Upseeriliitto ry

Vuoden upseeri Petteri Puusa varoittaa lentäjäpulasta

Jaa
F-35-monitoimihävittäjät ovat suurin muutos Suomen ilmavoimissa sitten Hornet-kalustoon siirtymisen 30 vuotta sitten. Silloin uuden kaluston myötä lisääntynyt työmäärä johti lentäjäkatoon. Jotta tulevassa siirtymäkohdassa ei käy samoin, vaaditaan ennakointia ja henkilöstön huomioimista, muistuttaa Upseeriliiton Vuoden upseeriksi valitsema lentoupseeri, everstiluutnantti Petteri Puusa.

Ilmavoimien lentäjille päätös Hornetien korvaamisesta F-35-monitoimihävittäjillä on myönteinen, mutta merkitsee samalla isoa haastetta. Uusien hävittäjien käyttöönotto vaatii uudenlaista osaamista, kun tehtävistä tulee monimuotoisempia. Uuden kaluston koulutukseen valitaan vain osa lentoupseereista.

-Heille, jotka lentävät edelleen vanhalla kalustolla, seurauksena voi olla pakkosiirto toiseen joukko-osastoon ja muutto toiselle paikkakunnalle. Tällöin on houkutus irtisanoutua ja siirtyä siviilipuolelle tai jäädä eläkkeelle heti ensimmäisen tilaisuuden tullen. Tilanteeseen on varauduttava etupainotteisesti jo nyt, sillä osaamisen paikkaaminen kestää vuosia, painottaa lentoupseeri, everstiluutnantti Petteri Puusa.

Haku F-35-koulutukseen on käynnistetty. Puusa kiittää Ilmavoimia siitä, että liikkeelle on lähdetty vapaaehtoisuuden periaatteella. On kuitenkin hankalaa, että koulutukseen Yhdysvaltoihin joutuu pyrkimään ilman tietoa palvelussuhteen ehdoista.

Nuoret upseerit eivät uhraa perhettään uran kustannuksella

Aiemmin kansainvälisiin tehtäviin lähdettiin asenteella ”kyllä vaimo ja lapset pärjäävät keskenään kotimaassa”. Erillään asuminen kuormittaa perhettä ja parisuhdetta.

-Nuori upseerisukupolvi painottaa aiempia sukupolvia vahvemmin perheen asemaa. Pitkiin ulkomaankomennuksiin halutaan puoliso ja lapset mukaan sekä tukea esimerkiksi lasten koulunkäyntiin.

Kansainvälisten tehtävien lisääntyessä ei saa unohtaa kotimaan tehtäviin jääviä.

-Nato-jäsenyys ei korvaa perustehtäviä, vaan omasta suorituskyvystä on edelleen vastattava. Jos tehtäviä ei karsita, se pahentaa työkuormituksen kierrettä. Upseeristo on jo nyt ylikuormittunut ja uupunut liian vähäisestä mahdollisuudesta palautua lisääntyneestä työtaakasta.

Upseerien edunvalvonta on osa maanpuolustustyötä

Puusan kiinnostus lentoupseerin uraan Ilmavoimissa syntyi Lentoreserviupseerikurssilla. Nuorena kadettina heräsi kiinnostus edunvalvontatyöhön, joka parissa vuosikymmenessä on laajentunut luottamustehtäviin Upseeriliiton liittovaltuustossa ja hallituksessa sekä Ilmavoimien Lentäjäyhdistys ILY ry:n puheenjohtajaksi.

-Olen kokenut edunvalvontatyön mielekkäänä, sillä minulle se merkitsee maanpuolustustyötä siinä missä muukin työ. Kun työehdot ovat kannustavat, Puolustusvoimiin hakeutuu fiksua porukkaa. Työt ovat vaativia, niissä kyllä pääsee hyödyntämään kaiken osaamisensa, lahjakkuutensa ja intonsa, kertoo Puusa, jonka upseeriura on vienyt Puolustusvoimien tutkimuslaitokseen Riihimäelle.

Vuoden upseerin valinnan tekee Upseeriliiton hallitus.

-Olen valinnasta iloinen ja otan sen vastaan kiitollisena, sillä pidän sitä suuressa arvossa, sanoo lentoupseeri, everstiluutnantti Petteri Puusa.

Lisätietoja:

Everstiluutnantti Petteri Puusa

puusa@upseeriliitto.fi, p. 0505816146

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Upseeriliitto ry
Upseeriliitto ry
Laivastokatu 1 B
00160 HELSINKI

https://www.upseeriliitto.fi/

Upseeriliitto edustaa suomalaisia upseereita kadetista kenraaliin. Upseeriliiton tehtävä on edistää jäsenistönsä työsuhteisiin liittyviä sopimuksia ja palkkausta. Upseeriliitto vaikuttaa myös yhteyskunnallisiin sekä maanpuolustukseen ja rajavalvontaan liittyviin kysymyksiin. Vuonna 1918 perustetussa Upseeriliitossa on jäseniä 6500 ja se on yksi Akavan jäsenliitoista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Upseeriliitto ry

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen: Suomen turvallisuuden takaamiseksi tarvitaan ennustettavuutta24.2.2023 00:01:00 EET | Tiedote

Suomessa olisi saatava yli puoluerajojen ja vaalikausien ulottuva ymmärrys Nato-jäsenyyden ja uuden turvallisuuspoliittisen aikakauden tuomista tarpeista Puolustusvoimien henkilöstöön ja määrärahoihin. Ennustettavuutta edistääkseen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen on ehdottanut parlamentaarisen työryhmän perustamista. Aloite otettiin eduskunnassa myönteisesti vastaan – paitsi nykyinen puolustusministeri ja hänen puolueensa Keskusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme