Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Vuodesta 2020 alkaen jokaisella Helsingissä syntyvällä lapsella on kulttuurikummi

Jaa

Helsingin kaupunki on ryhtynyt yhdessä monien kulttuuritoimijoiden kanssa Kulttuurin kummilapset -hankkeeseen, joka tuo hyvinvointia lapsiperheille kulttuurin ja taiteen keinoin. Hankkeen mahdollistaa Jane ja Aatos Erkon säätiön 900 000 euron avustus.

(c) Jussi Hellsten
(c) Jussi Hellsten

Ensi vuodesta alkaen jokaisella Helsingissä syntyvällä lapsella on kummina kulttuuritoimija, jonka kautta lapsi perheineen saa kokea kulttuuri- ja taide-elämyksiä. Tavoite on edistää lapsiperheiden hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta. Perheet kutsutaan mukaan toimintaan neuvoloissa heti lapsen synnyttyä ja kummius jatkuu, kunnes lapsi aloittaa koulun. Lapsen kehitysvaiheelle sopivaksi räätälöidyssä toiminnassa korostuu kulttuuri perheen arjen parantajana. 

”Kulttuurin kummilapset edistää jokaisen lapsen yhdenvertaista oikeutta taiteeseen ja kulttuuriin sekä mahdollisuutta tulevaisuustaitojen, kuten empatia ja vuorovaikutus, kehittämiseen. Pitkäjänteinen yhteistyö eri kulttuuritoimijoiden kanssa näitä tavoitteita kohti on todella arvokasta”, sanoo Helsingin kulttuurijohtaja Mari Männistö.

Hankkeen taustalla ovat erinomaiset kokemukset Helsingin kaupunginorkesterin kummilapsitoiminnasta vuosina 2000 ja 2012 syntyneiden kanssa. Kaupunginorkesterin kummilapsitoiminnan inspiroimana toiminta laajenee jatkuvaksi siten, että eri taiteenalojen kummilapsiksi pääsevät kaikki Helsingissä syntyvät lapset vuodesta 2020 eteenpäin. Kulttuurin kummilapset –hanketta kehittää noin 30 erikokoista eri taiteen ja kulttuurin tahoa.

Vuonna 2020 syntyneistä lapsista tulee Helsingin kaupunginorkesterin kummilapsia ja vuonna 2021 syntyvistä Helsingin teattereiden (Helsingin kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri, Svenska Teatern, Q-teatteri, Nukketeatteri Sampo ja Teatteri IlmiÖ) kummilapsia. Vuodesta 2022 alkaen mukaan tulee joka vuosi uusi taidemuoto, kunnes vuonna 2027 vuorossa on jälleen Helsingin kaupunginorkesteri. Helsingin kaupungin kulttuuripalvelut koordinoi Kulttuurin kummilapset -hanketta.

”Jane ja Aatos Erkon säätiö arvostaa Helsingin kaupungin kulttuurimyönteisyyttä, ja haluaa avustuksellaan tukea pienten kaupunkilaisten kasvamista luontevasti kulttuurin kuluttajiksi. Luotamme, että hanke luo tasa-arvoisia mahdollisuuksia kaikille perheille nauttia kulttuurielämyksistä”, toteaa säätiön asiamies Marja Leskinen.

Yhteyshenkilöt

Mari Männistö
kulttuurijohtaja, Helsingin kaupungin kulttuuri ja vapaa-aika
puh. 0400 539900
s-posti: mari.mannisto@hel.fi

Ulla Laurio, suunnittelija, Helsingin kulttuuripalvelut (HUOM! tavoitettavissa 17.10. alkaen)
puh. 040 149 3584
s-posti: ulla.laurio@hel.fi

Kuvat

(c) Jussi Hellsten
(c) Jussi Hellsten
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuurikeskusten kevätohjelmisto on julkaistu23.1.2020 08:00:00 EETTiedote

Helsingin kulttuurikeskukset Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Stoa ja Vuotalo ovat julkistaneet kevään ohjelmistonsa. Keskuksissa nähdään kevään aikana lähes tuhat tapahtumaa koko perheen työpajoista tanssiesityksiin sekä teatteri- ja sirkusesityksistä konsertti-iltoihin, näyttelyihin ja elokuvanäytöksiin. Ohjelmisto on tuttuun tapaan kaikille avoin, korkeatasoinen, monipuolinen ja osallistava. Osa tapahtumista on maksuttomia.

Vårens program för Helsingfors kulturhus har publicerats23.1.2020 07:59:00 EETTiedote

Annegården, Caisa, Gamlasgården, Malms kulturhus, Stoa och Nordhuset har publicerat sitt program för våren. I Helsingfors kulturcentraler ordnas nästan tusen evenemang under våren, från verkstäder för hela familjen till dansföreställningar och från teater- och cirkusföreställningar till konsertkvällar, utställningar och filmvisningar. Programmen är i vanlig ordning öppna för alla, högklassiga, mångsidiga och inkluderande. En del av evenemangen är avgiftsfria. Program finns också på svenska.

Savoy-teatteri teki kaikkien aikojen kävijäennätyksen 201917.1.2020 12:07:07 EETTiedote

Savoy-teatterin kävijämäärä kasvoi viime vuonna ennätykselliseen lukuun 120 100. Viime vuosi oli muutoinkin Savoy-teatterille menestyksekäs: ensi kertaa järjestetty Savoy JAZZFest keräsi salit täyteen ja sai kriitikoilta loistavat arviot. Muita yleisömenestyksiä olivat mm. maailmanmusiikkikonsertit, joiden esiintyjinä olivat The Mystery of Bulgarian Voices ja Gisela João, Fado Flamenco -esitykset, UMO Helsinki Jazz Orchestran lounaskonsertit sekä kotimaisten artistien Juha Tapion ja Anneli Saariston konsertit.

Helsingfors valdes till Finlands aktivaste kommun på Idrottsgalan i går17.1.2020 09:23:39 EETTiedote

Helsingfors är Finlands aktivaste kommun 2019 och tilldelades Uno-priset vid Idrottsgalan den 16 januari 2020 i går kväll. Helsingfors lyckades övertyga juryn med sin ambitiösa vilja att lösa problemet med orörlighet. Rörligheten har prioriterats i stadsstrategin och är därför en gemensam fråga för alla stadens tjänster. Rörligheten återspeglas i stadsbornas liv i såväl hemvården, daghemmen, stadsmiljön, skolorna som inom barnrådgivningen och biblioteken. Dessutom erbjuder stadens 100-åriga idrottstjänster upplevelser för stadsborna i form av mer än 10 miljoner årliga idrottsbesök.

Helsinki valittiin Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi Urheilugaalassa17.1.2020 09:00:00 EETTiedote

Helsinki on Suomen Liikkuvin kunta vuonna 2019. Uno-palkinto luovutettiin kaupungille Urheilugaalassa 16.1.2020. Helsinki onnistui vakuuttamaan raadin kunnianhimoisella tahtotilallaan ratkaista liikkumattomuuden ongelma. Liikkuminen on nostettu kaupunkistrategian painopisteeksi ja siten kaikkien kaupungin palveluiden yhteiseksi asiaksi. Liikkuminen näkyy kaupunkilaisten elämässä niin kotihoidossa, päiväkodeissa, kaupunkiympäristössä, kouluissa, neuvoloissa, kuin kirjastoissakin. Lisäksi 100-vuotisjuhlaansa viettäneet liikuntapalvelut tarjoavat kaupunkilaisille elämyksiä vuosittain yli 10 miljoonan käyntikerran edestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme