg kertoo, miten Abacus Diagnostica pelastaa maailman.
- Katso video: Toimitusjohtaja Markku Pusenius kertoo, miten Creanex pelastaa maailman.
- Suomalainen insinöörityöpalkinto on jaettu vuodesta 1980 alkaen. Tutustu aiempiin voittajiin.
- Suomalaisen insinöörityöpalkinnon finalistit 2022
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kipinä-voittajat tutkivat hormonisaasteen vaikutusta kasveihin, tähtien elinkaarta ja bakteerien tappamista sähkökärpäslätkällä28.4.2025 11:02:20 EEST | Tiedote
TEKin järjestämän nuorten tiedekilpailu Kipinän voittivat Sofia Koivumäki, Zofia Järvinen sekä Hermanni Sallinen ja Niilo Sipilä. He edustavat Suomea syksyllä EU:n tiedekilpailussa.
TEK: Jäsenmaksun verovähennyksen poisto on hallitukselta virheliike24.4.2025 13:02:20 EEST | Tiedote
Myös yhteisöveron lasku on hutilyönti, joka ei tuo kaivattua hyötyä. Hallituksen puoliväliriihessä tekemä ratkaisu alentaa palkkojen verotusta sen sijaan saa TEKiltä kiitosta.
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme